Roșiile au efecte pozitive asupra sănătății, indiferent dacă sunt folosie crude sau gătite.
Peste 80% dintre români mănâncă roșii cel puțin săptămânal, sub diferse forme, în salate, supe, sosuri.
Roșiile sunt bogate în antioxidanți și vitaminele A și C. Conțin beta-caroten, luteină, licopen care ajută la detoxifiere. Alti nutrienti pe care ii contin rosiile sunt: postasiu, biotina, vitaminele B6, B3 si B1, vitamina E, magneziul, fierul si zincul.
Beneficii asupra sănătății
Osteoporoză - Unele studii arată că întârzie apariția osteoporozei deoarece conțin calciu și vitamina K.
Acnee - Roșiile conțin antioxidanți care curăță tenul acneic, mixt sau gras. Consumul regulat de roșii ajută celulele din tegumente să se regenereze și grăbește eliminarea toxinelor. Vitamina A din roșii ajută pielea, părul și unghiile.
Inimă și rinichi - Conțin vitamine B și potasiu care reduc nivelul colesterolului și echilibrează tensiunea arterială. Consumul de roșii diminuează riscul de infarct și de tromboză. De asemenea, roșiile au efect diuretic iar unele studii arată și că persoanele care consumă roșii au risc mai scăzut să facă pietre la rinichi.
Anticancerigene - Roșile conțin antioxidanți și fitonutrienti care ajută la lupta cu radicalii liberi, susțin dezvoltarea celulelor sănătoase și stopează multiplicarea celulelor canceroase. Studiile confirmă puterea roșiilor de prevenție în cazurile de cancer de prostată și cancer de sân, notează ziarulring.ro.