x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Frigul, umezeala şi tenul

Frigul, umezeala şi tenul

de Steluta Indrei    |    18 Noi 2008   •   00:00

Frigul, vântul şi umezeala reprezintă un "sport extrem" pentru piele, fiindcă aceşti factori externi determină o serie de modificări la nivelul ţesutului cutanat.



Imediat ce ne expunem la frig, receptorii nervoşi de la nivelul pielii transmit un semnal către hipotalamus – parte a creierului responsabilă cu reglarea temperaturii corpului. Încercând să reţină căldură în organism, hipotalamusul trimite comenzi către vasele de sânge pentru a se contracta şi a se dilata. Vasoconstricţia şi vasodilataţia determină apariţia frisoanelor. Începem să tremurăm şi ni se face "pielea de găină" în încercarea de a menţine constantă temperatura corpului. La o temperatură de numai –2 grade Celsius se răcesc şi se înroşesc nasul, obrajii, urechile, mâinile... Din cauza tuturor acestor modificări generate de frig, pielea neprotejată se deshidratează, se descuamează sau, mai grav, crapă.
Hidratare de urgenţă
Dr Viviana Iordache, medic primar dermatolog la Clinica MikoMed, spune că în sezonul rece tenul are nevoie de produse cosmetice mai hidratante decât cele utilizate vara. Acum este bine să renunţăm la curăţarea tenului cu apă şi gel spumant şi să revenim la utilizarea laptelui demachiant. În fiecare dimineaţă, dar şi seara trebuie să aplicăm o cremă hidratantă adecvată tipului de ten. Să nu uităm de crema contur de ochi. Pielea din jurul ochilor este cea mai fină de pe corp şi este predispusă la apariţia ridurilor, fiind săracă în glande sebacee. De aceea, cremele contur de ochi conţin mai multe substanţe grase decât celelalte produse cosmetice pentru faţă.
Medicul Viviana Iordache le recomandă persoanelor cu tenul uscat cremele cu vitaminele A şi E, care sunt liposolubile (uleioase), şi cu lanolină. Aceste substanţe grase formează o peliculă hidrolipidică la suprafaţa pielii, care previne deshidratarea şi apariţia ridurilor.
Cât despre machiaj, dr Viviana Iordache spune că acesta nu are rol de protecţie împotriva frigului, contrar a ceea ce cred multe femei. Machiajul îşi păstrează şi iarna doar funcţia estetică şi de camuflare a unor defecte cutanate.
Din cauza expunerii la frig, persoanele cu acnee sau cuperoză au tenul mai iritat decât în sezonul cald. Ele prezintă pusee de acnee pustuloasă, cu puncte purulente, înroşirea accentuată a obrajilor şi nasului ca urmare a spargerii vaselor de sânge. "Este important ca persoanele cu aceste probleme să se adreseze dermatologului la început de iarnă pentru a începe tratamentul înainte de apariţia erupţiilor acneice", atrage atenţia medicul Viviana Iordache.

×
Subiecte în articol: cosmetica