Postul Paștelui este cel ma lung și mai greu de ținut din întregul an bisericesc. Mulți credincioși aleg să se abțină de la mâncare, respectiv de la produsele de origine animală, dar este d estul de dificil. Există alernative sănătoase dar și alimente bogate în carbohidrați și grăsimi, care pot avea efecte negative asupra sănătății.
Evită acest aliment de post
Prof.dr. Vlad Ciurea spune că a decis cu mulți ani în urmă să renunțe la cartofii prăjiți. Deși sunt delicioși, nu oferă niciun beneficiu pentru sănătate și pot fi chiar dăunători.
„Cred că de 10 ani nu am mai mâncat. Cartoful, în general, îl îndepărtez. Știu că acest carbohidrat nu favorizează sub nicio formă activitatea cerebrală”, a explicat Vlad Ciurea la antena3.ro.
Cartofii sunt o sursă de carbohidrați accesibilă și sățioasă dar nu sunt neapărat cea mai bună alegere pentru o dietă echilibrată, mai ales dacă sunt prăjiți. În general, alimentele prăjie sunt bogate în calorii și grăsimi trans, care au efecte nocive asupra organismului.
Riscurile alimentelor prăjite asupra sănătății
Alimentele prăjite pot conține acrilamidă. Aceasta este o substanță toxică care se poate forma în alimente în timpul gătitului la temperaturi ridicate, cum ar fi prăjirea sau coacerea. Se formează printr-o reacție chimică între zaharuri și un aminoacid numit asparagină.
Alimentele bogate în amidon, cum ar fi cartofii și produsele de patiserie, au concentrații mai mari de acrilamidă.
O analiză a constatat o asociere modestă între acrilamida din alimentație la om și cancerul renal, endometrial și ovarian. Alte studii indică faptul că acrilamida din alimentație la om nu este legată de riscul niciunui tip comun de cancer, potrivit spynews.ro.


