x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Când hrana sănătoasă dăunează sănătăţii

0
Autor: Irina Cristea 06 Sep 2009 - 00:00
Când hrana sănătoasă dăunează sănătăţii /iSTOCKPHOTO
Vezi galeria foto

Tot mai multă lume a aflat că ce bem şi ce mâncăm ne pot îmbolnăvi din cauza sustanţelor nocive frumos mascate sub denumiri de tipul "conservanţi" sau "aditivi". Ce aflăm acum cu surprindere este că şi mâncarea pe care o consideram sănătoasă ne poate face rău şi că nutriţioniştii avertizează cu privire la pericolul fixaţiei pe alimentele organice.

Botezată, în 1997, "ortorexie", obsesia pentru un stil de viaţă sănătos pune azi sub semnul întrebării orientarea tot mai multor oameni către bio, organic sau "de casă". Fără a contesta această tendinţă, specialiştii atrag atenţia asupra exceselor la care se poate ajunge.

Există multe modalităţi de a evita produsele înţesate de chimicale şi substanţe nocive. Există şi extreme nesănătoase de care acest demers se poate ciocni cu o încăpăţânare demnă de o cauză mai bună. Iar nutriţioniştii britanici au lansat recent un avertisment tocmai în acest sens: hrana prea sănătoasă poate deveni în esenţă nesănătoasă. De parcă nu existau suficiente controverse şi teorii în acest domeniu, experţii în boli de nutriţie cred că obsesia unei alimentaţii corecte şi sănătoase nu face bine nici trupului, nici minţii şi duce la "ortorexie nervoasă", o disfuncţie periculoasă care face tot mai multe victime, îndeosebi în rândul persoanelor în jur de 30 de ani, cu studii superioare şi un nivel de trai mediu sau peste mediu.

Spre deosebire de anorexie (tulburare de alimentaţie caracterizată prin reducerea voită a greutăţii corporale până dincolo de limita normalităţii şi deformarea imaginii asupra propriului corp) şi de bulimie (diagnosticată când o persoană consumă cantităţi mari de alimente într-un timp foarte scurt, pentru a provoca apoi eliminarea lor din organism, totul pe fondul unor cumplite sentimente de vină şi eşec), ortorexia nervoasă pleacă de la dorinţa de a se alimenta echilibrat şi sănătos. Din păcate, echilibrul dorit se tot îndepărtează pe măsură ce hrana sănătoasă devine nu un mod de viaţă, ci o obsesie care o conduce.

Cel care a introdus ortorexia în dicţionarul medical este un specialist californian. În 1997, doctorul Stevan Bratman a enumerat câteva dintre obiceiurile alimentare care, spune el, virează spre patologic: nici pic de sare, zahăr, cafeină, alcool, gluten, soia, porumb şi produse lactate. Sunt excluse din dietă şi produsele atinse de pesticide şi ierbicide sau cele care conţin aditivi artificiali. Malnutriţia, izolarea socială (pentru că a ieşi cu prietenii la o masă în oraş poate deveni un moment extrem de stresant, inclusiv pentru chelnerii luaţi la întrebări mai rău ca nişte suspecţi de crimă în boxa acuzaţilor) şi chiar decesul sunt principalele "sperietori" pe care Bratman şi experţii care-i împărtăşesc teoria le folosesc pentru a descuraja excesul de intenţie al celor ameninţaţi de ortorexie.

La prima vedere, totul pare o nouă scorneală într-o lume unde tot ce ţine de dietă, de nutriţie, e imediat asimilat, secţionat pe toate părţile şi apoi înlocuit cu alte şi alte teorii. Însă câteva exemple aduse de jurnaliştii de la The Telegraph pot da de gândit. 

 

Există persoane care declară sus şi tare că mai bine ar muri decât să se atingă de alimente "murdare". Şi nu se referă la dumicatul care a căzut din furculiţă pe un colţ al mesei, ci la orice produs care nu este organic. Există persoane a căror dietă presupune să nu consume altceva decât alimente crude. Există persoane care pot ţine-n priză un chelner preţ de minute-ntregi pentru a afla cu exactitate provenienţa sării de mare din solniţa care le-a fost adusă. Şi, pentru că obsesia pentru organic şi sănătos nu înseamnă numai grija pentru ce punem în farfurie, eu una cunosc persoane care profită de timpul liber din ultimele luni de sarcină pentru a învăţa să facă scutece lavabile, 100% naturale şi bio, pentru bebeluşul mult aşteptat. Sau care nu se mai ating de ani buni de produsele de curăţenie şi folosesc pentru orice situaţie şi pentru orice suprafaţă un amestec de oţet, apă şi suc de lămâie.

În lumea celebrităţilor se regăsesc exemple mult mai suculente: Victoria Beckham consumă la micul dejun un shake din diverse alge şi ia gustări constând din boabe de soia. Actriţa Reese Witherspoon ciuguleşte din borcănele cu mâncare de bebeluş (cum altfel decât bio) pe care le cară toată ziua-n geantă şi nu acceptă invitaţii la masă, pentru că e prea stresată că n-are nici un control asupra a ce i se aduce-n farfurie.

"Pentru ortorexici, fixaţia pentru ceea ce le ajunge-n stomac devine un stil de viaţă care îi seacă de energie. Sunt atât de preocupaţi să desemneze şi să separe alimentele «bune» de cele «rele» încât dieta lor ajunge să sufere din pricina carenţelor nutriţionale. De asemenea, relaţiile lor personale au de pierdut, pentru că aceşti oameni nu mai pot avea o viaţă socială normală decât dacă au în jurul lor alte persoane care le împărtăşesc convingerile", este de părere şi doctorul Alex Yellowlees.

