Gomajul este procedeul cosmetic prin care sunt eliminate impurităţile şi sebumul din porii pielii. Ceea ce înseamnă un strat epidermic mai subţire.
Viviana Iordache, medic specialist dermatolog la Centrul Medical Miko Med, precizează că succesul acestui procedeu este garantat dacă, după efectuarea lui, se aplică o cremă hidratantă.
Respectaţi intervalul recomandat!
În cazul în care gomajul este efectuat în scop terapeutic, este recomandat ca intervalul la care se realizează acesta să fie de minimum zece zile şi maximum 21 de zile. Este foarte important să se respecte acest interval, pentru că, "efectuat mai des, gomajul devine unul dintre cei mai importanţi factori care accentuează sensibilitatea pielii. Aceasta se va irita şi se va îngroşa mai repede", atrage atenţia specialistul nostru.
Pe picioare, coate...
Nu numai faţa poate să beneficieze de acest procedeu care va lăsa un strat epidermic mai subţire, ci întrgul corp, realizându-se un gomaj mai blând decât cel de pe faţă, având în vedere că pielea de pe faţă este mai obişnuită şi prezintă o rezistenţă mai mare la acest procedeu cosmetic. Acolo unde pielea este mai îngroşată, de exemplu pe picioare, coate şi genunchi, gomajul are rolul de a îmbunătăţi aspectul şi supleţea.
Un avantaj de necontestat pe care îl prezintă gomajul este acela că poate fi efectuat fără a fi consultat medicul sau cosmeticianul. În ceea ce priveşte contraindicaţiile, gomajul nu poate fi urmat de o expunere la soare. Vom evita astfel două-trei zile expunerile la soare sau şedinţele la solar.
Pielea uscată
Produsele de gomaj se aleg în funcţie de tipul pielii. Astfel, pielea normală beneficiază de cele mai multe opţiuni, toate produsele de gomaj din comerţ fiind potrivite. Persoanele cu pielea mixtă sau grasă au, în special, nevoie de un produs de gomaj cu o
textură bogată în granule sau particule sintetice de curăţat. Mult mai fragilă, pielea uscată va beneficia de un gomaj blând cu ajutorul unui produs pe bază de texturi catifelate sau de enzime absorbante neiritante.
Ulei de măsline
Folosită frecvent în saloanele de înfrumuseţare, sarea de mare este o metodă de exfoliere practică şi la îndemâna oricui, menţionează Cristina Bălănescu, medic primar medicină generală, cu competenţă în terapii complementare, de la Centrul Medical Clar Med. Poţi folosi sarea de mare aromată pe care o găseşti în comerţ sau o poţi aroma chiar tu cu uleiuri esenţiale naturale. Masează-ţi pielea cu sare de mare, dar asiguraţi-vă că sarea nu este prea grunjoasă, pentru că agresează pielea. După exfoliere, aplicaţi fie ulei de măsline, fie o cremă puternic hidratantă.
Scruburi naturale
Doctorul Cristina Bălănescu vă propune să vă preparaţi acasă un scrub natural.
Ingredientele: o linguriţă de iaurt, o linguriţă de suc de lămâie, o lingură de miere, o lingură de cafea. Toate acestea se amestecă şi se aplică pe faţă. Lăsaţi să se usuce puţin şi frecaţi uşor şi circular, după care clătiţi cu apă călduţă.
Însă mierea şi mălaiul sunt de departe cele mai bune exfoliante naturale. Mierea este hidratantă şi are efect antibacterian, în timp ce mălaiul este abraziv şi îndepărtează impurităţile de la suprafaţa pielii. Totuşi, dacă ai o piele sensibilă, înlocuieşte mălaiul cu tărâţe de grâu sau de ovăz.