x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Cea mai sănătoasă pâine. Albă, integrală, din secară, grâu sau maia?

Cea mai sănătoasă pâine. Albă, integrală, din secară, grâu sau maia?

de Redacția Jurnalul    |    25 Mai 2024   •   17:00
Cea mai sănătoasă pâine. Albă, integrală, din secară, grâu sau maia?
Sursa foto: Antena 3 CNN

Românii sunt mari consumatori de pâine, cu o medie de 90 de kilograme pe an. Însă care este pâinea cea mai sănătoasă?!

Însă pâinea trebuie ocolită, în general, de către persoanele care se luptă cu kilogramele în plus și de cei care sunt alergici la gluten. 

Când vine vorba despre sănătate, părerile specialiștilor diferă. Unii consideră că pâinea de maia este cea mai bună, iar alții spun că cea din cereale integrale. 

Pâinea integrală

Despre pâinea cu maia se spune că gestionează nivelul zahărului din sânge, iar la pâinea obţinută din 100% cereale integrale boabele cerealelor rămân întregi și își păstrează astfel vitaminele, mineralele şi fibrele.

Experții spun că pâinea integrală este potrivită în dietele de slăbitdacă este consumată în cantități limitate.

Totodată, pâinea integrală ajută la menţinerea glicemiei şi a tensiunii arteriale în limite normale, în condiţiile în care potasiul şi antioxidanţii pot să contribuie la scăderea tensiunii arteriale.

Secară versus grâu

Părerile specialiştilor sunt împărţite. Până de curând, cei mai mulţi  mizau pe pâinea integrală de grâu, aceasta fiind considerată una dintre cele mai sănătoase pâini din lume.

Totuşi, secara a câştigat teren şi în ultima perioadă și acum se crede că are avantaje nutriționale față de pâinea din grâu.

Pâinea de maia

Maiaua este agentul de fermentare și dospire care se folosește în aluaturile cu făină pentru produsele de panificatie si patiserie. Există diferite tipuri de maia. Maiaua utilizata la cozonaci este mai dulce, în timp ce maia pentru pâine este mai acrişoară.

Pâinea cu maia are un indice glicemic mic, nu creează intoleranţe sau alergii, nu balonează şi oferă o aromă autentică şi un gust unic.

Câtă pâine este indicat să consumi zilnic

În general, specialiştii recomandă un consum de maxim 400 de grame de pâine pe zi şi un consum mediu de 250 de grame de pâine pe zi. Dar în stabilirea cantităţii de pâine pe care o putem mânca într-o zi trebuie luat în calcul şi ce mâncăm pe lângă aceasta.

Un bărbat trebuie să consume în jur de 2.000 de calorii pe zi, pentru a se menţine la greutatea avută, iar o femeie în jur de 1.500 de calorii pe zi. Dacă luăm în calcul faptul că 100 de grame de pâine conţin circa 250 de calorii, ajungem la concluzia că dacă un bărbat consumă 800 de grame de pâine pe zi, iar o femeie 600 de grame de pâine pe zi, acele persoane nu ar trebui să mai mănânce nimic altceva, într-o întreagă zi, dacă nu vor să ia kilograme în plus, potrivit observatornews.ro.

×
Subiecte în articol: paine sanatate