x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Plan de detoxifiere înainte de Crăciun. 10 sfaturi pentru a evita tentațiile de sărbători

Plan de detoxifiere înainte de Crăciun. 10 sfaturi pentru a evita tentațiile de sărbători

17 Dec 2015   •   22:38
Plan de detoxifiere înainte de Crăciun. 10 sfaturi pentru a evita tentațiile de sărbători

Unele persoane se pot îngrășa între trei și cinci kilograme în săptămâna Craciunului, afirmă specialista în nutriție și dietă Raquel Piqueras. Experta atrage atenția asupra faptului că la cina de Crăciun sau la oricare altă masă luată în familie în zilele de sărbătoare putem ingera până la 1500 de kilocalorii.

Potrivit mujerhoy.es, în afara numărului enorm de calorii, alimentele tradiționale de Crăciun suprasolicită ficatul și rinichii din cauza conținutului ridicat de proteine, carbohidrați simpli și grăsimi trans.

Specialiștii ne recomandă să folosim în mod inteligent zilele rămase până la sărbători pentru a învăța să mâncăm sănătos și să spunem nu tentațiilor care ne afectează nu doar silueta, ci și starea de sănătare.


1. Alege dinainte felurile pe care vrei să le consumi. Cu siguranță, nu toate preparatele îți plac în egală măsură, de aceea stabilind dinainte ce vrei să mănânci, nu vei vrea să încerci tot ce e pe masă, doar din curiozitate. Începe cu felul care te atrage cel mai mult, pune o cantitate mică în farfurie, mestecă încet. Savurând alimentele, te vei sătura mai repede, iar digestia se va îmbunătăți.

2. Încorporează întotdeauna în meniu vegetale și verdețuri. În felul acest, ne asigurăm aportul de fibre, atât de importante pentru digestie. Fibrele împiedică procesul de absorbție al grăsimilor și elimină toxinele din organism.

3. Redu consumul de zahăr. Probabil nu vei reuși să elimini zahărul din alimentație imediat, totuși, cu pași mici se poate face o schimbare esențială pentru sănătate. În loc de două lingurițe de zahăr în cafea, pune doar una, apoi folosește steviol. Băuturile răcoritoare carbogazoase nu aduc niciun beneficiu, deci ar trebui să renunți și la ele. Alege întotdeauna produsele integrale în locul celor „albe”: zahăr, făină, orez, paste…

4. Redu consumul de grăsimi animale și produse procesate. Nu mai cumpăra pastramă, salam, nuggets și alte mezeluri de care organismul nu are nevoie pentru a supraviețui, dar cu care v-ați obișnuit. Apoi, renunță treptat la carnea roșie, care nu ar trebui consumată mai des de o dată pe săptămână.

5. Adoptă obiceiul de a face sport tot anul. Dacă vine Crăciunul nu înseamnă că nu mai trebuie să facem mișcare. Sportul „va îmbunătăți digestia, te va ajuta să elimini toxinele, te va obliga să te hidratrezi corespunzător și va ține kilogramele la distanță.”
6. Contracarează excesele. Dacă o masă a fost foarte copioasă, la următoarea ar trebui să servești cât mai multe verdețuri. Chiar dacă la cină nu ți-e foame, mănâncă ceva lejer, nu e indicat să adormi fără a mânca. Un bol cu supă sau un iaurt reprezintă opțiuni ideale într-o astfel de situație.

7. Împarte numărul de calorii în 5-7 mese în fiecare zi. Nu lăsa să treacă mai mult de trei ore între mese. În acest fel, îți vei putea controla mai bine apetitul, vei evita ciugulitul între mese și nu vei mai ajunge ca seara să mănânci tot ce găsești.

8. Planifică bine meniul. Nutriționiștii atrag atenția asupra faptului că mesele trebuie să fie complete și variate, mai exact că trebuie să integrăm toate grupele de macronutrienți. Evident, la fel de important este modul în care preparăm alimente, opțiunile ideale fiind gătitul la abur, la cuptor sau la grill. Carnea albă constituie întotdeauna o alegere mai bună decât cea roșie. În cazul în care ți se face foame între mesele principale, consumă un fruct. Încercați să consumați verdețuri zilnic, în special la cină.

9. Integrează o „noutate” sănătoasă săptămânal sau o dată la două săptămâni. Ți se va părea interesantă cautarea, încercarea… și nu te vei plictisi de alimentele de dietă.

10. Hidratarea, la fel de importantă iarna ca și vara. Sistemele de încălzire ne deshidratează și ne usucă pielea. Iarna, la fel ca vara, trebuie să consumăm doi litri de apă în fiecare zi, iar dacă ți se pare dificil bea ceaiuri și infuzii, evident, fără zahăr.

 

×