Făina se prepară din cartofi cruzi. După ce se spală, se curăță și se feliază, apoi se usucă la o anumită temperatură și se macină pentru a se obține făina.
Proprietățile cartofilor dulci
Betacaroten
Este, totodată, o sursă de betacaroten, pe care organismul îl transformă în vitamina A. Acest micronutrient esențial ocupă un rol important în susținerea sănătății ochilor și menținerea imunității.
Fibre
Făina de cartofi dulci are multe fibre, substanțe nutritive esențiale care ajută la menținerea sănătății intestinale, a unei greutăți optime și prevenirea afecțiunilor cronice, cum ar fi diabetul de tip de 2 și bolile cardiace.
Potasiu
Cartofii dulci conțin și mult potasiu, care ajută la sănătatea inimii și echilibrează efectele sodiului în organism. Are un rol în diminuarea retenției de lichide deoarece facilitează excreția de sodiu prin urină. Totodată, potasiul relaxează pereții vaselor de sânge și astfel reduce tensiunea arterială și riscul de a suferi de hipertensiune arterială. Un aport ridicat de potasiu se poate asocia cu scăderea riscului de accident vascular cerebral.
Carbohidrați
Consumul constant de făină de cartofi dulci poate avea și efecte mai mici asupra zahărului din sânge decât făina universală. Aceasta conține un anumit tip de carbohidrat, numit amidon rezistent, care este un tip de fibră prebiotică.
Amidon
Făina de cartofi dulci are un gust dulce, de aceea folosirea sa poate contribui la reducerea consumului de zahăr.
Amidonul rezistent este un tip special de fibră fermentabilă foarte bună la încetinirea creșterii zahărului din sânge și a ratei de absorbție după masă. Astfel că după ce o consumi, în diverse preparate, se observă o creștere mai mică de energie în comparație cu făina universală.
Preparate din făină de cartofi dulci
Făina de cartofi dulci are o perioadă de valabilitate mai lungă decât cartofii dulci și poae fi inclusă în multe preparate.
Mai mult, persoanele cu boală celiacă sau cu intoleranță la gluten pot încerca să făina de cartofi dulci.
Clătite
Amesteci făina de cartofi dulci cu ouă, lapte vegetal, praf de copt și puțină scorțișoară pentru prepararea clătitelor.
Pâine fără gluten
Combină făina de cartofi dulci cu alte făinuri fără gluten (orez sau migdale), adaugă drojdie, ulei de măsline și apă călduță pentru pâine.
Biscuiți
Făina de cartofii dulci este ideală pentru biscuiți de casă. Adaugă scorțișoară, nucșoară, miere ori sirop de arțar.
Tarte
Înlocuiește o parte din făina clasică cu făină de cartofi dulci într-un aluat de tartă. Se potrivește cu umpluturi de dovleac, mere sau sărate (spanac cu brânză).
Brioșe sau checuri
Amestecă făina cu banane coapte și ouă. Poți adăuga nuci, semințe sau fulgi de ciocolată.
Agent de îngroșare pentru supe și sosuri
Făina de cartofi dulci este un agent de îngroșare natural. O poți adăuga în supe cremă sau sosuri pentru o consistență mai densă și o ușoară notă dulceagă.
Găluște sau gnocchi
În combinație cu ouă și puțină făină normală poți face gnocchi, potrivit a1.ro.


