x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Beneficiile ceaiului de salvie asupra sănătății

Beneficiile ceaiului de salvie asupra sănătății

de Redacția Jurnalul    |    11 Mar 2024   •   17:30
Beneficiile ceaiului de salvie asupra sănătății

Ceaiul de salvie este folosit pentru tratarea mai multor afecțiuni. Băutura se prepară prin infuzarea plantei în apă fierbinte.

Denumită științific Salvia officinalis, aceasta face parte din familia mentei. Frunzele plantei au un conținut nutritiv bogat în vitamine și compuși organici. 

Ceaiul are un ușor gust de mentă, cu tentă amară. De aceea poate fi combinat cu alte ingrediente precum: ghimbir, mentă, o felie de lămâie sau o linguriță de miere. Nu conține cofeină.

Trebuie însă consumat cu moderație din cauza tujonei. Acest compus organic poate avea efecte toxice, putând să provoace convulsii și să afecteze organele. 

Extractul de salvie se folosește în fitoterapie pentru tratarea afecțiunilor ficatului. 

1. Antiinflamator

Inflamația  persistenă poate afecta negativ sănătatea. Componenta principală a salviei, care îi asigură proprietăți antiinflamatoare puternice, se numește acid ursolic. B

2. Sănătatea orală

Flavonoidele și compușii polifenolici din salvie au proprietăți antibacteriene puternice. Ar putea fi un remediu natural util în tratarea bolilor de la nivelul gurii și dinților. În plus, poate vindeca durerile în gât și rănile bucale.

3. Sănătatea creierului

Susține funcția cognitivă. Ar putea avea efecte benefice împotriva: tulburărilor de memorie, depresiei și ischemiei cerebrale, o afecțiune în care fluxul de sânge către creier este limitat. Îmbunătățește memoria, cogniția, starea de dispoziție și vigilența.

4. Nivelul de zahăr din sânge

Salvia poate preveni și trata diabetul de tip 2, conform Holland and Barrett. Acesta poate fi eficient în îmbunătățirea profilului lipidic dacă îl consumi cu regularitate.

5. Antioxidant

Ceaiul de salvie are proprietăți antioxidante. Poate ajuta corpul să lupte împotriva radicalilor liberi. Conține acid rozmarinic, care poate diminua inflamația și nivelurile de zahăr din sânge.

6. Sănătatea pielii

În medicina tradițională a anumitor țări ceaiul de salvie se folosește pentru a trata afecțiunile dermatologice. Camforul prezent în salvie poate susține creșterea și sănătatea celulelor pielii. Salvia poate sprijini vindecarea herpesului labial și a rănilor.

7. Menopauză

Frunzele de salvie pot fi benefice în ameliorarea simptomelor menopauzei, precum: oboseală, bufeuri, panică, lipsă de concentrare, transpirație nocturnă și transpirație excesivă. Severitatea acestor simptome pot fi ameliorate de efectele extractului de salvie, potrivit Very Well Fit., citat de medicool.ro.

×
Subiecte în articol: ceai salvie sanatate