x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos 6 beneficii pentru sănătate ale fisticului. Efecte adverse ale consumului în exces

6 beneficii pentru sănătate ale fisticului. Efecte adverse ale consumului în exces

de Anastasia Paul    |    05 Oct 2023   •   21:45
6 beneficii pentru sănătate ale fisticului. Efecte adverse ale consumului în exces
Sursa foto: Hepta

Fisticul are culoarea verde, este delicios și hrănitor.

În realitate, sunt semințele comestibile ale arborelui Pistacia vera, bogate în grăsimi sănătoase și reprezintă o sursă sănătoasă de proteine, fibre și antioxidanți. Conțin și alți nutrienți esențiali care ajută la gestionarea greutății și sănătatea inimii și a intestinului.

Beneficii pentru sănătate 

1. Inimă
Fisticul este bogat în grăsimi mononesaturate, care sunt grăsimi sănătoase pentru inimă și ajută la scăderea nivelului de colesterol rău (LDL). Conține antioxidanți precum luteina și zeaxantina, care susțin sănătatea cardiovasculară.

2. Diabet
Fisticul are un indice glicemic scăzut, ceea ce înseamnă că are un impact minim asupra nivelului de zahăr din sânge. Conținutul de fibre și proteine ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge și a insulinei.

3. Sănătatea ochilor
Antioxidanții luteina și zeaxantina găsite în fistic sunt benefice pentru sănătatea ochilor. Acestea pot reduce riscul degenerescenței maculare și cataractei legate de vârstă.

4. Sănătatea digestivă
Fisticul este o sursă bună de fibre alimentare, care ajută la digestie și previne constipația.

5. Bogat în nutrienți
Fisticul este plin de nutrienți esențiali, cum ar fi vitamina B6, tiamina și fosforul. De asemenea, conține minerale precum magneziu și potasiu.

6. Antioxidanți
Conține antioxidanți, inclusiv vitamina E. Antioxidanții ajută la combaterea stresului oxidativ din organism, reducând riscul de boli cronice și susținând bunăstarea generală.

Efecte secundare

1. Creștere în greutate
Fisticul este bogat în calorii, iar consumul în exces poate duce la creșterea în greutate. O singură ceașcă de fistic conține peste 700 de calorii, așa încât controlul porțiilor este esențial.

2. Probleme digestive
Consumul în exces deodată poate copleși sistemul digestiv. Conținutul ridicat de fibre poate provoca disconfort digestiv, inclusiv balonare, gaze și diaree.

3. Aport mare de sodiu
FIsticul din comerț este sărat și contribuie astfel la aportul excesiv de sodiu dacă este consumat în cantități mari. Aportul ridicat de sodiu duce la hipertensiune arterială și alte probleme de sănătate.

4. Oxalați
Fisticul conține oxalați, compuși care pot contribui la formarea pietrelor la rinichi. Consumul mare poate crește riscul de apariție a pietrelor la rinichi.

Concluzie
O porție normală este de circa 25 de grame sau o mână. Încorporarea fisticului într-o dietă echilibrată poate fi o modalitate delicioasă de a-ți îmbunătăți sănătatea, scrie healthshots.com.

×
Subiecte în articol: fistic sanatate