x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Sfaturi de sănătate. 7 tipuri de alimente și 4 băuturi de evitat în artrită

Sfaturi de sănătate. 7 tipuri de alimente și 4 băuturi de evitat în artrită

de Anastasia Paul    |    24 Feb 2025   •   17:45
Sfaturi de sănătate. 7 tipuri de alimente și 4 băuturi de evitat în artrită
Sursa foto: Shutterstock

Unele alimente și băuturi pot crește riscul de artrită sau pot agrava simptomele, de exemplu, alimentele foarte procesate și băuturile îndulcite.

Dacă ai artrită, alegerile dietetice corecte nu numai că te pot ajuta să gestionezi simptomele, ci și să reduci riscul de complicații, să îți îmbunătățești starea generală de bine și calitatea vieții.

Există peste 100 de tipuri de artrită, dar osteoartrita (OA) este cea mai frecventă. Alte tipuri includ artrita reumatoidă (RA), artrita psoriazică (PsA) și guta. Toate implică un anumit grad de inflamație.

Ceea ce alegi să mâncați și să bei îți poate influența simptomele și starea generală de bine. 

Alimente de evitat în artrită

1. Zaharuri adăugate
Există multe beneficii ale reducerii aportului de zahăr, și mai ales dacă au artrită. Zaharurile adăugate se găsesc în bomboane, sifon, înghețată și numeroase alte alimente, inclusiv sosul de grătar, sosurile de salată și ketchup-ul.

Într-un studiu care a implicat 217 persoane cu RA, participanții au remarcat că dintre 20 de alimente, sucurile și deserturile îndulcite cu zahăr păreau cel mai probabil să le agraveze simptomele.

2. Carne procesată și roșie
Unele cercetări leagă carnea roșie și cea procesată de inflamație, care poate amplifica simptomele artritei.

De exemplu, persoanele care mănâncă multă carne procesată și roșie pot avea niveluri mai ridicate de interleukină-6 (IL-6), proteină C reactivă (CRP) și homocisteină. Aceștia sunt markeri ai inflamației.

De asemenea, studiul efectuat pe 217 de persoane cu RA araă că simptomele au fost agravate de  carnea roșie.

O recenzie din 2019 a concluzionat că dietele pe bază de plante care exclud carnea roșie pot îmbunătăți simptomele artritei.

Cercetarea Trusted Source, publicată în 2022, a găsit o legătură între un risc mai mare de RA și consumul de carne procesată, în comparație cu peștele și fructele de mare. Cu toate acestea, autorii nu au găsit nicio legătură între RA și carnea roșie sau păsările de curte. Este nevoie de mai multe cercetări.

3. Alimente care conțin gluten
Glutenul este un grup de proteine ​​din grâu, orz, secară și alte cereale. Unele cercetări l-au asociat cu o inflamație crescută și sugerează că alimentația fără gluten poate ameliora simptomele artritei.

Persoanele cu boală celiacă au, de asemenea, un risc mai mare de PR decât cei fără boală celiacă.

Unele cercetări limitate au sugerat că o dietă vegană fără gluten ar putea reduce activitatea bolii și îmbunătățește inflamația. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări.

4. Alimente foarte procesate
Produsele ultraprocesate - fast-food, cereale pentru micul dejun și produse de patiserie - tind să fie bogate în cereale rafinate, zahăr adăugat, conservanți, fructoză, și alte ingrediente potențial inflamatorii, toate acestea putând agrava simptomele artritei.

Alimentele foarte procesate pot crește riscul de RA, contribuind la inflamație și obezitate, care este un factor de risc pentru RA.

Într-un studiu efectuat pe 56 de persoane cu RA, cei care au consumat cantități mai mari de alimente ultraprocesate au prezentat factori de risc crescut pentru boli de inimă, inclusiv niveluri mai mari de hemoglobină glicata (HbA1c), un marker pe termen lung al controlului zahărului din sânge.

Prin urmare, alimentele procesate îți pot înrăutăți sănătatea generală și pot crește riscul de alte boli.

5. Anumite uleiuri vegetale
Dietele bogate în grăsimi omega-6 și sărace în grăsimi omega-3 pot agrava simptomele durerii de genunchi, care sunt frecvente cu OA și RA.

Aceste grăsimi sunt necesare pentru sănătate, dar un dezechilibru poate crește riscul de inflamație.

Omega-3 este prezent în peștele gras, semințele oleaginoase și legumele verzi, în timp ce omega-6 se găsește în margarine și uleiuri de gătit, precum porumb și șofran.

