"Soarele este ca o şampanie bună: revigorează şi este un bun stimulent dar, în exces, devine otravă", spunea un eminent chirurg britanic din anii '20. Au trecut 90 de ani de la această afirmaţie, iar teama de cancer a cam pus capăt poveştii de dragoste dintre oameni şi razele cândva considerate binefăcătoare ale soarelui.
Cât de justă sau de greşită este această atitudine, au ajuns să se întrebe experţii?
Avertismentele tot mai frecvente legate de expunerea la soare, teama de radiaţii şi dezvoltarea industriei bronzării artificiale au devenit tot atâtea motive să ne ferim de razele solare. Să ne înfăşurăm cât mai bine dacă se nimereşte să stăm la plajă şi să ne ungem cu creme cu factor de protecţie 50, chiar când stăm la umbră.
Astfel de precauţii pot ţine la distanţă pericolul îmbolnăvirii de cancer de piele, însă aceleaşi precauţii pot sfârşi prin a ne fi dăunătoare pe altă "filieră", avertizează specialiştii consultaţi de publicaţia britanică The Times. Ei reamintesc că expunerea la soare şi la lumină are beneficii fără de care organismul dă semne de slăbiciune deloc de neglijat. De exemplu, cercetări recente au evidenţiat o legătură între expunerea aproape zero la soare şi riscul îmbolnăvirii prostatei, din cauza instalării unei deficienţe de vitamina D.
Insuficienţa de vitamină D este de vină, şi pentru alte boli, de la osteoporoză la probleme cardiace, scrie The Times. Desigur, există varianta administrării de suplimente de vitamine, dar un studiu realizat de o echipă de la Universitatea americană Wisconsin-Madison încurajează expunerea la soare ca fiind cea mai bună metodă atât pentru un trup sănătos, cât şi pentru o minte sănătoasă.
Un studiu publicat luna trecută a relevat că adolescenţii de astăzi sunt mai tot timpul adormiţi şi fără chef tocmai pentru că petrec prea puţin timp în aer liber, în special la orele dimineţii. "Lumina din acest moment al zilei stimulează şi reglează ceasul biologic pentru o bună funcţionare a organismului", se arată în cercetarea realizată de Rensselaer Polytechnic Institute din statul New York.
O altă cercetare, de data aceasta australiană, a demonstrat că tinerii şi copiii care petrec foarte puţin timp afară din casă sau din clasă se confruntă mult mai adesea cu miopia severă, unde şansele de a-şi pierde vederea la vârsta adultă este de 50%.
La adulţii care petrec doar 30 de minute pe zi în aer liber (media din Marea Britanie) îşi face simţită prezenţa o formă accentuată a depresiei sezoniere, cauzată de insuficienta expunere la lumina naturală. Labilitatea psihică, starea de oboseală sau agresivitatea sunt doar câteva manifestări. Simpla expunere la soare poate îmbunătăţi un tonus slăbit prin stimularea producţiei de melatonină şi serotonină.
Reluarea unei amiciţii strânse cu soarele se arată ca un sfat bun. Numai că tot experiţii avertizează că relaţia trebuie cultivată cu atenţie şi, mai ales, cu multă măsură.
Citește pe Antena3.ro