x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Fructele care conțin cele mai multe pesticide

Fructele care conțin cele mai multe pesticide

de Maria Coman    |    31 Mar 2022   •   08:15
Fructele care conțin cele mai multe pesticide

În ultimele săptămâni autoritățile au confiscat cantități uriașe de fructe și legume, din cauza depășirii nivelului de pesticide.

 Lămâi, grepfrut, portocale, avocado, rodii, în fiecare zi aproape se scot de pe piață tone de astfel de produse. Analizele și rapoartele internaționale arată că există o așa-zisă listă neagră a legumelor și fructelor care conțin, de obicei, cele mai multe pesticide. Atenție, merele și cartofii, printre cele mai consumate de către români, se află și ele pe listele negre. La rândul lor, strugurii, roşiile şi lămâile conţin între două şi şapte pesticide. De altfel, strugurii sunt considerați unele dintre cele mai tratate fructe, chiar și unele dintre cele organice sunt în acest moment contaminate, în special din cauza solului. 

Pe locul 1 se află căpșunele, urmate de spanac, frunzele de kale și de muștar, nectarine, mere și struguri. Cireșele se află pe locul al șaptelea în acest clasament, urmate de piersici, pere, ardei și ardei iuți și apoi tomatele. 

În Marea Britanie, analizele oficiale au arătat că toți strugurii și portocalele conțin un „cocktail de pesticide”. Cifrele oficiale, analizate de Pesticide Action Network (PAN), au găsit 122 de pesticide diferite în cele 12 produse cele mai poluate, pe care organizația de caritate le numește „duzina murdară”. Multe dintre acestea sunt periculoase pentru sănătatea umană; 61% sunt clasificate drept pesticide extrem de periculoase (HHP), un concept folosit de ONU pentru a identifica substanțele cele mai dăunătoare sănătății umane sau mediului.

Lista de pesticide include 47 cu legături cu cancerul, 15 „toxine de reproducere sau de dezvoltare” care pot avea efecte adverse asupra funcției sexuale și fertilității și 17 inhibitori ai colinesterazei care pot afecta sistemul respirator și pot provoca confuzie, dureri de cap și slăbiciune.

În fiecare an, grupul Environmental Working publică un clasament legat de modul în care sunt tratate vegetalele, iar căpșunele se află pe primul loc de mai bine de șase ani. Mai mult, pesticidele rămân pe fructe chiar și după ce acestea au fost spălate. Raportul, realizat pe piața americană, arată că 90% dintre căpșune au fost tratate cu cel puțin o substanță, în timp ce pe o treime dintre ele s-au găsit 10 sau mai multe toxine. 

Evitarea pesticidelor e critică în special în cazul bebelușilor și copiilor, pentru că le poate afecta dezvoltarea creierului. Un studiu din 2020 a scos în evidență o creștere a dizabilităților intelectuale în cazul copiilor care au fost expuși la organofosfați, o clasă comună de pesticide. 

Pesticidele sunt folosite pentru protecția plantelor împotriva dăunătorilor. Acestea cuprind erbicidele utilizate pentru combaterea buruienilor, fungicidele folosite împotriva bolilor produse de ciupercile patogene și insecticidele pentru combaterea dăunătorilor. Cel mai des însă, legumele și fructele conțin un pesticid numit imazalil, care este periculos pentru sănătate. Este o substanţă autorizată în 24 de ţări, iar limita admisă este de 5 miligrame pe kilogram la citrice.

Ce putem face ca să reducem din cantitățile de substanțe nocive? Specialiștii recomandă respectarea mai multor reguli, pentru a scădea cantitatea de pesticide ingerată: fructele şi legumele să fie spălate bine cu apă călduţă, iar acolo unde este cazul, acestea trebuie curăţate de coajă. De asemenea, se recomandă consumatorilor să cumpere din țările UE, precum și din Marea Britanie, deoarece UE are de departe cel mai protector regim de pesticide din lume. 

O altă recomandare este să încercăm să folosim produse crescute local, pentru că evităm măcar substanțele care sunt puse pentru a asigura prospețimea pe timpul unui transport de mai lungă durată și să consumăm în general legume și fructe de sezon. Aceste recomandări sunt valabile nu doar pentru a ne feri de pesticide, ci și pentru a reduce poluarea și agricultura intensivă. Putem, de asemenea, să alegem produse organice, chiar dacă acestea sunt mai scumpe, beneficiile pentru sănătate sunt evidente. 

La polul opus, există o altă listă, a legumelor și fructelor cele mai curate, Clean 15. Aici se găsesc produse ca avocado, porumb, ananas, varză, ceapă, papaya, sparanghel, mango sau vinete. Avocado conține cele mai puține pesticide dintre toate produsele obișnuite. Din cauza cojii lor groase, mai puțin de 1% dintre avocado testat aveau reziduuri de pesticide. Coaja groasă a ananasului ajută la minimizarea contaminării cu pesticide a pulpei fructelor. Cu toate acestea, pesticidele folosite la cultivarea ananasului pot contamina sursele de apă și pot dăuna peștilor. La rândul ei, varza este o legumă cu conținut scăzut de pesticide, care are compuși care protejează în mod natural împotriva insectelor și pot reduce riscul de cancer. Conopida și broccoli sunt și ele pe lista legumelor destul de curate. 



 

×