
Deoarece nu adaugi uleiuri sau grăsimi suplimentare în procesul de gătire, ouăle fierte sunt considerate a fi unul dintre cele mai sănătoase tipuri de ouă, spune Jeremy O'Neal, specialist certificat în obezitate și gestionarea greutății și dietetician nutriționist.
Ouăle fierte sunt un aliment bogat în proteine și cu conținut scăzut de calorii.
Câte calorii are un ou fiert?
Un ou fiert mare conține 72 de calorii, aproape 5 grame de grăsime și aproximativ 1,5 grame de grăsimi saturate, spune O’Neal. Ouăle, și în special gălbenușurile, sunt pline de vitamine și minerale. Sunt o sursă bună de vitamina A, vitamine B, riboflavină, folat, fier și zinc.
Ouăle sunt, de asemenea, una dintre cele mai bune surse de colină, un mineral important în timpul sarcinii deoarece susține producerea de acetilcolină, care ajută la contracțiile musculare. Colina s-a dovedit, de asemenea, a fi importantă în promovarea funcției cognitive la adulții în vârstă, spune dr. Amar Dave, specialist în medicina stilului de viață.
Câte proteine există într-un ou?
Există aproximativ 6 până la 7 grame de proteine într-un ou fiert mare, spune O’Neal. Ouăle fierte sunt bogate în proteine, deși nu te poți baza doar pe ele pentru a-ți satisface toate nevoile zilnice de proteine (care sunt esențiale pentru creșterea și recuperarea masei musculare).
Aportul de proteine depinde de doi factori: greutatea corporală și cât de multă mișcare faci. Pentru adulți, doza zilnică recomandată (DZR) de proteine este de cel puțin 0,8 grame de proteine per kilogram de greutate corporală, potrivit Harvard Health.
Așadar, dacă cineva cântărește 83 kg, se recomandă să consume în jur de 65 de grame de proteine pe zi, spune O'Neal. Dacă ești o persoană foarte activă, va trebui să consumi puțin mai multe proteine decât o persoană obișnuită, undeva între 1,2 grame și 2 grame de proteine per kilogram de greutate corporală. Dacă ești însărcinată, se recomandă ca aportul de proteine să fie mai mare decât media, în jur de 1,1 grame de proteine per kilogram de greutate corporală.

Cât de des poți mânca ouă fierte?
În contextul unei diete echilibrate, pentru majoritatea oamenilor este perfect normal să mănânce 2-3 ouă fierte pe zi, spune O’Neal.
Ghidul dietetic pentru America 2020-2025 recomandă consumul unei varietăți largi de fructe, legume, cereale, lactate (sau soia ca alternativă), uleiuri sănătoase și alimente bogate în proteine. Este important să diversifici sursele de proteine. Pentru a te ajuta să-ți atingi obiectivele legate de proteine, ia în considerare încorporarea unui amestec de carne slabă, carne de pasăre și ouă. În ceea ce privește sursele de proteine pe bază de plante, consumul de alimente precum ovăzul, leguminoasele, semințele, lintea și tofu sunt recomandate.
Construirea masei musculare necesită un aport mai mare de proteine. Dar consumul prea multor proteine nu este sigur.
Pot mânca ouă fierte persoanele care au colesterol mare?
Îngrijorarea legată de ouă și colesterol are legătură în principal cu consumul de gălbenuș de ou, unde este concentrată majoritatea colesterolului alimentar, spune O’Neal. Un ou mare conține circa 200 de miligrame de colesterol alimentar, potrivit Food Data Central al USDA.
„Ouăle sunt o sursă mai mare de colesterol alimentar dar asocierea dintre consumul regulat de colesterol alimentar și apoi colesterolul (din sânge) ridicat și boala coronariană nu a fost dovedită”, spune Dave. Relația dintre colesterolul alimentar și cel din sânge este dezbătută de zeci de ani și, conform unei analize din 2022 publicate în Nutrients, cercetările recente încă nu au reușit să stabilească o legătură directă.
Este bine să înlocuiești carnea roșie cu carne slabă, să eviți alimentele ultra-procesate și să consumi multe legume. Totodată, ouăle fierte ar putea (cu moderație) să fie un supliment nutritiv bogat în proteine pentru dieta ta, potrivit eu.usatoday.com.