x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos 80/20 - dieta în care poți mânca dulciuri

80/20 - dieta în care poți mânca dulciuri

de Oana Portase    |    05 Ian 2018   •   16:52
80/20 - dieta în care poți mânca dulciuri
Sursa foto: kreus - Fotolia

Dieta 80/20 este considerată una miraculoasă de multe femei din întreaga lume și asta pentru că te lasă să calci strâmb din când în când. Regula este simplă: 80% mâncare sănătoasă, 20% ce poftești. Nu este un regim frustrant tocmai pentru că mai poți mânca și ceva dulce, dar trebuie să-l respecți dacă vrei să ai rezultate.

Dietele stricte nici nu sunt foarte recomandate de către specialiști pentru că, în unele cazuri, pot avea chiar efecte negative, iar în al doilea rând, ele sunt destul de frustrante pentru psihic. Echilibrul este cuvântul cheie în orice faci; atât sport, cât și regim alimentar.

Adrian Bogdan, antrenor de box și fitness

Procentele nu ar trebui să te sperie și nici nu este nevoie să faci calcule matematice elaborate, principiul fiind destul de ușor de înțeles. Dacă ai trei mese principale pe zi, asta înseamnă 21 pe săptămână. Poți “trișa” la patru dintre aceste mese săptămânale. Dacă vorbim de o persoană mai activă care are cinci mese ușoare pe zi, atunci numărul meselor în care poți mânca ce vrei poate crește la șapte. “Dieta 80/20 este ideală pentru începători și pentru pofticioși. Faptul că din când în când pot mânca ce-și doresc are efecte benefice asupra stării de spirit și nu reprezintă o trecere bruscă la alt stil de viață. Atenție, însă! La mesele la care poți <> nu înseamnă că poți să te îndopi cu fast-food și apoi să mănânci un tort. Chiar și aceste mese trebuie să fie echilibrate. Vorbim de mici plăceri pe care ți le satisfaci: o prăjitură, două felii de pizza, niște ciocolată etc”, spune Adrian Bogdan, antrenor de box și fitness.

Încearcă varianta raw

Supermodelul Gisele Bundchen preferă dieta 80/20, dar varianta raw. Asta presupune că 80% dintre mese sunt doar cu alimente raw, adică nepreparate termic, deci automat și fără carne, iar 20% mănâncă normal. Mâncărurile raw au devenit o modă mai ales în lumea vedetelor și a top modelelor. Specialiștii spun că mâncărurile care nu sunt preparate termic conțin mult mai mulți nutrienți. Partea bună la această variantă a dietei este că nu vei avea prea mult de gătit, doar că trebuie să te asiguri că ai mereu legume și fructe proaspete.

Nutriționiștii avertizează când vine vorba de o dietă bazată în mare parte pe mâncăruri nepreparate termic, pentru că aportul de proteine este slab. Recomandarea specialiștilor este ca măcar în cele 20 de procente să introduceți mâncăruri din carne, pește, ouă și lactate. Un alt lucru pe care specialiștii îl scot în evidență este faptul că nu poți abuza nici de anumite alimente raw pentru că te poți trezi cu kilograme în plus. Avocado, măslinele, nucile, migdalele etc au destul de multe calorii și grăsimi, iar consumul lor în canități mari poate duce la creșterea în greutate.

Ce rezultate poți obține

În funcție de cantitatea și calitatea meselor, pe termen lung poți slăbi 6-10 kilograme. “Pentru a «consuma» mesele la care ai trișat, ar fi ideal să nu neglijezi sportul. Pentru lupta cu kilogramele și apoi menținerea greutății este bine să faci mișcare de cel puțin trei ori pe săptămână. Dieta 80/20 este mai de grabă un stil de viață. Mănânci sănătos, din când în când îți faci câte o poftă, și ai grijă să faci și mișcare. Cu toate aceste elemente nu ai cum să nu ai rezultate și poți slăbi chiar până la 10 kilograme dacă te ții de treabă. Bineînțeles că nu slăbești peste noapte, doar cu echilibru și răbdare vei ajunge la greutatea optimă”, mai spune antrenorul.

Principiul 80/20 poate fi aplicat și în alte situații, nu doar în cel al regimului alimentar. Regula poate fi aplicată și în cazul gestionării banilor, dar și în relația de cuplu. 80% din timp îl petreceți împreună sau faceți lucruri pentru cuplu, iar 20% din timp este pentru ca fiecare în parte să facă ce vrea.

O altă abordare a acestei diete poate fi înlocuirea celor 20% cu “cheat day” sau ziua în care poți trișa. Asta înseamnă că mănânci sănătos timp de 6 zile, iar în una din zilele săptămânii îți permiți mici pofte. De obicei cei care optează pentru această variantă aleg o zi din weekend pentru “cheat day”. Ziua în care poți trișa nu înseamnă că mănânci de dimineața până seara numai dulciuri și grăsimi, ci poți mânca ceva ce ai poftit în cantități echilibrate.

×
Subiecte în articol: diete