x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Mâncarea antidepresie

0
Autor: Irina Cristea 29 Noi 2009 - 00:00
Mâncarea antidepresie /istock
Vezi galeria foto

Unele ţin de foame. Altele îngraşă. Multe nu ne ajung nici pe o măsea, iar altele ne pică-n stomac mai greu ca stabilopozii. Există însă şi alimente care ne fac fericiţi. Care ne scot din stările depresive. Cercetătorii britanici explică de ce.



Cunosc foarte bine conceptul de combatere a stărilor depresive cu şi prin mâncare. Îmi stau martore ambalajele de ciocolată şi cutiile de pizza pe care le ascund prin casă (nu des, zic eu), după ce mi-am "tratat" o zi mai puţin reuşită la muncă. Sau o ceartă zdravănă cu te miri cine. Am abordat, prin urmare, rezultatele cercetării despre mâncarea antidepresie convinsă că nu am ceva nou de aflat. Nimic mai greşit. Iar cercetătorii britanici mi-au explicat de ce.

Nu ciocolata (sub formă de baton, tablete, spumă, cremă) sau untul de arahide sunt cele mai potrivite variante de remodelare a tonusului psihic. Nici măcar pizza (fie ea şi Quattro Formaggi). În schimb, bananele, broccoli, spanacul, varza, seminţele şi nucile pot servi cu succes drept antidepresive. Datorită unor ingrediente "magice" pe care le conţin, aceste alimente sunt furnizori prea puţin cunoscuţi de tonus psihic, la mare căutare în această perioadă a anului. Pentru că, în sezonul ceţos şi rece, ca şi în cel înzăpezit, inclusiv mâncarea poate fi manta de vreme rea. Cu condiţia ca meniul să nu fie compus din sarmale şi caltaboşi, ci din preparate mai degrabă mediteraneene, ale căror ingrediente ne feresc şi de kilogramele în plus, şi de stările depresive, indică un studiu publicat în British Journal of Psychiatry (BJP).

S-a dovedit că o astfel de dietă mediteraneană, compusă din fructe, legume, cereale şi ulei de măsline îi fereşte în proporţie de 30% de depresie pe cei care o consumă, în comparaţie cu persoanele care au în meniu preparate intens procesate şi bogate în grăsime. Câteva exemple, cu tot cu explicaţiile ştiinţifice furnizate de experţi: bananele sunt surse excelente de carbohidraţi care stimulează "producţia" de serotonină, botezată şi "hormonul fericirii"; broccoli, varza şi spanacul conţin folat, un important aliat natural în faţa depresiei; nucile şi seminţele aduc un aport însemnat de magneziu, cu ajutorul căruia organismul foloseşte în mod optim serotonina.

Alimentaţia la ore fixe este un bun start în bătălia cu depresia, fie ea sezonieră sau cu cauze ceva mai ample. Iar consumarea unui mic dejun potrivit după arderile de pe durata nopţii nu are efect doar asupra stării de spirit, ci şi asupra capacităţii de concentrare şi de învăţare - probabil pentru că sporeşte producţia de acetilcolină (un neurotransmiţător la nivelul sistemului nervos central). Gândul la secreţia optimă de acetilcolină, mai ales pentru cine reuşeşte să reţină cu uşurinţă denumirea, ar trebui să ne ţină departe de mic dejunuri compuse din croissant cu dulceaţă, batoane de cereale, brioşe, cereale îndulcite. Toate acestea sunt digerate rapid, zahărul intră repede în sânge, iar starea de "băgat în priză" pe care o furnizează este de scurtă durată, fiind urmată, fără excepţie, de apatie şi moleşeală. Musli cu fructe de pădure, pâine integrală, şuncă slabă sunt variante mult mai potrivite şi mai... fericite.

Pentru prânz, atenţia trebuie să se îndrepte asupra proteinelor. Carnea slabă de pui, de curcan, peştele şi legumele sau salata sunt variantele ideale pentru a doua masă importantă a zilei. Mult peste obişnuitele sandvişuri. În special peştele este o alegere inteligentă, fiind o sursă de acid gama-amniobutiric. Acest amnioacid induce o stare de relaxare ce combate anxietatea şi stresul. Un alt mic secret - câteva seminţe de susan amestecate în salată.

