x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Mesaje parfumate, pe... telefon

Mesaje parfumate, pe... telefon

de Magda Cristina Ursache    |    26 Oct 2012   •   00:28
Mesaje parfumate, pe... telefon
Sursa foto: Thinkstock

Internet mobil, televiziune mobilă, convorbiri video şi... mesaje parfumate? Când vine vorba de telefoania mobilă, nu ştii niciodată cu ce va mai veni în întâmpinarea noastră, se modernizează de la secundă la secundă. Dar să trimiţi parfumuri prin telefon trebuie să fie cu siguranţă o inovaţie care surprinde.

Dessigur, nu este încă un proiect finalizat, altfel cu toţii ne-am minuna de noua atribuţie a telefoanelor, dar o companie japoneză se angajează să facă din această idee o realitate.

Pe un site de ştiri japonez deja s-a răspândit vestea cum că o companie susţine că inovaţia sa, intitulată Chat Perf, este menită să transmită arome prin intermediul telefonului mobil. Deocamdată, experimentul are ca suport telefoanele iPhone, la care, pe lângă o aplicaţie specială, se mai ataşează printr-o mufă un mic vas cu arome, care eliberează mirosul. Există însă o problemă. După ce downloadezi aplicaţia, apeşi un buton special care ajunge la aplicaţia din telefonul destinatarului, care, la rândul ei, face ca vasul cu arome să-şi elibereze mirosul. Şi aici intervine problema: de fapt şi de drept, tu nu îi trimiţi prietenului tău un mesaj parfumat, ci pur şi simplu faci ca ataşamentul prietenului tău să elibereze parfumul pe care acesta îl are în propriul ataşament. Dacă ai vrea într-adevăr să-i trimiţi un parfum ales de tine, atunci ar trebui să-i dai dinainte prietenului respectiv vasul cu aroma respectivă, deci ar trebui de fiecare dată să cumperi ataşamentele, lucru nu tocmai simplu, având în vedere că o astfel de jucărie costă undeva în jurul a 65 de dolari.

Compania a promis să mai lucreze la dezvoltarea acestei idei, dar deocamdată, foloseşte forma actuală a invenţiei ca o strategie de marketing şi promovare. De exemplu, a declarat un reprezentant al companiei, Chat Perf poate fi vândut în marile centre de evenimente şi concerte, vasul conţinând, în acest caz, parfumul preferat al artistului sau, de ce nu, mirosul transpiraţiei acestuia, pentru ca fanii devotaţi să îl poată simţi pe artist din oricare colţ al sălii de concert.

Oamenii de ştiinţă însă cred că va mai dura mult până când o asemenea idee va putea fi aplicată cu succes. Pentru a face mirosul real, ar trebui mai întâi creat un mic nas electronic, care să poată interpreta mirosurile precum nasul uman, iar acel nas electronic ar trebui să se găsească în telefonul fiecăruia dintre noi, pentru ca atunci când am primi un mesaj de acest gen, el să poată recunoaşte toate cele peste 10 000 de molecule de miros pe care le percep oamenii şi să le aleagă doar pe cele indicate  de mesaj. Tehnologia din ziua de azi, oricât de avansată ar fi, nu poate susţine însă un asemenea volum de date pe un telefon mobil. Însă dacă japonezi sunt hotărâţi, nu se ştie niciodată... poate vom deţine telefoane mobile capabile să trimită şi să emită mirosuri mai devreme decât am putea crede.

×
Subiecte în articol: parfum