Te-ai culcat înainte de miezul nopţii, ai dormit tun nouă ore, la trezire ai făcut şi o scurtă gimnastică de înviorare şi, cu toate astea, te simţi de parcă ai fi tăiat lemne toată noatea? N-ai pic de vlagă şi simţi că îţi pică fruntea pe tastatură? Ei, bine, există o explicaţie. De fapt, mai multe, de la culorile în care e decorat dormitorul până la consumul de apă sau minutele de moţăială cu care ne mai răsfăţăm după ce sună alarma deşteptătorului. Este vorba despre greşeli aparent nesemnificative pe care le facem zi de zi şi care sunt mai hotărâtoare pentru tonusul fizic şi psihic decât durata şi calitatea odihnei.
1. O viaţă-n gri şi bej
Dacă primul lucru pe care-l vezi când faci ochi dimineaţa are o culoare veselă, puternică, ţi-ai asigurat un start bun. „Culoarea intensă impulsionează fluxul de adrenalină din organism, iar plusul de energie astfel căpătat înlătură moleşeala şi ne bagă în viteză”, explică Leatrice Eiseman, director executiv la Institutul Panton Color, companie care stabileşte anual tendinţele în materie de culoare fie că este vorba despre modă sau despre decoraţiuni interioare. Sfatul lui Eiseman: alege-ţi o pătură portocalie, galbenă, ciclamen sau amplasează un obiect astfel colorat în zona dinspre partea ta de pat. Poţi apela la binefacerile culorilor şi la micul dejun, cu ajutorul unui suc proaspăt şi plăcut nuanţat de grepfrut, portocală sau merişor.
2. O casă fără plante
Nu trebuie să-ţi amenajezi acasă o mică seră, dar e posibil ca o vază cu flori să te binedispună din primele minute ale zilei. Un studiu realizat la Universitatea Harvard arată că vederea unui buchet de flori le dă femeilor o stare de bine care rezistă toată ziua. Mai ceva decât coafura.
3. Păguboasa moţăială
De câte ori nu ai apăsat pe botonul care amână alarma deşteptătorului? Bine-ar fi să uiţi de acest gest dacă nu vrei să-ţi petreci toată ziua lipsit de chef şi dormind pe tine. „Când amânăm alarma, sperând că mai câştigăm câteva minute de odihnă, creierul ştie deja că alarma se va declanşa din nou în câteva minute – prin urmare, nu vei reintra în faza odihnitoare a somnului, iar la trezirea «adevărată» vei fi mai obosit decât dacă te dădeai jos din pat din prima. Cea mai bună strategie ar fi să-ţi pui ceasul să sune exact la ora când trebuie să te scoli”, este de părere Jodi Mindell, de la Centrul pentru Tulburări de Somn de la spitalul de copii din Philadelphia.
4. Apă cu ţârâita
Chiar dacă nu-ţi e neapărat sete şi ai urgenţe mai mari la prima oră decât să bei un pahar cu apă, ar fi bine să-l dai repede peste cap. Motivul – compensează lichidele „pierdute” peste noapte şi energizează, spune dr Holly Andersen, de la Centrul medical Weill Cornell. „Fără suficientă apă, organismul trebuie «să muncească» dublu, ceea ce poate duce la stare generală de oboseală şi slăbiciune”, adaugă expertul american.
5. Să se facă lumină!
Dacă dormi cu draperiile, jaluzelele sau transperantele trase, nu uita să laşi lumina să-ţi cucerească dormitorul la scurt timp după ce te-ai dat jos din pat. Ideal ar fi să-ţi poţi chiar savura cafeaua pe balcon sau la geam (desigur, în condiţii meteo mai prietenoase decât cele de-acum). „Lumina zilei îi transmite ceasului tău biologic că nu mai e cazul să producă melatonină – aşa-numitul «hormon al somnului»„, spune James B. Maas, fost şef al catedrei de psihologie de la Universitatea Cornell. Tot de la lumina zilei vine un alt beneficiu – creşterea nivelului de serotonină („hormonul fericirii”) din organism.
Aşadar, cu lumină, alarmă bine setată, culoare, ceva apă şi o floare nu s-o face chiar primăvară, dar măcar se asigură un start bun al zilei. Obosiţi, dar din greşeală.