
Cercetarea arată faptul că mestecatul și unei singure bucăți de gumă poate lăsa sute sau chiar mii de particule de microplastic în salivă. Studiul a fost prezentat în cadrul American Chemical Society din San Diego.
„Scopul nostru nu este să alarmăm pe cineva,” a declarat dr. Sanjay Mohanty, conducătorul studiului.
Microplasticele din guma de mestecat
Mestecarea gumei duce la eliberarea a sute de particule de microplastic în gură. Aceasta e concluzia unui studiu prezentat în cadrul unei reuniuni a Societății Americane de Chimie (American Chemical Society).
Microparticule de plastic au diametrul mai mic de 5 mm și au fost detectate în aer, apă și alimente, dar și în ambalaje, textilele sintetice, anvelope sau în produsele cosmetice. În fiecare zi, oamenii ingerează aceste particule, le inhalează sau intră în contact cu ele prin piele și respirație.
Din plămâni și rinichi până în sânge și creier, microplasticele au ajuns în aproape toate țesuturile organismului uman. Oamenii de știință nu s-au pronunțat cu certitudine cu privire la impactul acestor particule asupra sănătății dar unii cercetători au tras dun semnal de alarmă.
Un alt studiu a descoperit că microplasticul din placentă poate duce la nașteri premature.
Nu există încă dovada directă a unei legături între microplastice și afecțiuni de sănătate, menționează cercetătorul de la Universitatea California din Los Angeles (UCLA). Cu toate acesea, numărul persoanelor cu cancer a explodat în ultimii ani.

Microplasticele din apa îmbuteliată
Lisa Lowe, student doctoral la UCLA, a mestecat câte șapte pastile din zece mărci diferite de gumă. Cercetătorii au făcut apoi o analiză chimică a salivei sale. Ei au ajuns la concluzia că un gram de gumă de mestecat a eliberat în medie 100 de microplastice dar că unele dintre aceste gume au eliberat mai mult de 600. Greutatea medie a unei pastile de gumă de mestecat este de 1,5 grame.
Persoanele care mestecă în jur de 180 de pastile de gumă pe an ar putea să ingereze aproximativ 30.000 de particule de plastic, conform studiului. Însă aceasta este considerată o cantitate mică. Cel puțin prin raport cu cantitatea de microplastice ce pătrunde în organism pe alte căi, conform lui Sanjay Mohanty. Spre exemplu, alți cercetători au estimat în 2024 că un litru de apă îmbuteliată în plastic conține în medie 240.000 de particule de microplastic, notează useit.ro.
Cel mai comun tip de gumă de mestecat vândut în supermarketuri este sintetic. Conține polimeri pe bază de petrol pentru a obține efectul de mestecat, arată cercetătorii. Informațiile de pe ambalaj nu menționează niciun plastic. Se limitează la expresia ‘pe bază de gumă’.
"Nimeni nu vă va spune care sunt ingredientele" a declarat Mohanty.