x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Beneficiile consumului regulat de fistic asupra sănătății

Beneficiile consumului regulat de fistic asupra sănătății

de Anastasia Paul    |    06 Aug 2024   •   18:30
Beneficiile consumului regulat de fistic asupra sănătății

Nu este greu de înțeles de ce să consumi fistic în fiecare zi. Recunoscut pentru coaja tare și gustul bogat, aceste mici nuci sunt iubite în întreaga lume. Variind de la verde moale la fildeș pal, fisticul oferă un gust crocant încântător și o aromă ușor dulce de nucă.

Dar dacă mănânci fistic în fiecare zi? Datorită multitudinii de nutrienți, fisticul are multe beneficii pentru sănătate. 

Date nutriționale

Informații pentru o porție de fistic nesărat decojit

Calorii: 165
Proteine: 6 g
Grăsimi totale: 13 g
Grăsimi saturate: 2 g
Carbohidrați: 8 g
Fibre alimentare: 3 g
Zahar total: 2 g
Zahăr adăugat: 0 g
Colesterol: 0 mg
Sodiu: 1,7 mg
Magneziu: 30 mg
Folat: 14 mg
Potasiu: 277 mg

„Fisticul este o sursă de proteine, care conțin toți cei 9 aminoacizi esențiali. Are grăsimi sănătoase mono și polinesaturate, încărcate cu fibre și antioxidanți”, explică Taylor Berggren, dietetician înregistrat în California.

Beneficii pentru sănătate 

1. Îmbunătățirea tensiunii arteriale
Fisticul conține substanțe nutritive care susțin tensiunea arterială sănătoasă, inclusiv calciu și magneziu. Ele sunt, de asemenea, o sursă naturală de potasiu, un mineral care ajută la contracararea efectelor sodiului în organism, ajutând la promovarea unei funcții mai bune a vaselor de sânge și a unor niveluri normale ale tensiunii arteriale.

Pe lângă aceste minerale, fisticul oferă compuși sănătoși pentru inimă, cum ar fi fitosteroli și antioxidanți, care pot oferi beneficii cardiovasculare suplimentare. Acești nutrienți sunt responsabili pentru rezultatele unei meta-analize a 13 studii randomizate controlate care au constatat că fisticul este legat de o scădere a tensiunii arteriale sistolice.

2. Sănătatea ochilor
Nuanțele superbe de verde și violet ale fisticului se datorează parțial nivelului de doi carotenoizi pe care le conțin: luteină și zeaxantina. Acești carotenoizi nu numai că ajută fisticul să arate super-colorat, ci joacă, de asemenea, un rol crucial în protejarea ochilor. Luteina și zeaxantina se găsesc în retină și ajută la filtrarea luminii potențial dăunătoare, reducând riscul bolilor oculare care duc la pierderea vederii, cum ar fi degenerescența maculară legată de vârstă și cataracta.

3. Controlul greutății
Unii oameni încă mai cred că nucile duc la creșterea în greutate. Cu toate acestea, datele arată că fisticul nu este asociat cu creșterea în greutate sau cu un risc crescut de obezitate. Fisticul joacă un rol valoros în gestionarea greutății datorită profilului nutrițional unic. Combinația de proteine ​​și fibre promovează senzația de sațietate, ceea ce poate ajuta la prevenirea supraalimentării.

Oamenii care mănâncă fistic tind să aibă o dietă mai sănătoasă. Consumul a 1,5 uncii de fistic în fiecare zi, timp de 4 luni, este asociat cu un aport crescut de fibre și un consum redus de dulciuri.

Și alte date au arătat că nucile de copac (cum ar fi fisticul) este legat de o reducere a circumferinței taliei în rândul femeilor adulte tinere, în comparație cu la consumul de gustări bogate în carbohidrați.

4. Controlul glicemiei
Consumul de fistic ajută la gestionarea glicemiei, fiind o alegere excelentă dacă ai diabet sau prediabet. Combinația de grăsimi sănătoase, proteine ​​și fibre ajută la stabilizarea glicemiei prin încetinirea absorbției zahărului în fluxul sanguin.

5. Sănătatea intestinală
Consumul de fistic poate da un impuls sănătății intestinale. Alături de fibre, nucile pot promova și sănătatea intestinului. „Un studiu de revizuire din 2023 arată că aportul zilnic de fistic a crescut unele bacterii din microbiomul intestinal, cunoscute pentru capacitatea lor de a produce butirat, un tip esențial de acid gras care acționează ca combustibil pentru celulele din intestinul gros”, spune Breggen.

A avea grijă de sănătatea intestinală este importantă pentru digestie, greutate, sistemul imunitar, și multe altele. Fisticul poate face parte dintr-o dietă sănătoasă pentru intestin.

Este fisticul sigur pentru consum?
Dacă ai o alergie la fistic, aceste nuci nu pot fi consumate în siguranță.
Nucile pot reprezenta un pericol de sufocare pentru copiii sub 4 ani.

Persoanele care se confruntă cu probleme digestive pot descoperi că fisticul, atunci când este consumat în cantități mari, duce la disconfort datorită conținutului ridicat de fibre.

În cele din urmă, persoanele cu pietre la rinichi sau cu niveluri ridicate de potasiu ar trebui să consulte un furnizor de asistență medicală înainte de a încorpora fisticul în dieta lor, deoarece nucile conțin oxalați, care pot favoriza formarea de pietre.

Sfaturi de consum

Combină cu arome
Fisticul are o aromă naturală bogată și ușor dulce, ceea ce îl face o alegere bună pentru o varietate de feluri de mâncare.

Iată câteva idei:

Alege o combinație de fructe dulci, precum struguri sau mere cu fistic.
Asociază fisticul cu brânzeturi sărate, cum ar fi brânză de capră sau cheddar. Dacă îți place, mergei mai departe și adaugă miere deasupra!
Presară peste fructe stropite cu ciocolată
Adaugă fistic tocat în salate sau iaurt

Adaugă peste proteine
Pentru a crea o crustă delicioasă de fistic pentru proteine, ​​precum puiul, peștele sau tofu, zdrobește fisticul și combină-l cu pesmet. Asezonează cu ierburi și condimente.

Adaugă la deserturi
Adaugă-l în aluat de prăjitură. Poate fi adăugat în înghețată sau sorbet, ori în iaurt grecesc, potrivit eatingwell.com.

×
Subiecte în articol: fistic sanatate