x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Ciocolata omoară unele celule. Auci!

Ciocolata omoară unele celule. Auci!

07 Iul 2011   •   21:00
Ciocolata omoară unele celule. Auci!

Site-ul Science.com publica o informatie devastatoare – consumata peste masura, ciocolata creeaza un mediu toxic in care anumite celule din organism pot sa moara. In incercarea disperata de a-i convinge pe consumatorii de dulciuri sa renunte la ele in favoarea unui regim alimentar sanatos, bazat numai pe fructe, legume si carne slaba, un grup de cercetatori americani sustine ca a identificat o cauza importanta care declanseaza acest proces de moarte celulara, catalizat de consumul de grasimi: un tip de ARN (acid ribonucleic) despre care se credea ca are rolul doar de a modifica alte molecule de ARN. Blocarea acestui tip de ARN, un dusman neasteptat pentru organism, poate oferi noi metode de a combate toxicitatea provocata de grasime ce poate duce la afectiuni grave ale inimii si rinichilor.

De cele mai multe ori, cand man­cam prea mult, excesul de calorii care nu sunt transformate in energie sunt depozitate de organism pentru mai tarziu, sub forma tesutului gras, in celulele adipoase. Aceste celule nu pot insa intotdeauna sa asimileze marile cantitati de grasimi din alimen­tatia moderna, de tip junk food, spre exemplu, iar astfel gra­si­mea in exces ramane sa circule in sange, generand depuneri pe peretii arterelor. Atunci cand alte celule din organism preiau o parte din aceasta grasime care circula prin sange, mecanismul lor vital intern este afectat si mor. La scara larga, aceasta moarte celulara poate duce la insuficienta cardiaca sau renala.

Grupul de oameni de stiinta, co­or­donati de Jean Schaffer, cardiolog la Universitatea Washington din St. Louis, a identificat o singura gena (rpL13a) care ar putea fi ras­pun­za­toa­re de aceasta moarte celulara auto­­indusa din cauza toxicitatii crescute. Anumite sectiuni ale acestei gene nu codifica o proteina, ci un tip de ARN denumit ARN nucleolar mic (snoRNA). Principala functie a acestor molecule de ARN este de a modi­fica alte molecule de ARN. (Agerpres)

×
Subiecte în articol: frumos și sănătos