x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos 6 beneficii extraordinare ale roșiilor asupra sănătății

6 beneficii extraordinare ale roșiilor asupra sănătății

de Anastasia Paul    |    22 Aug 2023   •   20:30
6 beneficii extraordinare ale roșiilor asupra sănătății

Roșiile au un conținut scăzut de calorii și sunt bogate în nutrienți, ceea ce le face o parte importantă a unei diete echilibrate.

Tomatele crude sunt bogate în vitamina C, care protejează pielea și luptă împotriva inflamației, în timp ce roșiile gătite eliberează mai mulți antioxidanți, cum ar fi licopenul, care protejează împotriva cancerului.
Roșiile oferă diverse beneficii și contribuie la sănătatea inimii, creierului și a prostatei.

Dulceața și aciditatea pot varia în funcție de tipul de roșii pe care îl alegeți, dar toate soiurile oferă nutrienți esențiali, inclusiv potasiu și vitamina C. Sunt, de asemenea, pline de antioxidanți, care sunt vitali în cantități mici pentru menținerea sănătății inimii și prevenirea anumitor cancere.

Varietatea este cheia, iar acest lucru este valabil pentru orice fructe și legume. Încearcă să le mănânci crude, gătite și aburite, pentru că, în funcție de diferitele metode, poate crește sau scădea cu siguranță nutrienții găsiți în fructul sau leguma respectivă.

Atât roșiile fierte, cât și cele crude sunt pline de nutrienți. Acestea au un conținut scăzut de calorii și sunt pline de nutrienți vitali.

O roșie crudă de mărime medie conține circa 22 de calorii și mai puțin de un gram de grăsime. Are în mod natural un nivel scăzut de sodiu și un indice glicemic scăzut, cu doar 6 mg de sodiu și 3 grame g de zahăr. O singură roșie crudă conține o jumătate de cană de apă, ceea ce o face un aliment excelent pentru hidratare.

Informații nutriționale
O roșie medie include și următoarele substanțe nutritive:

Proteine: 1,1 g
Fibre: 1,5 g
Calciu: 12 mg
Magneziu: 13,5 mg
Fosfor: 29,5 mg
Potasiu: 292 mg
Vitamina C: 17 mg
Colina: 8,2 mg
Licopen: 3,2 mg
Anumiți antioxidanți, cum ar fi licopenul, luteina și zeaxantina, sunt mai disponibili pentru a fi absorbiți de organism atunci când o roșie este gătită. Antioxidanții pot ajuta la combaterea radicalilor liberi, molecule instabile care dăunează celulelor corpului și pot duce la cancer.

Tomatele mai conțin și câteva vitamine și minerale esențiale, inclusiv sistemul imunitar, oasele și sângele. Cantități mici de fluor, acid folic, vitamina A, vitamina K și beta-caroten pot fi găsite în roșiile crude.

Atenție la sodiul din supele și sosurile de roșii
Verifică informațiile nutriționale dacă achiziționezi produse din roșii, cum ar fi supă, sos sau piure din magazine. Acestea pot conține sare adăugată, dar produsele cu conținut scăzut de sodiu vor avea mai puțin de 140 de mg de sodiu/porție. Dacă le gătești acasă, adaugă ulei de măsline sau altă grăsime sănătoasă pentru o absorbția maximă a nutrienților.

Beneficii pentru sănătate

Inimă
O roșie medie conține aproximativ aceeași cantitate de potasiu ca o banană.

Potasiul și sodiul sunt ambele ingrediente vitale pentru funcționarea inimii. Aceasta are nevoie de electroliți pentru a se putea contracta și extinde, iar potasiul este esențial pentru relaxarea vaselor de sânge.

Majoritatea persoanelor cu hipertensiune arterială pot beneficia de nivelurile ridicate de potasiu, fibre și licopen din roșii. Însă mai multe studii au legat licopenul de riscul de apariție a bolilor de inimă și de mortalitate mai scăzută.

Recuperare fizică
Roșiile conțin mai mulți electroliți, care sunt esențiali pentru funcționarea de bază a celulelor. Potasiul, sodiul, magneziul și fluorul din roșii ajută la reducerea durerilor musculare și a oboselii după antrenament.

Magneziul este vital pentru contracția musculară. Consumul de rosii înainte sau după antrenament poate ajuta la completarea acestuia.

Hidratare

Fructul este antiinflamator datorită vitaminei C. Și aceasta susține recuperarea după exerciții fizice. 

Protejarea împotriva demenței
Potasiul ajută la alimentarea inimii și joacă un rol în funcția nervoasă în întregul corp. Un studiu recent a constatat că persoanele care au consumat mai mult potasiu și mai puțin sodiu au o funcție cognitivă mai bună
Un alt studiu a analizat modul în care carotenoizii, antioxidanții care colorează legumele, afectează sănătatea creierului pe termen lung. Cercetătorii au descoperit că persoanele cu niveluri mai mari de luteină și zeaxantină în sânge - ambele prezente în roșiile fierte - au rate mai scăzute de demență.

Luteina și zeaxantina sunt, de asemenea, cunoscute pentru protejarea sănătății ochilor pe măsură ce oamenii îmbătrânesc.

Previne cancerul de prostată

Gătitul roșiilor poate compromite conținutul de vitamina C, dar crește disponibilitatea mai multor antioxidanți importanți care protejează împotriva cancerului.

În special pentru bărbați, licopenul este cu adevărat benefic la reducerea oricăror probleme legate de prostată.

Se crede că licopenul și alți pigmenți vegetali (carotenoizi) protejează împotriva cancerului datorită proprietăților lor antioxidante. Aceștia ajută la apărarea împotriva stresului fiziologic cauzat de radicalii liberi, care se găsesc în mod obișnuit în fumul de tutun, lumina UV și alimentele ultraprocesate. 

Mai multe studii au descoperit că bărbații care mănâncă multe roșii – inclusiv roșii crude, sos de roșii și pizza – au un risc mai mic de a dezvolta cancer de prostată datorită cantității totale de licopen absorbită.

Licopenul și alți antioxidanți din roșii sunt benefici în fertilitatea masculină prin îmbunătățirea numărului de spermatozoizi și a motilității acestora.

Echilibrarea zahărului din sânge

Roșiile ajută la gestionarea zahărului din sânge la persoanele cu diabet. Conținutul lor de fibre ajută la reglarea zahărului din sânge și a mișcărilor intestinale. Fructul are un indice glicemic scăzut.

Fibrele încetinesc în mod natural digestia, așa încât crează senzația de sațietate mai mult timp. 

Naringenina, un polifenol găsit în citrice și roșii, poate avea și proprietăți antidiabetice.

Creșterea pielii, părului și unghiilor
Roșiile conțin și acid clorogenic, un compus care poate ajuta la încurajarea producției de colagen.

Vitamina C și A, ambele găsite în roșiile crude, ajută la luminarea aspectului pielii, părului și unghiilor.

 

 

×
Subiecte în articol: roşii tomate sanatate