x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Momentul potrivit al zilei pentru administrarea vitaminelor și mineralelor

Momentul potrivit al zilei pentru administrarea vitaminelor și mineralelor

de Redacția Jurnalul    |    16 Noi 2023   •   19:30
Momentul potrivit al zilei pentru administrarea vitaminelor și mineralelor

Vitaminele și mineralele ajută la întărirea imunității organismului dar trebuie administrate în anumite momente ale zilei.

Când se iau vitaminele – dimineața sau seara? 

Ne întrebăm astfel când este mai bine să le luăm, dimineața sau seara? Prin urmare, este important să știm că deși sunt suplimente alimentare, există anumite reguli după care este bine să ne ghidăm . 

Dimineața versus seara

Momentul administrării are importanță nu doar pentru eficiența acestora, putând interacționa și cu alte medicamente. Astfel că o discuție cu medicul este cea mai indicată.

Unii specialiști susțin că suplimentele trebuie administrate seara pentru a beneficia de proprietățile lor. Argumentul este că alimentele ne furnizează nutrienți pe parcursul zilei, iar suplimentele completează necesarul pe timpul nopții. Procedând astfel, contribuim la procesele de refacere și regenerare a țesuturilor în timp ce dormim, potrivit medicool.ro.

Însă alți experți se opun acestei teorii. 

„Digestia încetinește în timpul somnului, așa că administrarea suplimentului alimentar târziu în noapte nu ar putea asigura o absorbție eficientă”, explică dr. Jeffrey Blumberg, profesor de științe ale nutriției la Universitatea Tufts, din Boston, SUA, pentru  Washington Post

Desigur, unele suplimente au prospecte unde sunt specificate și momentele din zi potrivite de administrare.

Însă momentul potrivit este influențat de tipul produsului. Prin urmare, dimineața se iau multivitaminele și cele din complexul de B-uri. 

„Multivitaminele au cea mai mare eficiență atunci când sunt luate mai devreme în zi, deoarece vitaminele din grupul B din ele ar putea stimula prea mult metabolismul și funcția cerebrală înainte de culcare sau pentru a avea o seară relaxantă”, spune nutriționistul Neil Levin.

Suplimentele care au efecte energizante sunt recomandate să fie adminitrate dimineața iar cele care induc somn sau relaxare sunt mai potrivite seara. 

Dimineața Seara
vitaminele din grupul B calciu
suplimente cu cafeină magneziu
coenzima Q10 melatonină
multivitamine L-triptofan
  valeriană
   glicină

Desigur, există și suplimente a căror eficiență nu este influențată de momentul din zi când sunt luate, precum vitaminele A, C, D și E, mineralele fier, zinc, seleniu, omega 3. 

Înainte, în timpul sau după masă

Unele vitamine trebuie luate cu alimente pentru a spori absorbția lor, cum sunt vitaminele A, D, E și K care sunt liposolubile, ceea ce înseamnă că se dizolvă în grăsimi. Cantitatea optimă de grăsimi este de o linguriță (5 grame). Recomandarea este aceeași și pentru multivitamine, deoarece ele conțin cel puțin o parte dintre aceste vitamine.

Altele trebuie luate în timpul ori după masă pentru a nu provoca probleme gastrice. Fierul, magneziul și uleiul de pește pot să provoace tulburări digestive dacă sunt luate pe stomacul gol.

Însă suplimentele care conțin minerale chelate nu depind de acidul gastric pentru a fi descompuse și pot fi luate fără alimente, de exemplu citratul de calciu și glicinatul de magneziu .

Probioticele trebuie administrate înainte cu 30 de minute de masă ori în timpul mesei. 

Vitamine și minerale administrate în același timp

Unele vitamine și minerale trebuie administrate împreună pentru a spori absorbția, fie prin suplimente, fie prin sporirea aportului din alimente. Vitamina D stimulează absorbția calciului, iar vitamina C susține absorbția fierului. Suplimentele care conțin fier pot fi luate astfel cu un pahar de suc de portocale.

Probioticele și prebioticele sunt recomandate împreună pentru sănătatea intestinală. Probioticele sunt bacterii benefice, iar prebioticele stimulează creșterea și activitatea bacteriilor benefice din intestine.

Hidratarea este, de asemenea, foarte importantă.

„Aportul de lichide este deosebit de important pentru descompunerea tabletei sau capsulei de supliment și pentru dizolvarea substanțelor nutritive solubile în apă, cum ar fi vitamina C și vitaminele din complexul B”, spune prof.univ. Jeffrey Blumberg.

×
Subiecte în articol: vitamine dimineaţa seară minerale suplimente