Florile de salcâm sunt recunoscute pentru frumusețea lor delicată și parfumul îmbătător. Aceste flori nu doar încântă simțurile, ci și oferă numeroase beneficii terapeutice. Florile de salcâm apar în lunile de primăvară, în mod obișnuit între sfârșitul lunii aprilie și începutul lunii iunie, în funcție de condițiile climatice.
Sezonul lor este sfârșitul lunii martie și începutul lunii aprilie, dar pot să înflorească și mai târziu dacă vremea este mai rece.
Florile este bine să fie culese din zone nepoluate, nu din copacii aflați pe marginea drumurilor unde se umplu de praf și poluare.
Acestea se usucă răsfirate, și se păstrează în saci de pânză sau pungi de hârtie, în locuri întunecoase, răcoroase şi ferite de umezeală.
Însă pentru a fi menținute proaspete, este bine să fie învelite în hărtie, acoperite apoi cu pungi de plastic și ținute la congelator.
Beneficii pentru sănătate
1. Afecțiuni gastrice
Sunt recomandate în gastrită și ulcer gastric deoarece au efecte anti-acide.
Tratamentul trebuie să dureze minimum o lună. Se administrează la 10-15 minute după fiecare masă câte o lingură rasă din combinaţia în proporţii egale de pulberi de flori şi frunze de salcâm şi frunze de zmeur.
Ambele plante au efecte anti-acide şi antispastice, ajutând la controlul regurgitării.
2. Candidoză bucală şi digestivă
Se consumă infuzia din 6 linguriţe de flori şi frunze de salcâm. Are efecte antimicotice şi ajută în timp la reglarea acidităţii organismului.
3. Insomnie
Se consumă sub formă de infuzie de flori de salcâm timp de o lună ori floare de salcâm proaspătă, amestecată cu două-trei lingurițe de miere, sau adăugată în salatele de fructe.
4. Tuse
În timpul acceselor de tuse se bea infuzie caldă de flori de salcâm. În cazurile de tuse cronică se consumă zilnic un litru de infuzie combinată de salcâm îndulcită cu miere. Este un excelent adjuvant şi în bronșită sau astm, având proprietăți emoliente, anti-iritative şi expectorante.
5. Constipație
Se consumă, dimineața, 3 linguri de flori proaspete de salcâm mărunțite şi amestecate cu miere. Este recomandat mai ales femeilor şi copiilor.
Florile de salcâm pot avea și efecte adverse, astfel că este recomandat să întrebați un specialist, notează monitorulbt.ro.