Alimentaţia influenţează în bine sau în rău starea de sănătate, în general, şi a inimii, în mod special. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare Bucureşti, atrage atenţia că nu există alimente-minune. Există, într-adevăr, alimente care prin conţinutul lor oferă protecţie împotriva bolilor cardiovasculare. Dar această protecţie este anulată dacă nu se adoptă un stil de viaţă sănătos. Ceea ce înseamnă că un bolnav cardiac trebuie să renunţe la alcool şi tutun, la sedentarism şi să elimine pe cât posibil factorii de stres. Aşadar, alimentaţia diversificată şi echilibrată, exerciţiile fizice periodice ne feresc de bolile de inimă. Iată şi alimentele care fac bine inimii.
Peştele gras. Datorită acizilor graşi omega 3 din compoziţie, peştele gras oferă protecţie împotriva maladiilor cardiovasculare, ceea ce s-ar putea traduce prin scăderea colesterolului şi prin reglarea fluidizării sângelui. Profesorul Gheorghe Mencinicopschi recomandă ca acest aliment să se consume de două-trei ori pe săptămână. Atenţie deosebită trebuie acordată modului de preparare. „Este indicat ca peştele să se consume preparat la grătar, nicidecum prăjit”, completează specialistul nostru. Peştele gras – somonul, heringul, macroul, tonul – conţin cea mai mare cantitate de omega 3.
Usturoiul. Efectele pozitive ale usturoiului în cazul afecţiunilor cardiovasculare au fost demonstrate de numeroase studii. Astfel, usturoiul scade colesterolul şi împiedică formarea cheagurilor de sânge. Acest lucru se datorează conţinutului bogat de vitamina C, magneziu şi de vitaminele B1 şi B6. Usturoiul se poate consuma zilnic, de preferat în formă naturală.
Mărul. Antioxidanţii din compoziţia mărului fac ca acesta să fie recomandat de specialistul
nostru pentru a avea o inimă sănătoasă. Acest fruct reduce riscul de obezitate. „De aici şi efectul benefic asupra inimii. Este cunoscut că obezitatea este unul dintre factorii care declanşează bolile de inimă.
Fasole. Boabele de fasole au capacitatea de a scădea colesterolul rău. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi ne recomandă fasolea neagră. „Dar nu asociată cu ciolanul”, ci sub formă de iahnie sau salate, spune specialistul nostru.
Uleiul de măsline. Specialistul nostru pune efectul de protecţie cardiovasculară oferit de uleiul de măsline pe seama faptului că acesta scade nivelul colesterolului rău. Cu respectarea unor
reguli de bază. Alege uleiul extravirgin. Nu folosi uleiul de măsline pentru a prăji alimentele, ci adaugă-l în salate.
Oul. Trebuie să alegeţi oul ecologic, de la găina crescută în curte. Mâncaţi mai rar ouăle pregătite sub formă de omletă, prăjite sau fierte tare. Ideale sunt ouăle „moi”. Efectul de protecţie împotriva bolilor cardiovasculare se datorează lecitinei din gălbenuşul de ou. De asemenea, ouăle sunt bogate în acizi graşi omega 3 şi omega 6. Aşadar, se va mânca câte un ou pe zi, de preferat, în prima parte a zilei.
Migdalele. Conţin acizi graşi omega 3 şi omega 6, la fel ca peştele şi uleiul de măsline, dar şi vitamina E în cantităţi mari. Migdalele mai conţin proteine, minerale, vitamine şi alte substanţe nutritive.
Alte alimente. Uleiul din tărâţe de grâu, cartoful (fiert), miezul de nucă, uleiul de palmier, de rapiţă, strugurii roşii sunt alimente benefice asupra inimii.
Interzis!
Cardiacii, dar şi persoanele care îşi doresc să prevină bolile cardiovasculare trebuie să renunţe la alimentele tip junk-food, bogate în grăsimi şi sare, precum şi la cele bogate în zahăr.
Fructe şi legume
Este recomandat ca zilnic să mâncăm cinci fructe diferite, proaspete.