x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Beneficiile pentru sănătate ale rubarbei. Atenție la riscuri

Beneficiile pentru sănătate ale rubarbei. Atenție la riscuri

de Redacția Jurnalul    |    24 Mai 2024   •   08:40
Beneficiile pentru sănătate ale rubarbei. Atenție la riscuri
Sursa foto: Pixabay

Rubarba (Rheum rhabarbarum) este o plantă perenă care face parte din aceeași familie cu hrișca. Planta are tulpini lungi și cărnoase, în nuanțe de roz și roșu strălucitor, și frunze mari, de culoare verde închis. Tulpinile de rubarbă sunt comestibile și au o aromă acidă, care se potrivește bine cu alimente dulci, cum ar fi o plăcintă cu fructe. Frunzele plantei sunt necomestibile deoarece sunt toxice pentru oameni.

Practicienii din medicina tradițională chineză (MTC) au folosit rubarba în scopuri medicinale de aproximativ 5.000 de ani.

Leguma conține vitamina K, fibre și antioxidanți care susțin sănătatea oaselor, a sistemului digestiv și a inimii. Cu toate acestea, consumul unor suplimente de rubarbă pe termen lung poate fi dăunătoare.

1. Constipație
Până la 20% dintre oamenii din Statele Unite au constipație cronică, iar rubarba îi poate ajuta. Tulpinile rubarbei sunt o sursă bună de fibre, un nutrient cheie pentru prevenirea și gestionarea constipației. Fibrele atrag apă și adaugă volum scaunului, ceea ce îl poate ajuta să se miște mai rapid prin sistemul digestiv. 

Medicina tradițională chineză a folosit rubarba pentru a trata constipația de mii de ani. Cercetările moderne au descoperit că rubarba conține o cantitate mare de constituenți chimici de antrachinonă. Acești compuși au un efect laxativ, stimulând intestinele să împingă alimentele. Deoarece rubarba este abundentă în acești compuși, poate fi deosebit de utilă pentru constipație.

Un mic studiu a constatat că, în rândul persoanelor în stare critică, administrarea de rubarbă pudră a provocat efectiv o mișcare intestinală în mai puțin de două zile.

2. Antioxidanti
Rubarba este o sursă excelentă de antioxidanți, care pot ajuta la contracararea radicalilor liberi și la prevenirea stresului oxidativ. Corpul produce radicali liberi ca o reacție naturală la multe elemente, inclusiv exercițiile fizice, fumatul, expunerea la soare și poluarea.

Fără suficienți antioxidanți, radicalii liberi se pot acumula și pot duce la stres oxidativ. Această stare de stres oxidativ este legată de boli cronice, precum cancerul, bolile cardiovasculare, diabetul, depresia, boala Alzheimer. etc.

Un studiu a analizat 29 de soiuri de rubarbă și a constatat că toate sunt bogate în antioxidanți, în special compuși fenolici. 7 soiuri au avut chiar mai mulți antioxidanți decât varza kale.

Rubarba este bogată în special într-un tip de compus fenolic numit antociani, care conferă tulpinilor de rubarbă culoarea roșie. Acești antioxidanți ajută la reducerea inflamației și la neutralizarea radicalilor liberi, făcându-i utili pentru prevenirea și gestionarea afecțiunilor precum diabetul, cancerul, bolile cardiovasculare și bolile neurologice.

3. Sănătatea oaselor
Cea mai abundentă vitamină din rubarbă este vitamina K. Acest nutrient ajută la adăugarea structurii osoase și la reglarea creșterii osoase. Studiile au constatat că aportul scăzut de vitamina K este legat de un risc mai mare de fracturi osoase și de o densitate minerală osoasă mai scăzută. Pentru a susține acest lucru, alte studii au descoperit că suplimentarea cu vitamina K atunci când aportul alimentar este scăzut ajută la prevenirea fracturilor osoase. 

Obținerea suficientă a vitaminei K din alimente precum rubarba, verdeața închisă cu frunze verzi, uleiul de soia, edamame și sucul de rodie pot ajuta corpul să culeagă aceste beneficii fără a fi nevoie să consmui un supliment alimentar. 

Date nutriționale
Rubarba este o sursă bună de fibre, vitamina K și antioxidanți. De asemenea, oferă alte vitamine și minerale benefice, cum ar fi vitamina C și manganul.

