x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Cinci fructe şi legume pe zi îţi fac viaţa mai uşoară.

Cinci fructe şi legume pe zi îţi fac viaţa mai uşoară.

de Anca Aldea    |    15 Iun 2011   •   21:00
Cinci fructe şi legume pe zi îţi fac viaţa mai uşoară.

O dieta echilibrata, vesela, colorata si usoara este tot ce ne-am putea dori. Si-asa viata noastra a devenit tot mai complicata in ultima vreme, de ce am vrea sa ne-o ingreunam? De aceea, expertii in nutritie ne propun o solutie simpla si sanatoasa: cinci fructe si legume in fiecare zi, consumate de preferinta crude, dar si pre­parate – piure, paste, supe, sucuri, uscate, conservate etc.

Nu este un secret pentru nimeni faptul ca natura reprezinta o sursa nemarginita de sanatate pentru om. Dar poate ar trebui insistat mai mult asupra faptului ca fiecaruia dintre noi ii este recomandat sa consume cinci fructe si legume diferite intr-o zi. Avem nevoie de vitamine, minerale, fibre si alte substante nutritive pentru o sanatate de fier, nu-i asa? Solutia pro­pusa de nutritionistii americani este cat se poate de simpla: ca sa fie eficiente, cele cinci fructe si legume trebuie sa fie de tot atatea feluri si... culori. Varietatea conteaza, asa ca ale­geti din toate nuantele: portoca­liu/galben, rosu, verde, alb, albas­tru/purpuriu.

Considerate de cei mai multi oa­meni ca fiind cele mai gustoase, fruc­te­le necesita 20-25 de minute de di­gestie. 'Suratele' lor la fel de crude, le­­gumele, au nevoie de patru ore de di­­gestie, timp in care substantele nu­tritive continute de acestea se trans­for­ma in energie. Pe de alta parte, di­gestia carnii dureaza 72 de ore. Re­ve­nind insa la fructe, sa nu uitam ca ele au proprietati antioxidante si ajuta la... intinerire. De altfel, exista studii care au aratat ca un consum regulat de fructe te poate face sa te simti, dar si sa arati, cu zece ani mai tanar decat esti, de fapt, in acte.

×
Subiecte în articol: frumos și sănătos