Concluzia: dacă suntem prea îngrijoraţi cu privire la ceea ce bem şi mâncăm, nu înseamnă automat că devenim mai sănătoşi.

Citeşte mai multe despre:   alimentaţie sănătoasă,   sănătate & beauty,   ortorexie

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Top 5 alimente care ajută la combaterea celulitei

Top 5 alimente care ajută la combaterea celulitei
Celulita este un proces de inflamație din organism și este rezultatul mai multor factori. Mai toate femeile au celulită, ca să nu spun toate și să exclud vreun accident genetic pe care nu l-am văzut eu,...

Unele organe nu dor și nu sună alarma

Unele organe nu dor și nu sună alarma
Îi auzi pe câte unii: „M-a enervat şeful şi a început să mă doară ficatul” sau „Am muncit mult şi mă înţeapă ficatul”! Toate aceste remarci nu au la bază un adevăr, ficatul nu doare, cum nici alte...

Explicațiile psihologului: Când “a face un copil” devine o greșeală imensă?

Explicațiile psihologului: Când “a face un copil” devine o greșeală imensă?
Este de la sine înțeles că nașterea unui copil este întotdeauna o binecuvântare, dar sunt unele momente când partenerii nu înțeleg sau se tem de această binecuvântare, și o folosesc în scopuri...

Paşi de urmat pentru o dantură sănătoasă

Paşi de urmat pentru o dantură sănătoasă
Dantura sănătoasă nu înseamnă doar câteva reguli de igienă orală şi controale periodice la stomatolog, ci şi o alimentaţie corespunzătoare şi renunţarea la câteva obiceiuri zilnice...

Cinci mituri despre acnee

Cinci mituri despre acnee
Galerie Foto Acneea este cea mai frecvent întâlnită afecțiune a pielii. Statisticile arată că 85% din persoanele cu vârsta cuprinsă între 12 și 24 de ani prezintă o formă de acnee. Acneea vulgară, forma cea mai comună,...

Amintirile - rezultatul unui proces care creează punţi în timp

Amintirile - rezultatul unui proces care creează punţi în timp
Trăim din amintiri, ne hrănim cu amintiri şi murim cu ele... într-o interpretare mai amplă, am putea spune că a viaţa noastră este compusă din amintiri. Amintirile sunt răsărituri şi apusuri ale fiecărei...

Ce trebuie făcut în caz de lipotimie

Ce trebuie făcut în caz de lipotimie
Cârtitorii care susţin că românii au devenit indiferenţi la necazurile semenilor nu au dreptate. Când un om cade pe stradă, are semne rele de la organism, trecătorii reacţionează repede, cu dorinţă de...

„«Boala de asfalt» afectează femeile din ce în ce mai tinere”

„«Boala de asfalt» afectează femeile din ce în ce mai tinere”
Aproximativ 87% dintre femeile de pe planetă au fost diagnosticate cu o formă mai simplă sau mai gravă a acestei afecțiuni a tălpii piciorului, despre care se zice că aparține omului modern, omului...

Vasele de sânge îmbătrânesc diferit la femei față de bărbați. Pentru ce boli riscul e crescut?

Vasele de sânge îmbătrânesc diferit la femei față de bărbați. Pentru ce boli riscul e crescut?
Un nou studiu științific arată că vasele de sânge ale femeilor îmbătrânesc mai repede decât cele ale bărbaților. Potrivit cercetătorilor, această descoperire ne ajută să înțelegem de ce femeile...

Modul nebănuit prin care se pot răspândi particule de coronavirus

Modul nebănuit prin care se pot răspândi particule de coronavirus
Potrivit unor studii, golirea bazinului unei toalete, fără capac, ar putea crea un "nor" de mici particule de aerosoli, aruncați până la 3 metri împrejurul vasului. Aceste particule răspândite pot rămâne...

Un expert nutriționist ne avertizează cât de periculoase pot fi căpșunile

Un expert nutriționist ne avertizează cât de periculoase pot fi căpșunile
Un expert în nutriţie ne avertizează cât de periculoase pot fi căpșunile și când. Nutriționistul Margarita Arzumanian a făcut câteva recomandări despre cum să alegem mai bine căpșunile pentru...

Tot ce trebuie să știi despre FIBROZA CHISTICĂ și despre tratamentul ei

Tot ce trebuie să știi despre FIBROZA CHISTICĂ și despre tratamentul ei
Fibroza chistică sau mucoviscidoza este o afecțiune genetică, ce se caracterizează printr-o disfuncție generalizată a glandelor exocrine, mucoase și seroase, având ca rezultat creșterea consistenței...

Bolile inflamatorii intestinale, asociate cu o creştere a riscului de demenţă. Află detalii

Bolile inflamatorii intestinale, asociate cu o creştere a riscului de demenţă. Află detalii
Bolile inflamatorii intestinale, printre care se numără colita ulcerativă şi boala Crohn, sunt asociate cu o creştere a riscului de apariţie a demenţei, conform unui studiu publicat în jurnalul ştiinţific...

Cum să vorbești cu copilul tău despre Coronavirus

Cum să vorbești cu copilul tău despre Coronavirus
“Mami, când trece virusul?”, este una dintre cele mai frecvente întrebări de pe buzele copiilor, întrebare la care nici măcar părinții nu știu încă răspunsul. Este momentul în care ne dăm seama că a fi...

Un nou test de sânge depistează cancerul cu până la patru ani înainte de diagnosticare

Un nou test de sânge depistează cancerul cu până la patru ani înainte de diagnosticare
În ultima vreme, pare că cercetările medicale se concentrează în exclusivitate asupra găsirii unui tratament şi a unui vaccin eficient împotriva virusului Sars CoV-2, atât de aşteptate de întreaga...
Serviciul de email marketing furnizat de