O cană de rubarbă tăiată cubulețe conține:

Calorii: 25
Grăsimi: 0,2 grame (g)
Sodiu: 5 miligrame (mg)
Carbohidrați: 5,5 g
Fibre: 2,2 g sau 8% din valoarea zilnică (DV)
Zaharuri adăugate: 0 g
Proteine: 1,1 g
Vitamina K: 36 micrograme (mcg) sau 29% din DV
Vitamina C: 9,7 mg sau 11% din DV
Mangan: 0,24 mg sau 10% din DV
Vitamina C este esențială pentru creșterea și repararea țesuturilor în organism. Ajută la producerea de colagen. Este, de asemenea, un antioxidant, ceea ce o face benefică pentru prevenirea bolilor.

Manganul este un mineral care ajută organismul să descompună amidonul pentru energie. Corpul folosește și acest mineral pentru formarea oaselor, protecția împotriva deteriorării celulelor, sănătatea imunitară și reproducerea. În plus, manganul lucrează cu vitamina K pentru a sprijini coagularea sângelui.

Vitamina K este importantă pentru coagularea sângelui și sănătatea oaselor. Cu toate acestea, persoanele care iau medicamente anticoagulante, precum warfarina, ar trebui să aibă grijă dacă mănâncă rubarbă deoarece vitamina K poate interacționa cu acest tip de medicamente.

O porție de o ceașcă de rubarbă asigură aproximativ 8% din DV pentru calciu și potasiu, precum și cantități mai mici de vitamina A, vitamina E, acid folic, tiamină, riboflavină, niacină, etc.

Rubarba ca supliment
Extractul de rubarbă este disponibil ca supliment deoarece are diverse utilizări medicinale, inclusiv tratarea insuficienței renale cronice, nefropatiei diabetice și constipației.

Cu toate acestea, experții nu recomandă utilizarea pe termen lung a suplimentelor cu rubarbă, deoarece poate fi toxică pentru tractul gastrointestinal, rinichi și ficat atunci când este consumată în exces. Anumiți compuși din rubarbă au un efect laxativ, astfel încât formele concentrate de rubarbă pot provoca diaree gravă.

Din motive de siguranță, este, în general, cel mai bine să consumi rubarba ca aliment, mai degrabă decât ca supliment.

Riscurile rubarbei
În timp ce tulpinile de rubarbă sunt în general sigure, frunzele sunt toxice. Unele simptome ale intoxicației cu frunze de rubarbă includ:

Dificultate de respirație
Arsuri în gură și gât
Diaree
Voce ragusita
Greață și vărsături
Pietre la rinichi
Urina de culoare rosie
Convulsii
Dureri de stomac
Solicită imediat ajutor medical dacă consumi frunze de rubarbă. 

Rubarba este, de asemenea, o sursă de oxalați, care pot contribui la formarea pietrelor la rinichi.  Pentru a preveni aceste pietre, asociază alimentele bogate în oxalați cu alimente bogate în calciu, cum ar fi iaurtul, verdeața cu frunze sau semințele, și limiteazăconsumul de sodiu.

Alergiile la rubarbă sunt mai puțin frecvente, dar posibile. Cere ajutor medical dacă avi simptome de alergie, cum ar fi umflarea limbii, respirația șuierătoare sau urticaria.

Sfaturi pentru consumul de rubarbă
Rubarba este o legumă aromată și unică pe care o poți folosi în multe moduri diferite. Iată câteva idei pentru a adăuga rubarba în dieta ta:

Facă o plăcintă cu rubarbă 
Înmoaie tulpinile crude de rubarbă (fără frunze) în miere pentru a-i atenua aroma amară
Iaurt cu rubarbă tăiată cubulețe
Adaugă rubarbă la smoothie-uri
Fă un jeleu sau sos folosind rubarbă
Prăjește rubarba și servește cu înghețată sau iaurt înghețat

Rubarba este o legumă formată din tulpini cărnoase, de culoare roz-rosu. Este important să mănânci numai tulpinile plantei de rubarbă, deoarece frunzele sunt toxice pentru oameni. Rubarba este o sursă bună de vitamina K, fibre și antioxidanți care pot susține sănătatea generală și pot ajuta la prevenirea bolilor cronice, notează health.com.
 

 

 

 

 

×
Subiecte în articol: rubarbă sanatate