Astăzi, suplimentele cu fructe de soc sunt folosite în principal pentru a trata simptomele răcelii și gripei.
Sunt mai multe soiuri de arbore Sambucus, o plantă cu flori din familia Adoxaceae. Cel mai comun tip de soc este soiul Sambucus nigra , cunoscut și sub denumirea de soc european sau soc negru, care este originar din Europa. Arborele are ciorchini de flori de soc albe și crem, unde boabele se dezvoltă în ciorchini. În România se folosesc florile pentru prepararea sucului, scrie health.com.
Boabele de soc sunt bogate în antioxidanți și au proprietăți antiinflamatorii. Ajută la întărirea sistemului imunitar pentru a preveni și trata durerea, inclusiv simptomele gripei.
Vitamina C
O ceașcă de fructe de soc oferă 52,2 miligrame de vitamina C, care susține sistemul imunitar, previne îmbolnăvirea și chiar ajută la recuperarea musculară, repararea țesuturilor, inversarea daunelor oxidative, menține funcția celulară și sănătatea pielii.
Antioxidanți
Sucul de soc proaspăt presat este bogat în compuși antioxidanți, cum ar fi acidul protocatecuic și clorogenic, și diferiți fitonutrienți, cum ar fi flavonoidele quercetina și rutina. Flavonoidele au efecte antiinflamatorii și protejează celulele de deteriorarea oxidativă care poate duce la boli cardiovasculare, diabet, cancer și boli cognitive precum Alzheimer și demență.
Sănătatea inimii
Boabele de soc sunt bogate în antioxidanți, care pot ajuta la reducerea inflamației, precum și a colesterolului și tensiunii arteriale. Fitonutrienții și conținutul de fibre ale fructelor de soc ajută la scăderea cantității de colesterol care circulă în sânge prin legarea de colesterol și expulzarea acestuia din organism.
Reduce inflamația și stresul
Fructele pot ajuta la reducerea stresului și la îmbunătățirea stării de bine. Flavonoizii polifenoli pot reduce inflamația creierului și susțin sănătatea intestinului, ambele având un impact pozitiv asupra sănătății mintale.
Întărește sistemul imunitar
Consumul de fructe de soc poate ajuta la recuperarea după bolile respiratorii. Totodată, reduce durata răcelii obișnuite, precum și infecțiile căilor respiratorii superioare și gripa.
Sănătatea respiratorie și pulmonară
În timp ce studiile nu au arătat încă o legătură directă între fructele de soc și afecțiunile pulmonare cronice, socul conține quercetină, care este un flavonoid și antioxidant despre care se știe că susține funcția pulmonară, în special la cei care suferă de astm și boală pulmonară obtruzivă cronică (BPOC).
Un studiu publicat în Biology a arată că fructele de soc pot atenua simptomele la persoanele cu BPOC atunci când sunt combinate cu alți compuși.
Bogat în fibre
Conținutul de fibre din fructele de soc promovează un intestin sănătos, o digestie ușoară și un sistem imunitar puternic. Boabele de soc îmbunătățesc sănătatea intestinului prin furnizarea de prebiotice, o formă de fibre, care hrănește probioticele, numite bacteriile „bune”, din intestin.
O porție de soc conține aproximativ 7 grame de fibre, ceea ce reprezintă un sfert din aportul zilnic recomandat.
Managementul zahărului din sânge
Boabele de soc pot ajuta persoanele cu diabet să-și controleze zahărul din sânge. Fitonutrienții și polifenolii din fructele de soc ajută organismul să proceseze glucoza mai eficient, ceea ce face ca socul să fie un ajutor util pentru gestionarea glucozei și menținerea ei în echilibru.
Calmează durerea în gât și tusea
Cercetările au descoperit că boabele de soc au scurtat durata și severitatea răcelilor și gripei, precum și simptomele infecțiilor respiratorii atunci când sunt consumate sub formă de pastile sau extract. Efectele au fost cele mai puternice atunci când participanții au luat fructe de soc în decurs de 48 de ore de la dezvoltarea simptomelor.
Un studiu publicat în Journal of Dietary Supplements sugerează gargara cu fructe de soc, salvie, suc de lămâie, miere și oțet.
Sănătatea pielii
Antioxidanții reduc daunele oxidative din organism, care au implicații negative la nivel celular și pot duce la deteriorarea pielii. Vei observa efectele îmbătrânirii mai rapid, inclusiv liniile fine și ridurile, o pierdere a elasticității și un ton mai neuniform al pielii.
Antioxidanții din fructele de soc ajută la inversarea și oprirea acestor daune și contribuie la promovarea pielii sănătoase și cu aspect tânăr.
Informații nutriționale
Nutrienții dintr-o cană
Calorii: 106
Proteine: 1 g
Fibre: 10 g
Grăsimi: 0,7 g
Carbohidrați: 27 g
Vitamina A: 870 mg
Potasiu: 406 mg
Vitamina C: 52,2 mg
Calciu: 55 mg
Fier: 2,32 mg
Riscuri potențiale și efecte secundare
Consumul de fructe de soc crude poate expune riscului de otrăvire cu cianură, care duce la greață, vărsături și diaree. Se pot elimina proprietățile toxice ale fructelor de soc fierbându-le la 100 de grade Celsius.
Evită să mănânci scoarța, frunzele și semințele de fructe de soc, mai ales dacă avi un stomac sensibil sau o afecțiune gastro-intestinală. Aceste părți ale plantei pot avea un efect laxativ și diuretic, provocând dureri abdominale și diaree.
Consumul moderat de fructe de soc este sigur, atâta timp cât este gătit.