x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Sadhguru ne învață cum să mâncăm corect pentru a fi sănătoși

Sadhguru ne învață cum să mâncăm corect pentru a fi sănătoși

de Anastasia Paul    |    16 Dec 2023   •   18:40
Sadhguru ne învață cum să mâncăm corect pentru a fi sănătoși
Sursa foto: Hepta

Sadhguru, renumitul yoghin și guru spiritual, împărtășește frecvent sfaturi incredibile pentru a ne ajuta să avem o sănătate bună.

Sfaturile sale despre obiceiuri alimentare sunt inspirate din înțelepciunea străveche. Perspectivele sale privind menținerea unei diete sănătoase și adoptarea de practici pentru consumul de alimente nutritive au câștigat popularitate în întreaga lume.

Iată câteva moduri interesante de a mânca corect, așa cum sugerează Sadhguru:

Mănâncă două mese pe zi

Practica actuală care provoacă agitație în întreaga lume este dieta OMAD, adică „o masă pe zi”. Deși această abordare poate ajuta la pierderea în greutate, ar putea duce la deficiențe nutriționale pe termen lung. Însă alegerea a două mese pe zi ar putea contribui la compensarea acestei pierderi de nutrienți. Chiar și Ashramul lui Sadhguru urmează acest model, oferind două mese: una la 10 dimineața și alta la 19 seara.

„Mulți profesioniști din domeniul medical m-au avertizat despre moartea prin înfometare, prezicându-mi diverse consecințe și sfătuindu-mă asupra unor norme alimentare specifice. Cu toate acestea, mănânc o singură masă, în majoritatea zilelor, doar o masă substanțială și atât. În pofida îngrijorărilor medicilor cu privire la programul meu, ei insistând că trebuie să mănânc la fiecare patru ore, mi-am ales calea și continui să o fac bine”, explică acesta. 

Mănâncă cu mâinile

Sadhguru pune accent pe practica culturală adânc înrădăcinată în India, de a mânca cu mâinile curate.

„Nu ai idee cum sunt preparatele dacă nu le atingi. Nu sunt sigur cum alimentele pot fi considerate comestibile dacă nu sunt suficient de bune pentru a fi atinse”, spune Sadhguru.

Poți avea încredere în curățenia mâinilor tale. Cu toate acestea, curățenia furculiței sau a lingurii poate fi adesea compromisă, găzduind potențiale bacterii și agenți patogeni dăunători.

Apreciere și recunoștință

De multe ori suntem vinovați că am mâncat fără să luăm în considerare procesul lung și anevoios al modului în care cerealele și legumele pe care le avem pe masă au crescut și au devenit disponibile pentru noi. De asemenea, trebuie să alegem cu atenție alimentele pe care le consumăm. Obiceiurile alimentare sunt la fel de vitale ca și alimentele pe care le mâncăm. 

„Toate lucrurile vii, fie că sunt plante, animale sau legume, au propria lor viață unică. Deoarece faci preparate din acestea, ar trebui să le mănânci cu recunoștință”, spune Sadhguru.

Mestecă bine

Dinții au un scop. Sadhguru împărtășește un sfat simplu și practic pentru a ne ajuta să rămânem energici pe tot parcursul zilei. Trebuie să luăm 24 de îmbucături de mâncare și să mestecăm fiecare bucată de 24 de ori. Digestia începe în gură. Știința antică Ayurveda subliniază importanța mestecării lente și temeinice pentru performanța optimă a sistemului digestiv.

Sistemul digestiv funcționează mai eficient atunci când alimentele petrec mai mult timp în gură. Conform diferitelor sisteme de yoga, Sadhguru ne sfătuiește să mestecăm fiecare îmbucătură de cel puțin 24 de ori. 

Mânâncă conștient​

Obiceiurile alimentare neintenționate pot apărea fără să ne dăm seama. Nu este ideal să mâncăm în mod subconștient deoarece capacitatea noastră de acțiune deliberată este o trăsătură umană definitorie. Ceea ce îi face pe oameni remarcabili este să fim conștienți de tot ceea ce facem. A fi atent la alimentație și a face alegeri alimentare potrivite întărește sistemul imunitar și furnizează corpului energia necesară pentru o performanță optimă, potrivit timesofindia.com.

 

×
Subiecte în articol: alimentatie sanatate sadhguru