Goana după "Izvorul Tinereţii"... De la începutul secolului al XVI-lea, când exploratorul Ponce de Leon a pornit în căutarea lui, ideea e dusă mai departe de civilizaţia contemporană.
Poţiunea magică ce ne prelungeşte tinereţea şi ne înmulţeşte anii pe Pământ ne este, paradoxal, la îndemână, dar nu mulţi dintre noi îşi dau seama de asta. Secretul unei vieţi lungi şi sănătoase, de care să ne bucurăm din plin, nu se află nici în vreun izvor fermecat, nici în vreo pilulă revoluţionară şi nici în vreun borcan cu cremă cosmetică. "Minunea" constă, simplu, în stilul nostru de viaţă. Ne-o dezvăluie Dan Buettner, în best-seller-ul "Lecţii pentru a trăi mai mult de la cei care au trăit cel mai mult". Este vorba despre câteva culturi moderne ale longevităţii identificate în Sardinia (Italia), Okinawa (Japonia), Loma Linda (California) şi Nicoya (Costa Rica). Aceste populaţii au în comun nouă trăsături specifice ale stilului de viaţă, care le ajută să trăiască mult şi frumos.
1. Mişcare în mijlocul naturii. În timp ce mulţi dintre noi ne gândim la exerciţiile fizice ca la un "supliment" de program zilnic, longevivii fac acest lucru în mod firesc şi în mijlocul naturii, toată ziua, fără să se bulucească în sălile de fitness sau în alte spaţii artificiale. Sunt activi în mod natural mereu, fie că se plimbă, pur şi simplu, fie că de pildă adună recolta de pe câmp.
2. 80% sătui. Longevivii nu trăiesc ca să mănânce, ci mănâncă pentru a trăi. Se orientează după principiul că hrana e pentru întreţinere, nu pentru îmbuibare. Când se simt 80% sătui, se opresc. Nu se îndoapă niciodată.
3. Hrana Pământului. Hrana lor este simplă şi naturală. Mănâncă foarte multe fructe şi legume, nuci şi tot felul de seminţe. Nu se omoară după carne, mai ales după cea roşie, preferând carnea slabă şi peştele, şi nu pun gura pe alimente procesate. La ei, totul se prepară în bucătăria de-acasă.
4. Vin roşu. Longevivii apreciază virtuţile vinului roşu, din care beau zilnic câte unul sau două pahare. Nu mai multe.
5. Scopuri precise. Adevăraţii adepţi ai longevităţii îşi fixează scopuri precise. Nu se pierd niciodată în amănunte. Privesc viaţa în ansamblu, ca pe un tablou mare, fără să dea importanţă detaliilor.
6. Combaterea stresului. Relaxarea are un loc important în viaţa de zi cu zi a longevivilor. Ei ştiu foarte bine cum să combată stresul prin metodele cele mai simple şi eficiente. Sunt optimişti, râd cu poftă, socializează, îşi petrec mult timp împreună cu cei dragi şi ştiu să se bucure de tot ce le oferă viaţa.
7. Introspecţie şi spiritualitate. Longevivii au, în general, o înclinaţie către introspecţie şi meditaţie, precum şi către tradiţie. Toate astea le sporesc siguranţa şi respectul de sine, armonia interioară şi le înlesnesc comunicarea cu mediul.
8. Familia şi prietenii. Sunt priorităţi pentru longevivi. Ei au un cult pentru unitatea familiei, în care îşi au adânc înfipte rădăcinile. Preţuiesc prieteniile adevărate şi pe semenii cu care se înţeleg cel mai bine. Timpul pe care îl petrec cu familia este foarte important pentru ei şi ştiu cum să îşi facă timp unul pentru celălalt.
9. Alţii ca ei. Longevivii pun mare accent pe valorile după care se ghidează. Le caută şi la ceilalţi. Se poate spune că sunt conservatori, dar, în acelaşi timp, foarte deschişi şi receptivi la nou. Însă totul trece prin filtrul valorilor la care ţin şi ştiu cum să separe binele de rău, utilul de inutil. De aceea se orientează către cei care gândesc la fel ca ei.
Citește pe Antena3.ro