x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Pericolul din dieta mediteraneană. Avertismentul specialiștilor

Pericolul din dieta mediteraneană. Avertismentul specialiștilor

de Redacția Jurnalul    |    03 Aug 2023   •   19:00
Pericolul din dieta mediteraneană. Avertismentul specialiștilor
Sursa foto: Hepta

Dieta mediteraneană este privită ca una dintre cele mai sănătoase însă specialiștii ne atrag atenția că există și riscuri asupra sănătății.

„Este vorba de poluarea cu plastic. Aici, sunt două lucruri care țin de sănătate și care sunt extrem de evidente. Plasticul s-a găsit și în Groapa Marianelor, există și în fructele de mare. Atenție că regimul mediteranean, care este recomandat ca un regim profilactic pentru foarte multe afecțiuni, începe să devină și el periculos în condițiile poluării actuale.

Din punct de vedere al pneumologului, noi știm că tratamentele bolnavului respirator se bazează pe spray-uri. Aceste spray-uri au la ora actuală chlorofluorocarbon care este considerat și el un element poluant și, dacă ați observat, Uniunea Europeană încearcă să schimbe tipul de administrare al substanțelor care sunt folosite pentru tratamentul bolnavilor cronici.

Revenind la stilul de viață, eu cred că aici, ceea ce lipsește în România este această cuvertură pe educația populației pentru că nu există această atitudine tranșantă populațională, la nivel de masă populațională, de protecție a mediului. Eu văd foarte des lucruri care sunt comportamente anacronice total depășite și care persistă începând de la generații tinere până la oameni vârstnici.", a spus medicul pneumolog Florin Mihălţan, pentru dcnews.ro.

Recomandări

„În condițiile de temperaturi înalte sunt câteva recomandări clare.

A se evita, în special pentru extremele de vârstă, copii sau vârstnici, momentele zilei pe care țările ce se confruntă deja cu temperaturi înalte le alocă siestei și își schimbă și programul de lucru. Aceste activități trebuie făcute matinal.

S-a vorbit de lizierele verzi. Parcurile din București își micșorează suprafețele, lizierele verzi în jurul blocurilor sunt plămâni verzi. Se interzice această circulație în centru, trecerea pe zone pedestre și evitarea utilizării mașinilor, în special cu particule Diesel care sunt extrem de maligne, induc cancer bronhopulmonar, și agravează foarte mult statusul bolnavilor respirator.

Vorbim de poluarea apelor subterane. Aici expunerea și la aceste toxice din apele subterane care la un moment dat transpiră și în alimentație, nu numai a noastră, dar alimentația animalelor care ulterior ajung în consum, are un impact care cred că ar trebui regândit la nivel național.

Cât despre păduri, împăduriri și aceste intervenții ale noastre, eu știu doar un singur lucru, că este foarte ușor să tăi un copac, dar ca să plantezi un copac și să ajungă la dimensiunile celui anterior tăiat, durează zeci de ani.

Eu cred că așa cum se amintea politic, toată politica aceasta concertată trebuie organizată indiferent de guvern, de politicieni. Poluarea în plan european și mondial nu are tușă politică", a explicat acesta.

×