x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Câte ouă putem consuma într-o săptămână. Efecte asupra sănătății

Câte ouă putem consuma într-o săptămână. Efecte asupra sănătății

de Redacția Jurnalul    |    03 Noi 2023   •   20:45
Câte ouă putem consuma într-o săptămână. Efecte asupra sănătății

Ne întrebăm adesea cât e ouă putem să mâncăm într-o săptămână fără să ne afecteze sănătatea.

Ceea ce mulți dintre noi știm mai puțin este că nu colesterolul din ouă este dăunător pentru organism, ci o substanță care se numește colină.  Desigur, colesterolul reprezintă un risc major pentru atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale.

Mai multe organizații de sănătate spun că este în regulă să mâncăm până la 7 ouă pe săptămână.

Un medic a avertizează însă cu privire la un posibil risc asociat consumului excesiv de ouă. Vorbind la emisiunea Doctor Oz din SUA, dr. Michael Rozien - șeful Departamentului de sănătate al Cleveland Clinic - a explicat cum gălbenușurile de ou conțin cantități mari de colină.

”Deci, gălbenușurile au o valoare nutrițională excelentă. Ele conțin toate proteinele de care aveți nevoie, toți aminoacizii de care aveți nevoie, sunt minunate. Ne-am îngrijorat de ele din cauza acestei substanțe galbene, a colesterolului. Dar ne-am îngrijorat dintr-un motiv greșit. Ceea ce au într-adevăr este o cantitate mare de colină. Colina este esențială. Este esențială pentru sănătatea creierului și pentru metabolism”, explică acesta, potrivit Express.

Ce este colina

Colina este  o substanță care poate provoca inflamații în organism. 

”Ei bine, la Cleveland Clinic, Stan Hazen și Wilson Tang au realizat cercetări remarcabile care arată că determină bacteriile din interiorul dumneavoastră să producă trimetilamină (TMA).

Și acea TMA ajunge în ficatul dumneavoastră și cauzează inflamații în artere, atât în creier, cât și în rinichi. Deci, un pic de colină este absolut esențială, dar colina asociată cu gălbenușurile de ou poate fi prea multă”, a mai spus dr. Rozien.

El a adăugat că aceasta poate crește riscul de cheaguri de sânge periculoase și de probleme asociate.

”Se transformă într-o substanță care poate cauza inflamații în vasele de sânge, ceea ce poate duce la formarea de plăci. Aceasta poate îngusta arterele”, explică medicul.

Câte ouă putem consuma săptămânal

Persoanelor expuse riscului de probleme cardiace, accidente vasculare cerebrale sau cheaguri de sânge, dr. Rozien spune că mai mult de un ou pe săptămână ar putea fi prea mult.

”În primul rând, ar trebui să consumați cel mult un gălbenuș de ou pe zi. Acum, Asociația Americană a Inimii spune că puteți consuma un gălbenuș de ou sau două albușuri de ou pe zi, dar eu cred că ar trebui să fie unul pe săptămână, dacă doriți”, a mai subliniat acesta.

Fundația Inimii din Noua Zeelandă informează că persoanele aflate la ”risc crescut de boli de inimă” pot consuma până la 6 ouă pe săptămână. 

Mayo Clinic din SUA susține că ”majoritatea oamenilor sănătoși” pot consuma până la 7 ouă/săptămână fără a afecta sănătatea inimii.

În Marea Britanie, nici NHS-ul, nici Departamentul de Sănătate nu au stabilit o limită specifică cu privire la cantitatea de ouă pe care le puteți consuma.

Un ou mare conține circa 140 mg de colină, iar aportul zilnic recomandat de colină este de aproximativ 550 mg pentru bărbați și 425 mg pentru femei, conform Institutelor Naționale de Sănătate (NIH) din SUA.

Consumul excesiv de colină poate avea efecte adverse, cum ar fi un miros corporal de pește, vărsături, transpirație abundentă, salivare excesivă, tensiune arterială scăzută și leziuni hepatice. Unele cercetări sugerează că un consum ridicat de colină poate crește riscul de boli de inimă, scrie dcmedical.ro.

×
Subiecte în articol: sanatate colina ouă