Ceai de chimen negru. Proprietăți, beneficii și preparare
Acesta ajută la ameliorarea unor probleme digestive, cum sunt balonara și constipația. Aroma semințelor este asemănătoare cu a celor de coriandru sau fenicul.
Chimenul poate fi folosit ca atare, adăugat în diferitele preparate culinare, dar și în scopuri terapeutice, sub formă de ceai, suplimente alimentare sau uleiuri esențiale.
Cum se prepară ceaiul de chimen
Ceaiul de chimen se prerpară dintr-o lingură de semințe întregi în 250 ml de apă clocotită. Se toarnă apa peste semințe, într-un recipient cu capac, și se lasă planta la infuzat 10-15 minute, apoi se strecoară lichidul. Se recomandă consumul a trei cești de ceai pe zi, timp de 6 săptămâni, urmate de o perioadă de pauză.
Beneficii asupra sănătății
Sănătatea digestivă
Ceaiul de chimen este eficient împotriva indigestiei sau flatulenței.
Stresul oxidativ
Ceaiul de chimen ajută la neutralizarea efectelor nocive ale radicalilor liberi, la scăderea stresului oxidativ și a inflamației din corp. Totodată, întârzie îmbătrânirea.
Cure de slăbire
Chimenul poate fi util și în curele de slăbire, susținând procesul de scădere în greutate. Acesta reduce pofta de mâncare, în special de carbohidrați.
Imunitate
Consumul de semințe de chimen poate ajuta și la întărirea sistemului imunitar. Prin conținutul de compuși cu proprietăți antimicrobiene și antiseptice, semințele de chimen sunt eficiente și în problemele respiratorii, prin reducerea încărcăturii bacteriene.
Răceală și gripă
Ceaiul de semințe de chimen ajută la ameliorarea simptomelor virozei și la diminuarea congestiei nazale și îmbunătățirea respirației.
Diuretic
Ceaiul de semințe de chimen ajută la eliminarea lichidelor în exces din corp, având efect diuretic, porivit a1.ro.