x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Foliculita, infecţia de la epilat

Foliculita, infecţia de la epilat

de Oana Antonescu    |    02 Iun 2009   •   00:00
Foliculita, infecţia de la epilat
Sursa foto: /STOCKEXPERT

Cu excepţia palmelor şi tălpilor, întreaga suprafaţă a corpului este acoperită de fire de păr, cu o grosime şi o lungime variabile. Fiecare fir de păr creşte dintr-un folicul pilosebaceu, aflat în derm, stratul mijlociu al pielii. Din diverse cauze, acest folicul se poate inflama şi infecta, provocând infecţia ce poartă numele de foliculită. La suprafaţa pielii, în locul de ieşire a firului de păr, poate fi observată o inflamaţie purulentă, de dimensiunea unei gămălii de ac.



FACTORI FAVORIZANŢI
Zonele pe care apare cel mai frecvent foliculita sunt faţa, gambele şi regiunea inghinală. În ceea ce priveşte factorii favorizanţi, aceştia sunt mediul umed (cum este zona inghinală), igiena precară, dar şi boli, de exemplu, diabetul. Epilarea favorizează, de asemenea, apariţia infecţiei. "Pe suprafaţa pielii se găsesc în mod normal stafilococi.

Prin smulgerea firului de păr la epilare (cu ceară, pensetă, aparat de epilat), aceşti stafilococi pătrund uşor în structura pielii şi provoacă foliculita. Totuşi, nu orice femeie face foliculită după epilat. În mod normal, dacă avem o imunitate bună, organismul preîntâmpină apariţia infecţiei. Însă un sistem imunitar slab nu poate face acest lucru", explică doctorul Carmen Madeleine Curea, medic primar dermatolog în cadrul Spitalului Clinic Colentina.

Lama de ras favorizează, de asemenea, apariţia foliculitei. Aşa se explică de ce şi bărbaţii fac foliculită, după bărbierit.

Uneori, foliculita este provocată chiar de unele femei. Încercând să smulgă firele de păr care cresc sub piele, ele lezează zona respectivă şi favorizează pătrunderea în piele a stafilococului sau a ciupercilor.

BACTERII SAU CIUPERCI
Foliculita poate fi de natură microbiană (în special stafilococi) sau micotică (ciuperci precum Trichophyton rubrum, Pityrosporum, Candida albicans). Medicul dermatolog diferenţiază, după aspect, o foliculită bacteriană de una micotică. În cazul în care infecţia este de cauză micotică, medicul solicită un examen micotic pentru a izola ciuperca şi pentru a indica apoi un tratament specific. Pe lângă acesta, este necesară şi smulgerea firului de păr.

În funcţie de adâncimea în piele la care apare infecţia, există foliculite superficiale sau profunde. "Cele superficiale sunt forme uşoare şi de obicei necesită doar tratament local: substanţe antiseptice, creme cu antibiotice. Foliculita profundă poate necesita un tratament pe cale sistemică", precizează specialistul.

SOLUŢII
Femeile care fac frecvent foliculită după epilat ar trebui să aplice local un dezinfectant (iod, cloramină, pudră cu antibiotic, soluţie de clorhexidină) cu câteva zile înainte de epilat, recomandă medicul dermatolog Carmen Madeleine Curea. În acest mod, vor reuşi să cureţe zona şi să preîntâmpine apariţia infecţiei cutanate.

Imediat după epilat, pielea trebuie spălată cu apă şi săpun sau dezinfectată cu soluţii antiseptice. În cazul în care nici această metodă nu este eficientă şi foliculita îşi face din nou apariţia, singura soluţie pentru aceste femei este epilarea definitivă.

×
Subiecte în articol: dermatologie epilat foliculita