x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Cauza hipertensiunii arteriale. Un nou studiu schimbă tot ce se credea până acum

Cauza hipertensiunii arteriale. Un nou studiu schimbă tot ce se credea până acum

de Redacția Jurnalul    |    21 Apr 2025   •   16:45
Cauza hipertensiunii arteriale. Un nou studiu schimbă tot ce se credea până acum

O cauză principală a hipertensiunii arteriale este legată de consumul excesiv de sare, mai ales din produse procesate, însă un nou studiu schimbă tot ce se credea până acum.

Cercetarea, publicată în American Journal of Physiology - Renal Physiology, arată că un aport crescut de potasiu,  din alimente precum bananele, cartofii, spanacul sau avocado, ar putea avea un efect mai puternic în reglarea tensiunii arteriale decât simpla reducere a consumului de sare.

"Cercetările noastre sugerează că adăugarea de alimente bogate în potasiu în dietă poate avea un impact mai benefic asupra tensiunii decât reducerea sodiului”, spune prof.univ. Anita Layton, de la Universitatea Waterloo. 

Legătura dintre sodiu și potasiu

Sodiul crește tensiunea arterială, în timp ce potasiul ajută corpul să elimine excesul de sodiu și să refacă echilibrul. 

Studiul subliniază că raportul dintre sodiu și potasiu ar putea fi un predictor mai bun pentru risc cardiovascular și mortalitate generală decât concentrarea pe un singur mineral.

Bărbații sunt cei mai predispuși la hipertensiune.

Cercetătorii speră că viitoarele studii vor analiza și interacțiunea dintre acest echilibru nutrițional și tratamente, potrivit stiripesurse.ro.

×
Subiecte în articol: hipertensiune banane hipertensiune