Seamana cu mierea, dar nu e miere. Este lichid ca si mierea, galben auriu si are un gust dulceag, usor acid. E rezervat numai reginei albinelor – matca – si este un aliment nobil. Este bun pentru sanatate, este bun si pentru frumusete. Are o gramada de virtuti cu care ne tine pe noi tineri, frumosi si sanatosi. Haideti sa le descoperim!
Ar fi bine ca la fiecare schimbare de anotimp sa facem o cura de laptisor de matca. Asa recomanda specialistii, precizand ca aceasta cura nu trebuie sa depaseasca o luna. Doua cure pe an, primavara si toamna de preferinta, sunt ideale. Se ia dimineata, iar un gram pe zi este suficient.
Laptisorul de matca ne da vitalitate, contribuind la redinamizarea si revitalizarea organismului. Este un concentrat de elemente vitale, fiind bogat in vitaminele din grupul B (B3, B5, B8, B9) si in minerale (Fier, Fosfor) care se gasesc in cantitati mai mici in alte alimente. In plus, laptisorul de matca contine si substante cu efect antibacterian. Toate virtutile laptisorului de matca contribuie la intarirea imunitatii organismului si la buna functionare a celulei nervoase.
Dar laptisorul de matca este si un atu al frumusetii. Intra in compozitia multor produse cosmetice, mai ales a cremelor, balsamurilor sau a rujurilor. Datorita compozitiei sale bogata in nutrienti, ca vitamine, minerale, lipide si glucide, laptisorul de matca este revitalizant pentru epiderma. De aceea, produsele cosmetice cu laptisor de matca ofera tenului un aspect catifelat si stralucitor. In rezumat, iata la ce minuni poate face laptisorul de matca pentru organismul nostru:
n) este ideal pentru sportivi, pentru ca imbunatateste performantele fizice si mareste rezistenta la efort;
n) este ideal pentru studenti, pentru ca imbunatateste performantele intelectuale, stimuleaza memoria si atentia;
n) este ideal pentru copii, asigurand o buna crestere a organismului si dezvoltarea unui sistem imunitar puternic;
n) este ideal pentru adulti, pentru ca le mareste rezistenta la stres si le reduce emotivitatea.
Licoarea originala este facuta de cunoscatori
Mai intai trebuie sa ne asiguram ca produsul este original, de buna calitate, si nu 'indoit' de unii comercianti cu zaharuri, coloranti, edulcoranti... Sunt tot felul de produse, arhicunoscute dupa denumirea generica de 'Royal Jelly', dar nu toate acestea contin laptisor veritabil sau chiar daca il contin, nu se gaseste in cantitatea normala. De pilda, specialistii ne sfatuiesc sa ne ferim de geluri sau fiole, deoarece acestea, desi contin laptisor de matca, nu au aceleasi proprietati ca produsul original.
Laptisorul natural se poate lua direct de la producatori sau de la magazinele bio specializate. Laptisorul de matca provine de la albine, iar extragerea lui din stup se face printr-un procedeu cu totul special. Numai apicultorii specializati in aceasta tehnica pot sa o faca cel mai corect. Mai trebuie stiut ca un stup de albine nu poate produce mai mult de 500 de grame de laptisor de matca pe an.
Este un produs rar, dar foarte eficient si tocmai de aceea se consuma in cantitati foarte mici. Produsul trebuie conservat la rece, in frigider, pentru a-si pastra calitatile nutritive. Nu in ultimul rand, trebuie stiut ca matca, singura din stup careia ii este rezervat, traieste... 40 de vieti ale unei albine obisnuite. Mai mult decat convingator!