x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos 5 cele mai bune fructe congelate. De ce să le consumi în fiecare săptămână

5 cele mai bune fructe congelate. De ce să le consumi în fiecare săptămână

de Anastasia Paul    |    19 Mai 2023   •   19:45
5 cele mai bune fructe congelate. De ce să le consumi în fiecare săptămână
Sursa foto: 99remedies.com

Aceste fructe sunt accesibile, bio și pline de nutrienți, astfel că pot fi o alternativă excelentă la varianta lor proaspătă.

Majoritatea dintre noi consumăm foarte puține fructe, de multe ori trec zile întregi fără să ne atingem de ele. 

Ce se întâmplă cu corpul tău când mănânci suficiente fructe și legume
Fructele sunt benefice pentru inimă, intestine, creier, longevitate, energie, la care se adaugă gustul delicios. Astfel că o idee bună este să le congelezi pentru a le avea  mereu la dispoziție, potrivit eatingwell.com.

Beneficii pentru sănătate 
Mai mult decât un simplu aliment dulce și înghețat, fructele congelate au și mulți nutrienți. Poate chiar mai mulți decât fructele proaspetele. 
Când vine vorba de nutriție, cercetările demonstrează că fructele congelate sunt la fel de bune (și, în unele cazuri, mai bune) decât cele proaspete.

Fructele proaspete încep să-și piardă nutrienții în momentul în care sunt recoltate, spune dieteticiana Cynthia Sass din Los Angeles. 

„Fructele sunt în general congelate la vârful lor de calitate, când valoarea lor nutritivă este cea mai mare, iar congelarea păstrează majoritatea nutrienților”, explică aceasta. 

Când fructele trebuie să călătorească pe distanțe lungi sau se află pe rafturile magazinelor, o parte din nutrienții săi se pot pierde. Prin urmare, soiurile congelate pot avea niveluri mai ridicate de anumiți nutrienți.

Conținut scăzut de calorii
Când vine vorba de fructe congelate, caloriile, grăsimile, proteinele, carbohidrații și fibrele sunt aceleași cu cele proaspete, excepține făcând cele  care sunt amestecate cu sos din zahăr. 

Rămân proaspete
Fructele congelate durează foarte mult timp. În funcție de soi, acestea sunt de obicei bune pentru acirca 8 -12 luni atunci când sunt depozitate corespunzător. Poate fi prelungită durata de viață, cum ar fi o banană cu pete maronii, prin decojire și introducere într-o pungă sigilată și pusă în congelator.  Un alt truc este să cumperi fructe de pădure proaspete (sau alt fruct) și să le îngheți pentru utilizare ulterioară.

Reducerea deșeurilor
Fructele congelate sunt o opțiune ideală deoarece este ușor să le amesteci și să mănânci doar atât cât dorești. Acest lucru ajută la reducerea deșeurilor deoarece poți folosi doar cantitatea necesară și pui restul înapoi, în congelator. Astfel reduci amprenta de carbon. 

Dezavantaje
Desigur, există câteva lucruri de luat în considerare.

Nu toate fructele trebuie congelate
Pepenele verde și citricele, de exemplu, nu sunt potrivite în multe rețete după congelare, așa că nu vi găsi întreaga gamă de fructe în formă congelată pe care pe care o poți cumpăra proaspete. Din acest motiv, pot fi consumate împreună fructe proaspete cu cele congelate pentru varietate. 

Nu este întotdeauna convenabil
Chiar dacă o depozitezi într-o pungă închisă ermetic, împachetarea unei banane înghețate, de exemplu, în bagajele de mână pentru a o mânca în avion poate lăsa în urmă multă mizerie după ce este deconjelată. Este ma iconvenabil să iei un măr sau o mandarină. Fructele congelate nu sunt prea potrivite pentru călătorii.

Nu sunt versatile
Salata de fructe nu ar avea același gust fără fructe proaspete.

Câte fructe congelate consumi
Cantitatea optimă ar fi de la o jumătate de cană până la două/zi pentru femei și 203 căni pentru bărbați. 

Este mai important să consumați zilnic cantitățile recomandate de fructe decât să-ți faci griji cu privire la forma în care le obții. 

Cele mai bune fructe congelate

Fructe de pădure
Fructele de pădure sunt bogate în antioxidanți antiinflamatori și fibre care susțin sănătatea, deși nu sunt în sezon pe tot parcursul anului. Cumpărarea de căpșuni, zmeură, afine și mure congelate îți permite să mânci fructe de pădure tot anul. 

Nici nu trebuie să investești în pachete separate. Un amestec de fructe care include afine sălbatice, zmeură și mure este potrivit. De asemenea, fructele de pădure congelate sunt mai ieftine decât cele proaspete.

Folosește fructe de pădure congelate în smoothie-uri, sosuri, cu fulgi de ovăz și ovăz sau în aluat pentru clătite, vafe, brioșe sau pâine. 

Cireșe 
La fel ca fructele de pădure, cireșele proaspete nu sunt în sezon pe tot parcursul anului. Din moment ce cireșele sunt un răsfăț de vară trecător, poți să le păstrezi în congelator, fără sâmburi. 

Cireșele au proprietăți antiinflamatoare și ajută la recuperare și somn.  

Avocado 
S-ar putea să nu te gândești că avocado nu este un fruct, dar este! Avocado congelat poate fi un plus excelent pentru smoothie-uri, supe și chiar guacamole. 

Ananas 
Cu vârful și pielea înțepătoare, precum și cu pulpa sa robustă, tăierea ananasului poate fi o sarcină intimidantă pentru persoanele care nu au prea multă practică sau putere de prindere. Așa că ananasul congelat poate fi cea mai bună opțiune. Este bogatîn vitamina C și în fibre, antioxidanți și mangan, un mineral necesar producției de colagen. Este un fruct grozav pentru sănătatea pielii și promovează o digestie sănătoasă.

Acai 
Deoarece este cultivat în principal în America Centrală și de Sud, și în alte zone bogate în păduri tropicale, precum și în Hawaii, rareori găsești acai proaspăt. Grăsimile din acest fruct au tendința de a râncezi destul de repede, așa că o variantă este piureul de acai congelat. Se amestecă în smoothie-uri, sucuri, sosuri și budincă de chia.

Concluzie
Fructele congelate sunt o modalitate hrănitoare, convenabilă și mai ieftină. În plus, termenul de valabilitate se extinde pe parcursul unui an întreg. 


 

×
Subiecte în articol: fructe congelate