x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Eclipse: Cel mai mare yaht privat din lume

Eclipse: Cel mai mare yaht privat din lume

de Sînziana Stancu    |    12 Iul 2009   •   00:00
Eclipse: Cel mai mare yaht privat din lume
Sursa foto: MARCUS BRANDT / EPA / AGERPRES / JURNALUL NAŢIONAL

Miliardarul de origine rusă Roman Abramovici şi-a văzut în sfârşit contruit luxosul şi sofisticatul yacht Eclipse, de 300 de milioane de lire sterline, construit în mare secret, în Germania.



Este cel mai mare yaht privat din lume, dar şi cel mai scump, costând peste 350 de milioane de euro. E lung de 170 de metri, are sistem de detectare a rachetelor, de tipul celor ale armatei, şi un mic submarin. Dispune de două piste de aterizare pentru elicoptere, spa şi piscină în aer liber.

Când yahtul a lunecat din şantierul german Blohm &Voss în apele Portului Hamburg era atât de frumos, că ţi se tăia răsuflarea. Curioşii s-au oprit să-l privească, venindu-le cu greu să creadă că splendoarea din faţa lor era şi reală.

SECURITATE DE PREŞEDINTE
În afară de sistemul de apărare antirachetă şi de submarinul care funcţionează, în caz de pericol, ca refugiu pentru cei aflaţi la bordul yahtului, Roman Abramovici, proprietarul bijuteriei plutitoare, şi-a comandat un sistem special de protecţie. Toate fe­restrele apartamentului său sunt blindate antiglonţ, iar pereţii sunt armaţi ca un buncăr antiatomic. Yahtul cu toate dotările au fost lucrate în cel mai mare secret, încât constructorii, când erau descusuţi de cineva curios, spuneau doar că „un oarecare yaht numit Eclipse se construieşte undeva, în Germania".

Secretomania nu i-a părăsit nici acum, ei refuzând să confirme măcar faptul că proprietarul celui mai mare yaht privat din lume este chiar Abramovici, miliardarul rus care trăieşte în Marea Britanie şi este patronul Clubului de Fotbal englez Chelsea. Totuşi, e foarte puţin probabil ca proprietarul, căruia comanda îi va fi livrată abia la anul, să fie o altă persoană.

PERLA FLOTEI
Abramovici, care figura în topul Forbes pe locul al 11-lea al celor mai bogaţi oameni din lume, mai are trei ambarcaţiuni de lux, fiecare fiind folosită pentru un anumit scop.

Pelorus, un yaht construit iniţial pentru un şeic arab, este cel mai mare dintre acestea şi este rezervat pentru distracţii cu invitaţi speciali ai miliardarului rus. Ambarcaţiunea are o lungime de 115 metri, camere pentru 22 de oaspeţi şi 40 de membri ai personalului, două piste pentru elicoptere, o piscină acoperită şi o saună.

Ecstasea este un alt yaht de lux al lui Abramovici, cu o lungime de 86 de metri, pe care miliardarul îl foloseşte pentru croaziere. Interioarele sunt în stil chinezesc.

Sussuro, de 50 de metri, e folosit pentru călătorii scurte pe mare şi, adesea, Abramovici îl închiriază prietenilor săi.

Pentru întreţinerea flotei sale de lux, Abramovici scoate din buzunar anual aproximantiv 20 de mi­lioane de euro, numai combustibilul pentru Pelorus, cel mai mare yaht de până acum al său, costând aproximativ 100.000 de euro.

Toate aceste ambarcaţiuni sunt mari şi frumoase, însă Eclipse le va eclipsa, la propriu, pe toate, făcându-le să pară nişte „pitici". În jurul „perlei" flotei lui Abramovici circulă zvonul că miliardarul rus ar fi ţinut neapărat să îl întreacă pe şeicul din Dubai, Mohamed bin Rashid Al Maktoum, care, până acum, el era deţinătorul celui mai mare yaht din lume, lung de 160 de metri.

DE LA RAŢE, ÎN PALATE
Fiul unor evrei, Abramovici, în vârstă de 41 de ani, şi-a început afacerile vânzând raţe de plastic, într-un apartament din Moscova. În numai câţiva ani, averea lui s-a extins spectaculos, de la ferme de porci la proprietăţi petroliere. Afacerile i-au înflorit în anii preşedinţiei lui Vladimir Putin, vorbindu-se că Abramovici şi-a folosit atunci din plin legăturile cu anumite oficialităţi guvernamentale, care l-ar fi ajutat, în schimbul unor comisioane grase, să preia o bună parte din fostele proprietăţi de stat.

În Rusia, este cunoscut pentru afacerile petroliere, iar în străinătate, mai precis în Marea Britanie, unde locuieşte şi unde şi-a achiziţionat case cât nişte palate, este cunoscut ca proprietar al Clubului de Fotbal Chelsea şi pentru faptul că îi distrează pe fotbaliştii şi pe finanţiştii britanici pe yahturile sale.

×
Subiecte în articol: abramovici yaht stare de lux