x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Care sunt cele mai bune surse de proteine vegetale

Care sunt cele mai bune surse de proteine vegetale

de Monica Cosac    |    06 Oct 2015   •   21:06
Care sunt cele mai bune surse de proteine vegetale

Proteinele reprezintă baza alimentaţiei, constituind adevărate cărămizi la construirea ţesuturilor. Cu toate acestea, tot mai mulţi adepţi ai dietelor vegetariene renunţă la consumul de carne şi peşte – cele mai bune surse de proteine - fără să conştientizeze importanţa aminoacizilor esenţiali pe care îi conţin.

În acest caz, însă, este bine de ştiut că anumite produse vegetale sunt mai bogate în proteine şi ar trebui consumate mai des. Soia este o sursă foarte bună nu doar de proteine, ci şi de minerale, fibre şi vitamine. Această leguminoasă are circa 45% proteine de calitate, fiind şi singura sursă vegetală de proteine complete, esenţiale pentru organism, spun nutriţioniştii. Foarte bună este şi varianta tânără de soia, edamame, sub formă de boabe verzi sau sub formă de păstăi.

Fasolea, lintea sau năutul reprezintă, de asemenea, o sursă bună de proteine cu un plus de antioxidanţi, aceste leguminoase fiind bogate şi în fibre solubile. O porţie de fasole gătită, spre exemplu, are 12-16 g de proteine. Pe lângă aminoacizi sănătoşi, organismul va primi şi o cantitate importantă de magneziu şi zinc prin consumul seminţelor de cânepă, iar din amaranth: fitosterolii, cunoscuţi pentru proprietăţile de scădere a colesterolului.
Migdalele, caju şi nucile sunt alte surse sănătoase de proteine, dacă sunt consumate crude, acestea având şi un efect antidepersiv. Quinoa, seminţele de chia şi ciupercile se regăesc, de asemenea, în topul furnizorilor vegetali de proteine. 

Deşi mai puţin utilizată la noi, quinoa este plină de fibre, fier, magneziu și mangan, reprezentând un bun înlocuitor al orezului.

100 de grame de mazăre asigură circa 10 grame de proteină


 

×