Acestea se găsesc în numeroase produse de origine vegetală și în unele sortimente de ceai sau vin. Acestea se încadrează în categoria fitonutrienților, mai exact a substanțelor chimice vegetale. O dietă bogată în acestea poate reduce riscul de a dezvolta: afecțiuni cardiovasculare, diabet și unele tipuri de cancer.
Există 6 clase de flavonoide: flavonoli (de exemplu: quercetină, miricetină, fisetină), izoflavone, flavanone, flavanoli (denumiți și catechine), antocianine și calcone.
Când producția de radicali liberi depășește capacitatea organismului de neutralizare, se instalează stresul oxidativ. Acestea acționează prin distrugerea moleculelor instabile numite radicali liberi.
Printre cele mai răspândite efecte ales stresului oxidativ se regăsesc accelerarea procesului de îmbătrânire și creșterea riscului de apariție a afecțiunilor cronice. Din acest motiv, poate fi util să consumi alimente ce conțin concentrații ridicate de flavonoide.
Flavonoidele pot diminua riscul de a dezvolta boli cardiace. Activitatea lor antioxidantă ar putea ajuta la reducerea inflamației și a tensiunii arteriale. De aceea poate fi benefic să consumi alimente bogate în flavonoide.
Acestea pot reduce riscul de a dezvolta diabet de tip 2, deoarece pot îmbunătăți modul în care organismul folosește glucoza și digeră carbohidrații, conform Nourish by WebMD. Acestea îți pot proteja creierul deoarece pot reduce inflamația și pot sprijini sănătatea sistemului vascular, mai exact a vaselor de sânge.
O dietă bogată în flavonoide poate scădea riscul de a dezvolta: cancer de sân, cancer de prostată și cancer colorectal. De exemplu, antocianidinele scad reduc de cancer pulmonar, în timp ce flavonolii diminuează riscul de cancer de prostată. De aceea, se recomandă să consumi o varietate de alimente vegetale, potrivit medicool.ro.