x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Cum să ai o digestie sănătoasă. Mihaela Bilic: „Există alimente care cresc riscul de constipație!"

Cum să ai o digestie sănătoasă. Mihaela Bilic: „Există alimente care cresc riscul de constipație!"

de Redacția Jurnalul    |    25 Oct 2023   •   21:30
Cum să ai o digestie sănătoasă. Mihaela Bilic: „Există alimente care cresc riscul de constipație!"

Problemele digestive afectează tot mai multe persoane iar cauza principală este alimentația.

Iată câteva sfaturi pentru o digestie sănătoasă:

Ce facem când intestinul s-a lenevit?

Mâncarea este din ce în ce mai procesată și mai ușor de mestecat, nu consumăm suficiente cereale integrale, legume și fructe bogate în fibre, care să pună intestinul la treabă. Nici la capitolul hidratare nu stăm foarte bine, cat despre mișcare făcută regulat, ce să mai vorbim! Noi ne-am lenevit și intestinul la fel.

Constipația afectează o persoană din patru și apare mai frecvent la femei, odată cu înaintarea în vârstă. Nu este un semn de boală, ci mai degrabă consecința unei alimentații dezechilibrate și a unui stil de viață sedentar. Cum putem scăpa de balonare și disconfortul abdominal în mod natural?

Beți multă apă, mai ales la trezire și între mese. Avem nevoie de 6-8 pahare de apă pe zi care înmoaie bolul alimentar și permite o evacuare mai ușoară a intestinului. Alegeți o apă minerală bogată în magneziu și dați prioritate supelor și ciorbelor.

Consumați legume la fiecare masă, de preferință proaspete și neprelucrate termic, au proprietăți laxative. C\t despre fructe, nu le transformați în suc ci mestecați-le ca atare, cu tot cu coajă. Fructele uscate precum prune, smochine și caise conțin sorbitol, un alcool de zahăr care nu se absoarbe din intestin, dar are rol prebiotic și reglează tranzitul intestinal.", spune medicul nutriționist Mihaela Bilic. 

„Alimente care cresc riscul de constipație!"

„Există alimente care cresc riscul de constipație! Toate produsele de origine animală precum carnea, peștele, oul și brânza conțin proteine și grăsimi și niciun gram de fibre, prin urmare nu există reziduri de eliminat. Alimentele ultra procesate și ambalate, zahărul, dulciurile și făinoasele rafinate constipă. Orezul, pastele, cartofii și pâinea albă, bananele și ciocolata fac bine la creier, dar nu ajută deloc intestinul!

La polul opus, toate produsele de origine vegetală favorizează tranzitul intestinal. Cerealele integrale, fulgii de ovăz și tărâțele nu trebuie uitate din meniu, conținutul lor crescut de fibre previne constipația. Și leguminoasele sunt bogate în fibre, fasolea boabe, lintea mazărea și năutul se consumă de minim 2 ori pe săptămână. Produsele lactate fermentate de tip iaurt și lapte bătut conțin fermenți activi cu rol probiotic care reglează digestia.

Cafeaua este de mare ajutor în cazul celor cu tranzit încetinit, cafeina stimulează musculatura netedă din peretele intestinal, relaxează sfincterele și accelerează progresia bolului alimentar. Beți o ceașcă de cafea dimineața la trezire, cu un pahar mare de apă.

La capitolul obiceiuri sănătoase, mergeți la toaletă în fiecare dimineață la oră fixă și acordați-vă un interval de 10-15 minute în care să fiți relaxați.", a scris medicul. 

3 cauze principale

„Sedentarismul este principala cauză a constipației, când stăm pe scaun și în canapea intestinul este paralizat. Deci mișcați-vă cât mai mult, indiferent că mergeți pe jos, faceți curățenie sau dansați!

Țineți cont că stresul și anxietatea sunt factori agravanți pentru constipație, sănătatea digestivă depinde de echilibrul nostru fizic și psihic. Tehnicile de respirație și de relaxare, yoga și masajul abdominal regulat în sensul acelor de ceasornic sunt remedii eficiente pentru un tranzit intestinal optim.

Nu abuzați de produse laxative, constipația dispare de la sine dacă avem un stil de viață echilibrat și un meniu adecvat!", a scris Mihaela Bilic pe Facebook.

×