Mâncatul în grabă creşte riscul de a câştiga în greutate, potrivit unui nou studiu, scrie Dailymail.
Un studiu efectuat pe 60.000 de persoane a descoperit că cei care mănâncă încet au cu 42% mai puţine şanse de a câştiga în greutate, decât cei care mănâncă repede.
Studiul, publicat în jurnalul BMJ Open, a descoperit, de asemenea, că un consum de alimente cu cel puţin două ore înainte de culcare micşorează riscul de a câştiga în greutate cu 10%.
Experţii sunt de părere că mestecatul lent şi savurarea fiecărei guri de mâncare poate fi o strategie eficientă de a pierde în greutate. Asta pentru că sunt necesare în jur de 20 de minute pentru ca mesajul, potrivit căruia stomacul este plin, să ajungă la creier.
Cercetătorii, de la Universitatea Kyushu din Japonia, au scris: “Cei care mănâncă repede ar putea să continue să mănânce până se simt plini, în ciuda faptului că deja au consumat o cantitate suficientă de calorii, iar efectul combinat al mâncatului rapid şi al mâncatului peste măsură poate duce la kilograme în plus”. “În contrast, mâncatul lent poate ajuta la creşterea senzaţiei de saţietate înainte ca o cantitate excesivă de mâncare să fie ingerată”, au mai spus aceştia.
Echipa de cercetători a descoperit, de asemenea, că persoanele care mâncau cu două ore înainte să se bage în pat, de trei ori pe săptămână, erau cu 10% mai puţin predispuse la a câştiga în greutate.
În schimb, săritul peste micul dejun nu ajută cu nimic la pierderea în greutate. Metabolismul încetineşte până la sfârşitul zilei, aşa că mâncatul prea târziu înseamnă că acele calorii consumate nu sunt arse.