Reveniţi la birou (în cazul norocoşilor care au, în apropierea locului de muncă, vreun restaurant unde să poată consuma genul de prânz recomandat de specialişti), momentul gustării ar fi bine să ne prindă în dreptul unui mic bol cu fructe. Bucurie pentru papilele gustative, dar şi pentru ochi, întrucât amestecul de culori vesele al bananelor, portocalelor, merelor, căpşunilor poate, de unul singur, să îmbunătăţească starea de spirit.

Tasnime Akbaraly, doctor şi coautor al studiului din British Journal of Psychiatry, spune, negru pe alb, că "fructele, legumele şi peştele ne pot proteja de instalarea simptomelor depresiei", iar recomandările sale includ nucile pe post de gustare ideală, datorită proteinelor, complexului de B-uri şi, nu în ultimul rând, graţie conţinutului ridicat de seleniu, cunoscut pentru capacitatea de a îmbunătăţi starea de spirit.

Un important catalizator al fericirii ar putea fi însăşi menţionarea, în acest studiu, a ciocolatei printre produsele care binedispun mai eficient ca o comedie cu Louis de Funes (pentru cei care nu-l preferă de Woody Allen, de pildă). Mai ales dacă este neagră şi de foarte bună calitate, ciocolata reface imediat tonusul psihic, stimulând creierul să producă o cantitate mai mare de endorfine (acelaşi "hormon al fericirii"). Însă oricâtă bună dispoziţie ar genera pe moment, efectul ciocolatei va fi, până la urmă, tot depresia - atunci când, de la atâta tonus psihic, descoperi că cel fizic nu mai încape în nici o haină din şifonier. Prin urmare, fericirea se serveşte la bucată, nu la pachet, dacă sursa ei este ciocolata, avertizează specialiştii.

Ce-au pregătit experţii britanici pentru o cină antidepresie? Carbohidraţi! Dar nu oricum, ci lipsiţi de nefasta combinaţie cu proteinele. Cu alte cuvinte, o porţie de paste cu un sos preparat din roşii, usturoi şi condimentat cu busuioc. Sau un cartof copt. Dacă este cartof dulce (foarte popular în SUA, disponibil şi în unele hipermarketuri din România), cu atât mai bine, întrucât este mai bogat în fibre şi echilibrează mai eficient nivelul de zahăr din sânge.

După ce ne-au învăţat ce şi cum să mâncăm, un sfat final de la experţii britanici: nu uitaţi să beţi. Apă. În lipsa unei bune hidratări, putem deveni morocănoşi şi apatici. Un motiv în plus să le oferim un pahar cu apă  colegilor neprietenoşi sau şefilor absolut urâcioşi. Încercarea moarte n-are.

Citeşte mai multe despre:   sănătate & beauty

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Pacienții români cu COVID-19 nu beneficiază de singurul antiviral aprobat de Comisia Europeană

Protocolul oficial de tratament anti-Covid-19, aprobat de Ministerul Sănătăţii, a rămas neschimbat, motiv pentru care nu toţi bolnavii au acces la Remdesivir.  Un studiu recent arată că acest...

5 obiceiuri banale despre care mulți nu știu că îi îngrașă și sunt proaste pentru sănătate

5 obiceiuri banale despre care mulți nu știu că îi îngrașă și sunt proaste pentru sănătate
Mulți se plâng că se îngrașă sau nu reușesc să slăbească deși nu mănâncă mult, fără să realizeze că problema, de multe ori, este în obiceiuri simple, banale dar foarte greșite și, din păcate,...

50 de beneficii ale uleiului de cocos. De unele dintre ele chiar nu știai nimic!

50 de beneficii ale uleiului de cocos. De unele dintre ele chiar nu știai nimic!
Beneficiile uleiului de cocos au fost cunoscute încă de mult timp în Asia, acolo unde era şi încă mai este folosit frecvent, atât în bucătărie, cât şi în ritualurile de înfrumuseţare. 1. Uleiul de...

Lăptișorul de matcă îmbunătățește considerabil memoria

Lăptișorul de matcă îmbunătățește considerabil memoria
Memoria este procesul prin care reproducem informații pe care le-am învățat sau trăit anterior. La procesul memoriei participă mai multe componente ale creierului, de aceea este un proces foarte complex, al cărui...

