x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Fructul cu puternice efecte antiinflamatorii. Cum să îl consumi

Fructul cu puternice efecte antiinflamatorii. Cum să îl consumi

de Redacția Jurnalul    |    03 Mai 2025   •   19:00
Fructul cu puternice efecte antiinflamatorii. Cum să îl consumi
Sursa foto: Hepta

Un fruct din Africa ajută la reducerea inflamației din corp și poate fi consumat sub diferite forme.

Tamarindul este un fruct exotic originar din Africa. Provine de la copacul Tamarindus indica, iar pulpa sa are un gust dulce-acrișor, fiind folosită atât în gastronomie, cât și în medicina tradițională. 

Proprietățile antiinflamatorii ale tamarindului

Este recunoscut pentru proprietățile sale antiinflamatorii datorită compoziției sale bogate în antioxidanți, vitamine și compuși bioactivi.

Conține compuși vegetali cu efect antiinflamator - catechine, proantocianidine, acid ferulic și acid galic. Acești antioxidanți neutralizează radicalii liberi, molecule instabile care contribuie la inflamație cronică în organism, asociată cu boli cardiovasculare, artrită, diabet sau cancer.

Studiile preclinice au arătat că extractele din tamarind pot inhiba producția de citokine inflamatorii, molecule implicate în procesul inflamator. Poate ajuta astfel la reducerea inflamației sistemice și locale.

În medicina tradițională indiană și africană, tamarindul a fost folosit de secole pentru tratarea durerilor articulare, a artritei și a inflamațiilor musculare. Acțiunea sa analgezică și antiinflamatoare îl face util ca adjuvant natural în aceste afecțiuni.

Tamarindul ajută la protejarea ficatului, fiind un organ cheie în procesul inflamator, prin combaterea stresului oxidativ și susținerea detoxifierii, ceea ce contribuie indirect la scăderea inflamației cronice în organism.

Cum poți să îl consumi

Pulpă proaspătă: Se poate mânca direct din păstaie (după îndepărtarea cojii și sâmburilor).

Pastă de tamarind: Se folosește la gătit, în sosuri, supe, chutney, curry sau marinade (foarte populară în bucătăria indiană și thailandeză).

Suc de tamarind: Este o băutură tradițională răcoritoare.

Pudră sau suplimente: Disponibil și sub formă de extracte sau capsule în magazinele naturiste, potrivit spynews.ro.

×
Subiecte în articol: inflamatie antiinflamator