x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Alimente antiacnee pentru o piele fără cusur

Alimente antiacnee pentru o piele fără cusur

de Irina Cristea    |    05 Mai 2011   •   19:52
Alimente antiacnee pentru o piele fără cusur
Sursa foto: /Thinkstock

164029-thinkstock106554879.jpgPentru aceia care n-au fost binecu­vân­­taţi cu un ten impecabil, soluţia s-ar putea afla... la rece. Adică nu în cabinetul de cosmetică sau pe raftu­ri­le pline cu produse scumpe ale far­ma­­ciilor, ci în propriul frigider. Şi în că­mară. Garnisite cu alimentele po­tri­vite, ele ar putea fi principalii aliaţi pentru o piele fără cusur. Pentru că im­portant nu este ce alimente trebuie să eviţi pentru a nu te trezi cu co­­­şuri sau pete, ci care sunt alimen­te­­le la care să apelezi pentru a comba­te apariţia acestor surprize neplă­cu­te.

Dacă e să le dăm crezare specia­liş­tilor în nutriţie citaţi de revista Self, din alimentaţia „antiacnee” nu trebuie să lipsească trei elemente: zincul, carotenul şi fibrele. Împreună, for­mea­ză un trio redutabil, care „pro­mi­te” să rezolve problemele tenului. Ieftin şi eficient.

Ideale pentru gustări sau pentru ronţăieli între două îndeletniciri (de serviciu sau chiar casnice, pentru cine mai are timp), migdalele, năutul sau seminţele de dovleac sunt bogate în zinc, garantând dispariţia nesufe­ri­telor coşuri şi apariţia altora. Acest mineral de preţ reduce inflamaţiile şi încetineşte secreţia de sebum. Alte surse importante de zinc sunt carnea de vită şi stridiile. „Kriptonită pentru acnee” este doar unul dintre nu­me­le de alint pentru vitamina A. Ata­că problemele tenului pe trei paliere: reduce inflamaţia, încurajea­ză exfo­lie­rea naturală şi îmbună­tăţeş­te sistemul de apărare a pielii îm­po­tri­va bacteriilor. Vitamina A este la în­de­mâ­nă, sub forma câtorva alimen­te bo­gate în caroten: man­go, pepenele galben, mor­co­­vul, car­tofii dulci, spanacul şi roşiile.

Un studiu publicat în American Journal of Clinical Nutrition arată că persoanele care renunţă la gluci­de­le rafinate în favoarea cerealelor in­tegrale constată o reducere cu 50% a problemelor tenului. Pâinea albă, zahărul rafinat, produsele de cofe­tă­rie şi patiserie pun pancreasul să mun­cească în plus şi să secrete mai multă insulină. De aici, o modificare la nivel hormonal în urma căreia te­nul devine mai gras, iar porii au de su­fe­rit.

×
Subiecte în articol: frumos și sănătos