Asigurarea unui echilibru între aceste tipuri de uleiuri poate îmbunătăți simptomele artritei.

Sfat: Folosește ulei de măsline deoarece are un conținut scăzut de omega-6 FA, în timp ce crești aportul de pește gras pentru a ajuta la optimizarea raportului omega-6 și omega-3.

6. Alimente bogate în sare
Reducerea cantității de sare poate fi benefică pentru persoanele cu artrită.

Alimentele bogate în sare includ creveții, supa conservată, pizza, anumite brânzeturi, carnea procesată și numeroase alte produse procesate.

Un studiu efectuat pe șoareci, din 2019, a constatat că artrita a fost mai gravă la șoarecii care consumau o dietă bogată în sare decât la cei a căror dietă conținea mai puțină sare.

Un aport ridicat de sodiu poate fi un factor de risc pentru boli autoimune, cum ar fi artrita inflamatorie la oameni. Un factor ar putea fi faptul că sarea stimulează procesele imunologice care duc la inflamație

7. Alimente bogate în AGE
Produsele finale de glicație avansată (AGE) sunt molecule create prin reacții între zaharuri și proteine ​​sau grăsimi. Ele există în mod natural în alimentele animale negătite și se formează prin anumite metode de gătit.

Alimentele bogate în AGE includ:

alimente bogate în proteine ​​și grăsimi care sunt prăjite sau la grătar
slănină
friptură la tigaie sau la grătar
pui prăjit 
hot dog la grătar
cartofi prajiti
brânză americană
margarină
maioneză

Când AGE se acumulează în cantități mari în corpul tău, pot apărea stres oxidativ și inflamație. Stresul oxidativ și formarea AGE sunt legate de progresia bolii la persoanele cu artrită.

Persoanele cu artrită inflamatorie - cum ar fi RA - pot avea niveluri mai mari de AGE în corpul lor decât cei fără. Acumularea de AGE în oase și articulații poate juca un rol în dezvoltarea și progresia OA.

Sunt recomandatte alimente nutritive, integrale, cum ar fi legumele, fructele, leguminoasele și peștele.

Băuturi de evitat cu artrită

1. Vin roșu și alte băuturi alcoolice
Este adevărat că vinul roșu conține resveratrol, un antioxidant care poate avea beneficii pentru sănătate. Cu toate acestea, orice consum de alcool are dezavantajele sale.

Sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma rolul pe care alcoolul îl joacă în artrită, dar oamenii de știință nu recomandă consumul de alcool ca o modalitate de a preveni artrita sau de a gestiona simptomele acesteia.

Consumul de alcool o dată pe săptămână sau mai mult poate crește riscul de OA.
Consumul de alcool crește nivelul de acid uric din organism, care poate contribui la apariția gutei.
Un studiu din 2019 a sugerat că alcoolul poate crește afectarea structurală a coloanei vertebrale la persoanele cu spondiloartrită axială.
Există o legătură între dezvoltarea consumului de alcool și RA la femei, deși nu la bărbați.

2. Băuturi îndulcite cu zahăr
Băuturile dulci, cum ar fi sucurile, pot crește semnificativ riscul de artrită.

Băuturile care conțin fructoză pot duce, de asemenea, la o creștere a nivelului de acid uric, care poate agrava guta.

Băuturile îndulcite conțin zahăr, aspartam și acid fosforic, care pot afecta capacitatea organismului de a absorbi calciul, care este necesar pentru sănătatea oaselor.

3. Cafea
Potrivit Fundației pentru artrită (AF), nu este clar dacă cafeaua este bună pentru persoanele cu artrită sau nu. Pe de o parte, conține antioxidanți care pot ajuta la reducerea inflamației. Pe de altă parte, oamenii ar trebui să fie atenți la conținutul de cofeină.

Dacă âți place o ceașcă de cafea, cel mai bine este să:

nu consumai mai mult de 1-2 căni pe zi
evită să bei cafea înainte de culcare
evită să adaugi prea mult zahăr, sirop sau smântână la cafea

4. Lapte
Unii oameni consideră că laptele și alte produse lactate declanșează o reacție inflamatorie, dar acest lucru nu este valabil pentru toată lumea. Dacă poți tolera laptele, acesta este o sursă bună de vitamina D și calciu.

Alege produse lactate cu conținut scăzut sau zero grăsimi pentru a reduce riscul de creștere în greutate și grăsimi nesănătoase, notează healthline.com.
 

×
Subiecte în articol: alimentatie artrita bauturi