x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Mai tineri în 2012

Mai tineri în 2012

de Sînziana Stancu    |    06 Ian 2012   •   21:00
Mai tineri în 2012

Viitorul suna bine in anul care incepe, multumita unor sfaturi pretioase date de specialisti pentru 'a da timpul inapoi' si a castiga cativa ani de tinerete prin cele mai simple si sanatoase metode.

Strategia de intinerire incepe cu Vitamina D, pe care expertii o considera ca fiind cea mai eficienta impotriva imbatranirii. Vitamina D hraneste creierul asigurand o buna memorie, hraneste pielea, inima, arterele, oasele si lupta eficient impotriva cancerului. Un aport zilnic de 1.000 de mg de Vitamina D dupa varsta de 60 de ani face ca organismul sa se simta cu pana la noua ani mai tanar.

Nucile si fructele sunt nu numai gustoase, dar si sanatoase pentru inima si creier si chiar pentru mentinerea siluetei. Sunt suficiente 4-5 portii de fructe pe zi si o mana de nuci pentru ca orga­nis­mul sa castige vreo 6 ani de tinerete. De asemenea, consumul zilnic de cereale integrale (doua pana la patru portii) asigura organismului o forma buna si il fac sa se simta mai tanar cu 3 ani.

Muschii si oasele isi mentin tineretea cu exercitii fizice cu greutati. Trei zile pe saptamana de exercitii intense a cate 10 minute fiecare sunt suficiente pentru ca organismul sa se simta mai tanar cu aproximativ doi ani.

Daca reusim sa tinem sub control tensiunea arteriala, nivelul zaharului in sange, colesterolul si... greutatea corporala, reducem automat riscul de a face boli specifice inaintarii in varsta, cum sunt cele cardiovasculare in special. Astfel, orga­nismul va crede ca este cu 20 de ani mai tanar, pentru ca 'parametrii' tinuti sub control il fac sa se simta asa si in realitate.

Stresul este un alt factor care imbolnaveste si imbatraneste organismul. De aceea trebuie tinut sub control. Se manifesta in diferite forme, intensitati si pe parcursul unor perioade variabile de timp. Se poate combate insa, astfel incat efectele lui sa fie cat mai putin daunatoare si, cu multa vointa si ratiune, se poate scapa de stres. Binevenite sunt meditatia, care este insotita automat si de exercitii de respiratie ce echilibreaza organismul, precum si perioadele de odihna si relaxare.

In cazul unor efecte severe ale stresului, trebuie consultat neaparat un psiholog si chiar medicul daca stresul incepe sa se somatizeze, adica sa provoace senzatii organice, deoarece acestea pot fi confundate usor cu boli care nu se manifesta in realitate. Tinand stresul sub  control, organismul este cu 2 pana la 8 ani mai tanar, daca 'ne tratam' si cu momente de bucurie, cum ar fi un film de comedie, o vizita sau o petrecere cu prietenii, o excursie, o conversatie si, in general, tot ce ne face placere. Iar daca relatiile in familie sunt armonioase, acestea dau 'plus-valoare' eforturilor noastre de a tine stresul sub control.

Tineretea organismului se hraneste si cu ganduri pozitive. In zilele noastre, a gandi po­zitiv este aproape un ordin, specialistii in dezvoltare personala punand mare accent pe aceasta atitudine. Explicatia este simpla si logica: gandurile pozitive si atitudinea relaxata mentin echilibrul sistemelor vitale ale organismului si il fac sa se simta mai tanar cu cel putin 5 ani. Miscarea, de preferinta in aer liber, timp de o jumatate de ora pe zi, adauga 9 ani de tinerete. Nu este nevoie de reprize de jogging sau de maraton. O simpla plimbare este de ajuns. Iar somnul de noapte vine sa regleze echilibrul energetic, relaxand si revigorand organismul. Cu conditia ca somnul de noapte sa nu dureze mai putin de 6 ore, si nici mai mult de 9 ore.

×
Subiecte în articol: frumos și sănătos