x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos 8 beneficii pentru sănătate ale turmericului

8 beneficii pentru sănătate ale turmericului

de Anastasia Paul    |    18 Apr 2024   •   19:45
8 beneficii pentru sănătate ale turmericului

În ultimii ani, popularitatea turmericului a crescut vertiginos, datorită beneficiilor sale pentru sănătate.

Turmericul este un condiment galben vibrant, originar din India și Asia de Sud-Est, care a fost folosit de mii de ani pentru proprietățile sale medicinale.

Această rădăcină frumoasă din planta Curcuma longa poate fi savurată măcinată, în sucuri sau sub forma sa naturală de rădăcină, atât în preparate dulci, cât și sărate. Dar ce ne spun cercetările actuale despre beneficiile pentru sănătate ale turmericului? Și care sunt cele mai bune modalități de a-l folosi acasă? 

Profil nutrițional 
Din punct de vedere istoric, turmericul a fost folosit în sistemele medicale tradiționale indiene, ca un condiment comun și colorant alimentar. Dar când vine vorba de beneficiile pentru sănătate, nu vei găsi cantități semnificative de macronutrienți, cum ar fi carbohidrați, proteine sau grăsimi în acest condiment. Mai degrabă, turmericul este o sursă excelentă de micronutrienți, cum ar fi vitaminele, mineralele și compușii vegetali, și de aici provin majoritatea beneficiilor sale pentru sănătate.

În ceea ce privește vitaminele și mineralele, turmericul conține cantități impresionante de mangan, fier, potasiu și vitamina C. Dar turmericul conține și compuși numiți curcuminoizi – curcumina fiind cea mai proeminentă și mai bine cercetată. Acești compuși aparțin unei clase de polifenoli și s-a dovedit că au efecte antioxidante și antiinflamatorii. Proprietățile sale antioxidante afectează în mod pozitiv aproape fiecare sistem al corpului.

Iată 8 beneficii pentru sănătate ale turmericului:
Medicina chineză antică folosea de obicei turmericul pentru tratamente ale pielii, articulațiilor și digestive. 

1. Imunitate
Fiind o sursă bogată de vitamina C și compuși vegetali (cunoscuți și sub denumirea de polifenoli), precum curcumina, efectele antioxidante și antiinflamatorii ale turmericului stimulează sănătatea generală a sistemului imunitar. Acest lucru se datorează parțial pentru că antioxidanții caută și elimină moleculele de radicali liberi care sunt la rădăcina multor boli cronice și acute. De fapt, un articol din 2019 din Nutrients arată că curcumina este eficientă împotriva cancerului.

2. Sănătatea inimii
Turmericul previne apariția bolilor de inimă. âCercetările au descoperit că curcumina din turmeric este protectoare atât împotriva aterosclerozei – acumularea de plăci pe artere și vene care poate duce la dezvoltarea bolilor de inimă – cât și împotriva riscului general de boli de inimă. Acest condiment poate ajuta, de asemenea, la gestionarea nivelului ridicat de colesterol din sânge, care poate contribui și mai mult la ateroscleroză. Magneziul, potasiul și fierul găsite în turmeric susțin, de asemenea, ritmurile sănătoase ale inimii și sănătatea sângelui.

3. Metabolism
Pentru cei cu tulburări metabolice, cum ar fi diabetul de tip 2 (sau cei care doresc să le prevină), turmericul este, de asemenea, un adaos excelent. Acest lucru se datorează faptului că s-a turmericul ajută la reglarea glicemiei și a răspunsului inflamator, ajutând la tratarea sau prevenirea acestor afecțiuni.

4. Sănătatea mintală
Acest beneficiu se datorează, în parte, capacității curcuminei de a crește nivelurile factorului neurotrofic derivat din creier (BDNF). BDNF joacă un rol important în comportament, învățare, cogniție și memorie, ceea ce este de bun augur pentru tulburările de dispoziție, precum anxietatea și depresia. De fapt, mai multe studii au descoperit că acest compus bioactiv din turmeric este eficient în tratarea ambelor afecțiuni.

5. Sănătatea creierului
Turmericul poate ajuta, de asemenea, la prevenirea tulburărilor neurodegenerative, cum ar fi boala Alzheimer și demența. Capacitatea curcuminei de a crește nivelurile de BDNF are cu siguranță un rol în acest beneficiu, dar există și o mulțime de cercetări care susțin aceste afirmații. Un studiu din 2018 a constatat că administrarea zilnică de curcumină este legată de îmbunătățirea memoriei, a atenției și a dispoziției la adulții în vârstă, datorită scăderii acumulării de amiloid și tau în creier. Amiloid și tau sunt proteine care se pot acumula în creier și pot perturba comunicarea dintre celule, ceea ce poate duce la afecțiuni neurodegenerative. Cercetările ulterioare au găsit o corelație pozitivă între curcumină și prevenirea bolii Alzheimer.

6. Sănătatea articulațiilor
Natura antiinflamatoare a turmericului aduce beneficii și sănătății articulațiilor – în special pentru cei care se confruntă cu probleme precum artrita. Un studiu din 2021 a constatat că suplimentarea cu turmeric este aproape la fel de eficientă ca și medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) pentru persoanele cu osteoartrită la genunchi. În plus, o lucrare din 2022 a constatat că curcumina este eficientă în tratarea durerii osteoartritei în tot corpul.

7. Încetinește îmbătrânirea
Proprietățile antioxidante ale curcuminei (și, prin urmare, ale turmericului) sunt eficiente și împotriva semnelor de îmbătrânire, cum ar fi liniile fine, ridurile și petele întunecate. Acest lucru a fost demonstrat în mai multe studii, inclusiv în această revizuire din 2021 a dovezilor disponibile la momentul publicării.

8. Sănătatea intestinală
Turmericul poate sprijini și un intestin sănătos. Acest lucru se datorează influenței sale pozitive asupra microbiomului intestinal, ajutând la reglarea și susținerea acestui sistem important. Microbiomul intestinal este o colonie de trilioane de microorganisme găsite în mare parte în colon, care susține sănătatea imunitară, a creierului și a sistemului digestiv (printre multe alte beneficii impresionante).

Cât de mult turmeric ar trebui să iei în fiecare zi?
Din ceea ce știm până acum, vei avea cele mai multe beneficii consumând circa 12 grame de turmeric pe zi - echivalentul a aproximativ 2,5 lingurițe. „Exagerarea cu turmeric poate provoca diaree, constipație sau vărsături, iar suplimentarea excesivă cu turmeric poate interfera cu anumite medicamente. 

Modalități de a folosi curcuma acasă
Există atât de multe feluri de mâncare delicioase care te pot ajuta să adaugi mai mult turmeric în rutina ta!  Aroma sa dulce-piperată și culoarea galben-portocalie strălucitoare se împerechează perfect în curry, cartofi prăjiți, caserole, supe, tocane, paste, latte, smoothie-uri, shot-uri de casă pentru sănătate și chiar produse de patiserie condimentate! 

Turmericul este solubil în grăsimi și este slab absorbit singur. Prin urmare, ar trebui consumat cu o sursă de grăsime și piperină (o componentă activă a piperului negru) pentru a îmbunătăți absorbția, potrivit realsimple.com.
 

×
Subiecte în articol: turmeric curcuma sanatate