Yoga prin râs - o terapie inedită! Inclusiv pentru slăbit!

Yoga prin râs - o terapie inedită! Inclusiv pentru slăbit!
O porţie de râs sănătos prelungeşte viaţa şi ajută la combaterea stresului. De aceea, angajaţii companiilor multinaţionale au acum la dispoziţie o nouă terapie: yoga prin râs. Deşi sunt foarte ocupaţi,...

De ce devin geloși oamenii? Află motivele din spatele acestei emoții

De ce devin geloși oamenii? Află motivele din spatele acestei emoții
Gelozia este o emoție necesară pentru că menține legăturile sociale. Motivizează oamenii să se angajeze în comportamente care mențin o relație importantă. Emoția poate fi experimentată atât de...

Pandemia și abilitățile de supraviețuire

Pandemia și abilitățile de supraviețuire
Perioada pandemiei, ca orice schimbare din viața oamenilor, a venit și cu plusuri și cu minusuri. Înainte de toate, în plan profund, această situație ne-a provocat și la propriu și la figurat abilitățile de su...

Bârfa, semn al îmbătrânirii?

Bârfa, semn al îmbătrânirii?
Bârfa este o atitudine des întâlnită, o atitudine care nu doar deranjează, dar poate produce uneori chiar un rău iremediabil. Totodată, aceasta nu reprezintă o simplă informare, așa cum este deseori...

Primul GPS a fost… un Lego!

Primul GPS a fost… un Lego!
E consacrat faptul că, în copilărie, fetele se joacă cu păpuși iar baieții - cu mașinuțe. Sunt multe explicații științifice legate de acest lucru și fiecare exprimă, în esență, același adevăr:...

Descoperire uluitoare: anticorpii acestui animal pot preveni un al doilea val de coronavirus?

Descoperire uluitoare: anticorpii acestui animal pot preveni un al doilea val de coronavirus?
Oamenii de știință susțin că micii anticorpi găsiți în acest animal specific pentru America de Sud pot suprima şi bloca răspândirea celui de-al doilea val de coronavirus. Cercetătorii din Suedia şi...

Pacienții cu simptomatologie de peste 14 zile au cele mai mari șanse să aibă anticorpi IgG specifici pentru COVID-1

Pacienții cu simptomatologie de peste 14 zile au cele mai mari șanse să aibă anticorpi IgG specifici pentru COVID-1
„Pacienții cu simptomatologie de peste 14 zile au cele mai mari șanse să aibă anticorpi IgG specifici pentru COVID-19” - acestea sunt concluziile preliminare ale unui studiu recent privind dinamica...

Leacul minune în o sută de maladii

Leacul minune în o sută de maladii
Această plantă este una dintre cele mai bune surse naturale de polivitamine. Fructele, frunzele, coaja şi seminţele ei sunt utilizate la scară largă în scopuri terapeutice, fiind bogate în vitamine (A, E, C,...

4 exerciții pentru sănătatea și frumusețea feselor

4 exerciții pentru sănătatea și frumusețea feselor
Zona feselor și a coapselor reprezintă un obiectiv foarte important în antrenamentul oricărei femei care își dorește să arate bine. Pentru a obține un aspect fizic plăcut, mușchii trebuie să fie nevoluminosi...

Dieta lui Hipocrate. Și Afrodita ținea cură de slăbire... Ce recomanda el persoanelor obeze

Dieta lui Hipocrate. Și Afrodita ținea cură de slăbire... Ce recomanda el persoanelor obeze
ZIce-se că și zeițele țineau cură de slăbire. Afrodita, Hera și Atena se întreceau care mai de care să-și păstreze corpul subțire, ca să placă zeilor... și muritorilor. De-o fi fost sau nu așa, n-avem...

Dietă de vedetă. Află cum a slăbit cântăreața Demi Lovato

Dietă de vedetă. Află cum a slăbit cântăreața Demi Lovato
Pentru majoritatea femeilor este dificil să mențină un regim alimentar strict, deoarece de multe ori au multe pofte, nu fac exerciții fizice sau pur și simplu nu au timp să se ocupe prea mult de corpul lor. De...
Serviciul de email marketing furnizat de