
De asemenea, boia ese bogată în calciu, fibre, fier, proteine, lipide, carbohidrați, potasiu, magneziu, sodiu și fosfor dar conține și vitaminele A, B1, B2, B3, B5, B6, C, E și K.
Gustul său variază de la dulce la iute iar unele soiuri au o aromă de fum. Culoarea poate varia de la portocaliu la roșu intens.
Conține capsaicină, un compus găsit în ardei, cu proprietăți antioxidante și poate ajuta la reducerea riscului de a dezvolta cancer și boli de inimă, întărește imunitatea și atenuează gazele intestinale.
Beneficii pentru sănătate
Sănătatea pielii
Medicamentele cu extracte de xantofilă și boia de ardei ajută la tratarea problemelor pielii, respectiv arsuri cauzate de expunerea la ultraviolete. Are proprietăți antimicrobiene, ajutând la tratarea acneei persistentă din cauza problemelor microbiene.
Paprika conține zinc, un oligoelement esențial, implicat în sinteza colagenului care ajută la vindecarea rănilor. Paprika oferă și antioxidanți puternici, catechine, care sunt foarte eficienți în încetinirea îmbătrânirii și întinerirea texturii pielii. Prezența beta-carotenului minimizează apariția liniilor fine, a ridurilor și a petelor de vârstă, pentru a conferi o piele tânără, strălucitoare și netedă.
Anticancerigen
Alături de capsaicină, conține multe elemente, precum licopen, luteină, zeaxantina și caroten. Aceste elemente pot preveni răspândirea celulelor canceroase în organism.
Somn
Includerea boia în dietă poate ajuta la un somn odihnitor. Are un conținut bogat în vitamine. Vitamina B din boia contribuie la producerea și eliberarea hormonului care induce somnul, numit melatonină. Rreglează serotonia, hormonul fericirii, și luptă împotriva hormonului nor-adrenalină.

Vindecarea rănilor
Pudra de boia conține vitamina E, care ajută la producerea de globule roșii, esențiale pentru vindecarea rapidă a rănilor.
Digestie
Boiaua se obține din ardei afumat și are un gust ușor picant, prevenind hiperaciditatea. Are o aromă dulce, care ajută la reducerea șanselor de regurgitare acidă. Oferă senzație de sațietate pe termen lung datorită capsaicinei și poate contribui la eliminarea obiceiurilor alimentare dăunătoare, cum ar fi supraalimentarea.
Facilitează mișcarea particulelor alimentare =prin intestin, reducând apariția constipației.
Antiinflamator
Anumite soiuri picante de boia de ardei conțin capsaicină. Consumul de cantități mici de boia poate contribui la diminuarea simptomelor unor boli precum artrita.
Sănătatea părului
Concentrația de fier ajută la reducerea căderii și a ruperii firelor de păr. Vitamina B6 din boia sustine producerea compusului esențial numit melanină. Aceasta oferă culoare pielii și părului. Totodată, previne căderea părului.
Calmant
Capsaicina din boia are efecte analgezice. Unele produse topice pentru a trata durerea includ capsaicină.
Sănătatea inimii
Boiaua conține substanțe nutritive esențiale, respectiv fier, potasiu, magneziu, vitamine și minerale, substanțe importante pentru sprijinirea sănătății inimii. Boia are astfel proprietăți antioxidante și este un condiment fără calorii, potrivit a1.ro.