x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Calvarul firelor de păr de sub piele

Calvarul firelor de păr de sub piele

12 Iun 2007   •   00:00

Fire de păr crescute sub piele? 99% dintre femei trec prin acest calvar la fiecare epilare. Nejustificat, unele dau vina pe ceara cosmetică, altele pe aparatul de epilat sau pe lama de ras. Aceste fire, inestetice şi uneori dureroase din cauza inflamaţiei pe care o provoacă, apar indiferent de metoda de epilare pe care o folosim. Apar nu doar la femei, pe gambă şi in zona inghinală, ci şi la bărbaţi, pe bărbie, după ras. Problema nu ar mai exista dacă epilarea s-ar face rar sau chiar deloc. Dar cum nu putem renunţa la această procedură cosmetică, nu ne rămăne decăt să găsim soluţii. Dr Viviana Iordache, medic primar dermatolog la Miko Palace, ne spune ce putem face pentru ca aceste fire să nu mai crească sub piele.

Traseu intradermic

Pili recurvati sau foliculită recidivantă este denumirea medicală pentru această problemă. Dr Viviana Iordache explică mecanismul de formare a firelor. "Este vorba despre fire de păr mai groase şi cu o rădăcină mai profundă decăt celelalte. Cănd sunt epilate, ele nu se smulg din rădăcină, ci se rup oblic sub straturile superficiale ale pielii. Cănd cresc şi incearcă să iasă la suprafaţă, firele iau un traseu intradermic, ceea ce inseamnă că se intorc in propriul folicul. Cu căt se intorc mai adănc, mai aproape de rădăcina lor, cu atăt provoacă o inflamaţie mai mare." Pili recurvati este uneori o particularitate morfologică. La persoanele cu păr ondulat, spre exemplu, fenomenul este mult mai frecvent. Dar alteori, pili recurvati se datorează unor probleme hormonale. "Fenomenul apare intotdeauna după pubertate, semn că are legătură cu funcţia ovariană. Firele crescute sub piele apar mai des la femeile cu ovare polichistice şi/sau cu tulburări menstruale", semnalează dr Viviana Iordache.

Aşa nu!

O mare parte dintre femei işi agresează pielea cu pensete sau ace, incercănd să scoată firul de păr la suprafaţă. Mai nou, există chiar pensete speciale pentru această operaţiune traumatizantă. Rădăcina firului incarnat este insă in profunzimea pielii şi sunt şanse mici ca ea să fie distrusă complet. Nu doar că firul va reapărea in mai puţin de o lună, dar va rămăne in urmă o cicatrice vizibilă. Mai mult, există riscul de suprainfectare a foliculului. Cănd firul crescut sub piele produce şi o inflamaţie (mai mare şi mai dureroasă in zona inghinală şi la axile), multe femei o tratează cu antiseptice şi cu dezinfectante locale. Dr Viviana Iordache avertizează insă că unele dintre aceste substanţe, precum tinctura de iod, sunt caustice. Pe moment, vor ameliora reacţia inflamatorie, dar usucă in exces pielea, cu atăt mai mult in zona gambelor, unde ea este de obicei foarte uscată. Dezinfectantele nu vor impiedica repetarea fenomenului la următoarea epilare.

Soluţii

Cea mai bună metodă de a scăpa de firele crescute sub piele este epilarea definitivă, pentru că, "dacă nu distrugi foliculul, nu vei putea influenţa creşterea părului", ne spune dr Viviana Iordache. Epilarea definitivă nu este insă eficientă pentru părul şaten deschis şi blond. In plus, nu toate femeile işi permit procedura cosmetică, dat fiind costul ridicat. Deşi mai puţin eficiente, alternative există.

Prima recomandare a specialistului nostru este ca epilarea să se facă in prima sau a in doua zi de menstruaţie, in faza in care ovarele secretă mai puţini hormoni estrogeni. Dacă, din diverse motive, epilarea nu este posibilă in aceste zile, ea se va face căt mai repede posibil de la instalarea ciclului menstrual, dar sub nici o formă in faza premergătoare acestuia, ne sfătuieşte dr Viviana Iordache. Dacă problema firelor crescute sub piele nu a existat dintotdeauna, un consult ginecologic şi administrarea de contraceptive orale ar putea fi o soluţie eficientă. "Anticoncepţionalele pun ovarele in repaus, ceea ce scade numărul foliculilor cu probleme", explică dr Viviana Iordache. O altă soluţie o constituie administrarea de retinoizi sistemici. "Ei nu vor impiedica traseul intradermic al firului de păr, dar vor proteja foliculul pilosebaceu impotriva inflamaţiilor", spune dr Viviana Iordache.

INGRIJIRE. Dacă stratul cornos al pielii nu este suficient hidratat, riscul ca firele să crească sub piele este mai mare. Laptele de corp, utilizat zilnic, este de ajutor in acest sens. La fel şi peelingurile, gomajele, care subţiază stratul exterior al pielii, astfel că firele de păr vor avea un traseu mai scurt pe sub piele şi inflamaţia va fi mult mai puţin vizibilă sau chiar inexistentă. Pentru calmarea inflamaţiilor nu se vor folosi spirt, alcool iodat sau alte produse care deshidratează excesiv pielea.

TEHNICI DE EPILARE. Nu există o metodă de epilare prin care să evităm creşterea intradermică a firelor de păr. Fiecare femeie trebuie să incerce mai multe metode de epilare, pentru a afla care dintre ele ii provoacă mai puţine neplăceri. "Reţetele nu sunt universale, problema firelor crescute sub piele depinde de grosimea şi de rezistenţa acestora", specifică dr Viviana Iordache. Indiferent dacă folosiţi ceară, cremă sau aparat pentru epilat, este important ca manevra să se facă la intervale mai mari de timp.

CHIRURGIE. Cu deosebire atunci cănd apar in zona inghinală, unde inflamaţia este mai puternică, pili recurvati sunt confundate cu furunculele. "Deşi foarte răspăndită, această abordare este greşită. Din păcate, multe femei recurg la intervenţii chirurgicale pentru indepărtarea aşa-numitului furuncul. Procedura nu face decăt să lase cicatrice, iar foliculul işi va face din nou apariţia pe zona respectivă", precizează dr Viviana Iordache. Alternativa o constituie antibioticele şi medicamentele antiinflamatorii.

×