x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Acneea, amintirea urâtă din adolescenţă

Acneea, amintirea urâtă din adolescenţă

24 Aug 2012   •   21:00
Acneea, amintirea urâtă din adolescenţă

Acneea, cea mai frecventa boala de piele, poate lasa urme pe viata asupra adolescentilor. Studiile arata ca aproximativ 80% dintre tinerii cu varste cuprinse intre 12 si 20 de ani sufera de acnee. Despre acneea juvenila si ce trebuie sa faca tinerii pentru a nu ramane cu semne din adolescenta ne spune doctor Mihaela Leventer, presedintele Societatii Romane de Medicina Estetica. Acneea juvenila apare din cauza secretiei unei cantitati mari de hormoni, in timp ce pielea isi schimba aspectul. "Printre procesele care conduc la formarea acneei juvenile se numara acumularea de sebum, substanta grasa secretata de glandele sebacee ale pielii, hipersecretia de keratina si o proliferare bacteriana. Cumulate, acestea antreneaza inflamarea foliculilor de la nivelul pielii, dand posibilitatea formarii de comedoane, papulopustule, noduli (cunoscute sub numele de cosuri). Acneea apare mai ales in zonele cu mare concentratie de glande sebacee, cum ar fi pe fata, gat, piept si spate. Acneea juvenila se manifesta prin puncte albe, puncte negre si chiar chisturi. Dintre acestea, chisturile sunt cele mai periculoase pentru ca pot cauza cicatrici in momentul in care cosurile sunt ˂stoarse˃', explica dr. Mihaela Leventer.

Trebuie stiut ca acneea juvenila nu apare din cauza neglijarii igienei, ci din pricina schimbarilor hormonale si a stilului de viata de la aceasta varsta!

Autotratamentul este pentru multi adolescenti cea mai la indemana modalitate de a simti ca actioneaza in privinta acneei. Pana la consultarea unui specialist dermatolog, mult mai usor este sa ia medicamente despre care au citit ca au efect benefic, a caror reclama au vazut-o la televizor sau chiar sa aplice "reteta de success' a prietenilor. De cele mai multe ori insa, aceste solutii nu ofera rezultatele asteptate pentru ca nu sunt adaptate. Medicul dermatolog Mihaela Leventer le recomanda adolescentilor sa trateze acneea urmand 3 pasi: exfolierea pielii, reducerea secretiei de sebum si reducerea inflamatiei.
Exfolierea este un pas important pentru a ajuta pielea sa respire si sa absoarba substantele nutritive pe care i le dam. "Efectuata corect, exfolierea imbunatateste textura tenului, sterge o parte dintre petele pigmentare si estompeaza ridurile fine. Insa cel mai benefic lucru pe care-l atrage exfolierea este faptul ca induce regenerarea celulara, fortand astfel formarea pielii noi', ne spune dr. Mihaela Leventer. Reducerea debitului de sebum se realizeaza prin tratament local, general (antibiotice) sau laser. Interventia laser in acnee urmareste incalzirea glandei sebacee pentru a obtine reducerea dimensiunilor si a functiilor acesteia. Reducerea inflamatiei se realizeaza prin tratament medicamentos, iar pentru acesta este nevoie sa consultati un medic dermatolog. In plus, medicul va sti care este perioada pentru care trebuie sa luati reteta si cand este cazul sa o schimbati.

Sfat pentru fete
Este nevoie de o atentie sporita in alegerea produselor cosmetice, in general, si a celor pentru tratarea acneei in special. Dr. Mihaela Leventer recomanda folosirea dermatocosmeticelor si spune ca acestea impreuna cu tratamentul medicamentos amelioreaza acneea. Alegerea lor are legatura cu tipul de leziuni de acnee si tipul de piele, iar pentru a afla aceste lucruri este indicat sa consultati un medic dermatolog.

Sfat pentru baieti
Trebuie evitata folosirea prelungita a aceleiasi lame de ras sau imprumutarea aparatului de ras, deoarece se pot acumula bacterii care infecteaza foliculii ducand la aparitia cosurilor.


Scietatea Romana de Medicina Estetica continua si in 2012 campania "Act smart, be cool!', prin care isi propune sa informeze tinerii despre pericolele netratarii la timp sau ale tratarii incorente a acneei. Campania se desfasoara in perioada august – decembrie, iar medicii parteneri se vor intalni cu aproape 1.500 de elevi din Bucuresti, Targu Mures si Sibiu si vor oferi sfaturi si informatii in cadrul unor seminarii si pe site-ul www.getcool.ro. "Scopul campaniei este sa incurajeze tinerii sa se informeze corect si sa stie ca vizita la medicul dermatolog este cea mai simpla solutie. In plus, ne-am dori ca si parintii sa foloseasca sfaturile campaniei pentru a-si ajuta copiii adolescenti sa treaca mai usor peste o varsta a problemelor de imagine', afirma doctor Mihaela Leventer, presedinte SRME.

×