Se știe că sportul ajută la menținerea condiției fizice, scăderea în greutate, sănătatea inimii.
Perioada potrivită din zi când să practici este cea care corespunde rutinei tale zilnice și preferințelor personale. Unele persoane sunt matinale, în timp ce altele sunt mai active seara.
Însă dincolo de alegere, efectele sunt diferite în funcție de obiectivele pe care ți le-ai setat. Un studiu recent publicat în revista de specialitate Frontiers in Physiology, citat de medicool.ro, arată care sunt beneficiile exercițiilor fizice în funcție de perioada din zi când sunt realizate.
Cercetătorii de la Skidmore College, din New York, a urmărit 27 de femei și 20 de bărbați activi fizic și cu o rutină regulată de exerciții timp de 12 săptămâni . Aceștia au efectuat 4 antrenamente diferite, de 4 ori pe săptămână: stretching, forță musculară, sprinturi și rezistență cardiovasculară. Fiecare antrenament a avut durata de o oră. Un grup a efectuat exercițiile între orele 6.30 - 8.30, iar celălalt grup, între orele 18.00 - 20.00.
Grupul de dimineață:
- grăsimea abdominală a femeilor s-a redus cu 7% mai mult decât la antrenamentele de seară
- femeile au înregistrat o scădere mai mare a tensiunii arteriale.
Grupule de seară:
- femeile au avut o creștere mai mare a forței și rezistenței musculare în partea superioară a corpului;
- femeile au raportat o îmbunătățire a stării de spirit;
- bărbații au avut o îmbunătățire a sănătății inimii, sănătății metabolice și stării de bine;
- bărbații au avut o reducere mai mare a greutății și tensiunii arteriale.
Studiile anterioare au arătat că sănătatea metabolică a bărbaților se îmbunătățește dacă fac sport seara.
Totodată, antrenamentele de seară cresc sensibilitatea la insulină și sunt benefice pentru controlul glicemiei, conform unei cercetări publicate în revista Diabetologia.
Femeile care vor să slăbească este mai bine să practice sport dimineața.
Efectele sportului de seară asupra somnului
Una dintre teorii este că exercițiile fizice de seară provoacă insomnii. Însă dr. Michael Daignault, specialist în medicina de urgenţă la Los Angeles, într-un articol publicat de USA Today, spune că „Exercițiile fizice efectuate la ore târzii ar putea să nu-i afecteze pe cei care se descriu ca bufnițe. Și, cel mai important, o meta-analiză a identificat 29 de studii care au demonstrat că exercițiile fizice îmbunătățesc calitatea sau durata somnului”.
Creșterea masei musculare
Nivelul de cortizol, numit și hormonul stresului, este mai crescut dimineața la ambele sexe.
„Acest lucru ar putea genera nevoia unora de a arde stresul cu antrenamente de tip cardio practicate dimineața. Cu toate acestea, cortizolul poate avea un efect inhibitor sau catabolic asupra dezvoltării masei musculare. Prin urmare, bărbații și femeile care au ca obiectiv creșterea forței musculare ar putea observa beneficii mai mari dacă fac antrenamente seara”, explică medicul.